Hoe staat Harderwijk er voor halverwege deze collegeperiode?

gemeenteraadsvergadering Harderwijkdonderdag 16 juni 2016

De fractie van de ChristenUnie is halverwege deze raadsperiode tevreden over de stand van zaken in Harderwijk.
Bij de Kadernota heeft de fractie opgeroepen om nog enige financiële voorzichtigheid aan de dag te leggen. Speciale aandacht hebben wij hierbij gevraagd voor de verhoging van de sporttarieven en de kosten van de ‘Stad als Podium’.

Uitgesproken door Marcel Companjen in de raadsvergadering van 16 juni.

Voorzitter!

Het debat vanavond bestaat uit twee delen: de midtermreview (evaluatie halverwege de collegeperiode) en de kadernota. Het lijkt ons goed om deze documenten ook in deze volgorde te bespreken.

De midtermreview

Uw college heeft in 2014  het collegeprogramma voor deze raadsperiode vastgesteld en daar hebben wij van harte mee kunnen instemmen. Op pagina 4 van het collegeprogramma stelt u dat er zichtbare stappen vooruit gezet moeten worden. Welnu, bij het lezen van deze tussenstand is onze conclusie dat die zichtbare stappen er zijn! De cultuuromslag krijgt z’n beslag, zo hebben we laatst in de commissie Beleid Algemeen kunnen horen in het filmpje waarin burgers aan het woord werden gelaten. Er wordt ook gewerkt aan het actief burgerschap, zoals een ieder zich zal herinneren uit de stadsgesprekken, die wat ons betreft voor herhaling vatbaar zijn. De visie op de andere binnenstad is nu opgepakt en daarover spreken wij binnenkort verder. Daadwerkelijk zichtbaar zijn de ontwikkelingen bij het station en in het Waterfront, mede door de recentelijk georganiseerde ‘Dag van de bouw’. Op andere terreinen zijn er al wel ontwikkelingen gaande, maar die moeten nog zichtbaar worden. Ik noem als voorbeeld de plannen omtrent het ‘Struikterrein’, het AZC, de ontwikkelingen aan de Boekhorstlaan, de Vitale Vakantieparken en de problematiek van de A28. We zijn een gemeente in beweging en dat is mooi om te constateren. Bij dit laatste (de A28) wel een puntje van aandacht: op pagina 9 is vermeld dat ‘optioneel kan worden gezocht naar provinciaal geld’. Dat dekt wat ons betreft niet de gehele lading van de aangenomen motie: het is niet een optie om een provinciale subsidie te onderzoeken - we hebben daadwerkelijk opgeroepen om te kijken of we geld kunnen lenen, waarbij het Rijk dit op termijn aan de provincie terugbetaalt. Tot slot: soms ben je zichtbaar door onzichtbaar te zijn. Ik bedoel daarmee: de gemeente Harderwijk is niet op een vervelende wijze in het nieuws gekomen als het gaat om het sociale domein. Daaruit kun je afleiden dat we het kennelijk ‘zo slecht nog niet doen’ en dat mag zeker ook gezegd worden (waarmee het weliswaar niet zichtbaar is, maar wel hoorbaar!).

De conclusie tot zover kan wat ons betreft luiden dat er zeer zeker sprake is van “Vernieuwing door verandering”.

De Kadernota

Een surplus van € 5,95 miljoen!! Daar kun je leuke dingen mee doen – ook al is het incidenteel geld!! Zoals hiervoor al is gememoreerd, is de fractie van de ChristenUnie van mening dat we op de goede weg zitten. Maar we moeten ook op die weg blijven … tussen de lijntjes en met de gepoetste kant boven. Een stukje potverteren is er dus wat ons betreft niet bij, maar het biedt wel de mogelijkheid om een paar maatregelen te nemen, die ten goede van de stad komen.

Uw college doet een aantal voorstellen voor besteding van een aantal eenmalige beschikbare middelen, waaronder investeringen in buitensportverenigingen, de uitvoering van het verkeersveiligheidsplan en een investering van € 2 miljoen voor geluidschermen. Wij kunnen ons hierin vinden.

Voorzitter, ik kom zo te spreken over een paar grotere thema’s, maar de fractie van de ChristenUnie blijft ook op de kleintjes letten. Zo’n kleintje is de structurele aanvullende bijdrage aan het jongerenplatform van € 5.000,00. Wij willen dit bedrag niet zonder meer beschikbaar stellen. Ons is niet bekend welk bedrag hiervoor thans al wordt aangewend, maar gelet op de ervaring tot nu toe zouden wij graag eerst een onderbouwing willen zien voor deze aanvulling.

Dan wat grotere kwesties. Het spanningsveld hierbij blijft: wat kunnen we beter nog even in reserve houden en wat is verantwoord om uit te geven? Hierbij willen wij het bredere plaatje van Harderwijk voor ogen houden. Recentelijk is in de commissie Samenleving gesproken over de sporttarieven: een aantal verenigingen wordt aardig zwaar getroffen door de nivellering van de sporttarieven. De fractie van de ChristenUnie heeft begrip voor deze nivellering, met name omdat daarmee een stuk ongelijkheid wordt weggenomen. Bij sommige verenigingen leidt dat echter tot een behoorlijke stijging van de contributies. Om te voorkomen dat hierdoor leden afhaken, en gelet op het grote belang van sporten in het algemeen, zullen wij dan ook met een amendement komen om deze tariefsverhoging meer geleidelijk te laten plaatsvinden – te faseren. Dit laat overigens onverlet dat de sportverenigingen ook zelf ‘aan de bak moeten’ om inkomsten te genereren en daartoe zijn ook mogelijkheden geschapen in de vorm van bijvoorbeeld de verhuur van de locatie.

Wat ons betreft heeft het college niet ten onrechte gesteld dat er spanning bestaat tussen ambities en beschikbare structurele middelen. Die spanning wordt onder meer veroorzaakt door het ‘parkeerverhaal’. We hebben vanuit de samenleving diverse mogelijkheden gehoord en één ding is zeker: het is een bijzonder ingewikkelde kwestie waarover wij binnen afzienbare tijd een stevig debat moeten gaan voeren, mede gelet op de eventuele financiële gevolgen. Het is nu nog te vroeg om daarop vooruit te lopen, maar het lijkt de fractie van de ChristenUnie goed om daarmee wel rekening te houden.

Voormelde spanning is er ook  bij de Stad als Podium – ook daarover gaan wij later dit jaar met elkaar in debat. Op pagina 41 van de Kadernota noemt uw college een extra (!) investering van (eenmalig) € 2,5 miljoen én een structurele verhoging van € 100.000,-. Wat ons betreft is de motie van 17 maart 2016 hiermee niet juist geïnterpreteerd en wat ons betreft hoeft uw college niet actief op zoek naar eventuele dekkingsmiddelen voor die € 2,5 miljoen. Of de genoemde structurele verhoging noodzakelijk is, zullen wij - zoals gezegd - later dit jaar bepalen.

Tot slot: gisteravond hebben wij een bijzonder inspirerende bijeenkomst bij het RNV gehad over ‘VANG’ à van afval naar grondstof. U weet dat wij een voorstander van het RNV zijn en dat werd daar nog maar eens bevestigd. Het is mooi om te zien dat het in ons verkiezingsprogramma opgenomen streven naar een afvalvrije stad in dit VANG tot uitdrukking wordt gebracht.

Voorzitter, de fractie van de ChristenUnie is content. Onze vier uitgangspunten: zorgzaam, aantrekkelijk, ondernemend en verbindend, zijn prominent aanwezig en daar wordt bij voortduring aan gewerkt. Uit deze Kadernota blijkt dat we dat ook in de jaren 2017 tot en met 2020 blijven doen. Dat zal niet betekenen dat iedereen altijd en overal gelijk zal krijgen, maar vanuit onze verantwoording als onderdeel van deze gemeenteraad kunt u ervan uitgaan dat wij ons blijven inzetten voor ‘dat mooie vissersstadje’ tussen het water en het bos.

Tot zover!

« Terug

Reacties op 'Hoe staat Harderwijk er voor halverwege deze collegeperiode?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.