Wie is verantwoordelijk voor de pendelbus naar St. Jansdal?

pendelbus st. jansdal.jpg

Wie is verantwoordelijk voor de pendelbus naar St. Jansdal?

Ziekenhuis St. Jansdal is gestart met een eigen pendeldienst voor patiënten tussen Lelystad en Harderwijk. De pendelbus is allereerst bedoeld voor patiënten met een afspraak, maar er mogen ook bezoekers meereizen. Het ziekenhuis betaalt het grootste deel van de kosten zelf, maar wordt financieel gesteund door de gemeente Harderwijk.

Mirjam Driest heeft vragen gesteld over de verantwoordelijkheid voor deze pendeldienst. 

De pendeldienst moet de bereikbaarheid van de ziekenhuizen verbeteren. Voor het opzetten van deze pendeldienst is ontheffing verleend door de provincies Gelderland en Flevoland en de gemeenten Harderwijk en Lelystad. Het ziekenhuis betaalt het grootste deel van de kosten zelf, maar wordt financieel gesteund door de gemeente Harderwijk.
Dit brengt ons tot de volgende vragen:
  1. Klopt de berichtgeving in de Stentor met betrekking tot de pendeldienst?
  2. Van wie is het verzoek tot bijdrage in de kosten gekomen en onder welke voorwaarden wordt de bijdrage verstrekt?
  3. Kunt u aangeven of de verstrekte bijdrage in afwachting is van andere partijen of komen deze kosten – voor vervoer van patiënten en bezoekers van/naar Lelystad - voor rekening van de inwoners van Harderwijk?
  4. Als de huidige proef een succes blijkt, wordt de financiering dan gecontinueerd?
  5. Kunt u aangeven waar volgens u de verantwoordelijkheid voor bereikbaarheid en het vervoer van patiënten en bezoekers van het ziekenhuis formeel ligt?
  6. Wat is naar uw mening de rol en verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars met betrekking tot bereikbaarheid van (basis)zorg? Zijn/is de zorgverzekeraar(s) gesprekspartner met betrekking tot bereikbare ziekenhuiszorg in de regio?
  7. In hoeverre vindt u een goede bereikbaarheid van ziekenhuiszorg een verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS? Is het college in gesprek met het ministerie van VWS over bereikbare ziekenhuiszorg in deze regio?

Labels: , , , , ,