Op werkbezoek bij Vluchtelingenwerk | De fractie in actie

Vluchtelingenwerk

Op werkbezoek bij Vluchtelingenwerk | De fractie in actie

Maandagavond 15 januari heeft de fractie van de ChristenUnie Harderwijk-Hierden een werkbezoek gebracht aan de Stichting Vluchtelingenwerk in Harderwijk. Een korte impressie van fractievoorzitter Marcel Companjen.

"We werden door Anneke Boontje en Suzan Numan meegenomen in het proces dat de vluchtelingen inmiddels hebben doorlopen voordat ze in Harderwijk aankomen ... een vlucht uit het eigen land, een soms bizarre reis en dan een verblijf in een AZC. Na de procedure daar en bij een positieve beslissing, kunnen ze onder meer in Harderwijk terecht komen. En dan begint de taak van de vrijwilligers van het Vluchtelingenwerk ... veelal letterlijk op het NS-station. Die geboden hulp is zeker in het begin intensief, want álles moet worden geregeld. Het valt te vergelijken met een verhuizing, maar dan vanuit een leeg huis ... helemaal overnieuw beginnen met een schamele tas met spullen.
 
We hebben gesproken over de rol van de gemeente hierbij. Het belangrijkste is dat deze nieuwe Harderwijkers zo snel mogelijk de taal leren spreken. Daar kunnen wij ons goed in vinden. Het zal niemand verbazen dat dat niet in twee weken is geregeld ... Daarna begint het vinden van een baan ... ook dat is niet in twee weken geregeld.
 
Naar onze mening moet dit hele proces zorgvuldig doorlopen worden, waarbij de kennis en de ervaring van de vrijwilligers van cruciale betekenis kunnen zijn. De vraag is dan ook of dit vrijwilligerswerk moet worden overgenomen door medewerkers van de Sociale Dienst. Wat de fractie van de ChristenUnie betreft niet: laten we allemaal vooral blijven doen waar we goed in zijn!"

Labels: , , , , , , , ,