Eenzaamheid en elkaar…

eenzaamheid - foto door Keenan Constance via Pexels.jpg
05 Ilonka Donker-Jak - vierkant.jpg
Door Ilonka Donker-Jak op 1 oktober 2019 om 10:00

Eenzaamheid en elkaar…

Vandaag start de Week tegen Eenzaamheid. Daarom schreef Raadslid Ilonka Donker onderstaande bijdrage.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Eenzaamheid... Bij eenzaamheid denk ik al snel aan ouderen of mensen die vanwege ziekte niet in staat zijn om anderen om zich heen te hebben…niets is minder waar en toch…er is nog een vorm van eenzaamheid. Een voorbeeld hiervan is een hele goede vriendin van mij. Op het eerste gezicht lijkt het alsof zij alles goed voor elkaar heeft: leuke echtgenoot, fijne en interessante baan, veel vrienden en toch vroeg zij mij: “Heb jij dat ook wel eens, dat je eenzaam en alleen voelt tussen alle leuke mensen om je heen?"

Een ander voorbeeld van een stukje eenzaamheid zijn buren die, net als ik, nog niet zolang in hun nieuwe omgeving wonen en nog niet echt de aansluiting hebben in de wijk. Zij moeten hun weg vinden en nieuwe contacten maken. En wat te denken van de mensen in het AZC in Harderwijk.

Ook is daar de situatie van het zo druk hebben om in je dagelijkse behoeften te voorzien en in die van anderen dat je niet of nauwelijks tijd hebt voor vriendschappen en leuke contacten. Daarnaast is daar de eenzaamheid die ontstaat door intens verdriet door het verlies van een dierbare. Er is dan een ‘gat’ in je leven ontstaan.

Allemaal vormen van eenzaamheid in meer of mindere mate. Als christen heb ik veel steun aan mijn geloof in God. Ik ervaar Gods Nabijheid iedere dag in mijn leven. Er is Iemand die om mij geeft en mij wil troosten in verdriet en wil helpen in mijn dagelijks bestaan. Ik geloof dat God ons geschapen heeft om in verbinding te staan met elkaar, om te zien naar elkaar en daardoor iets voor elkaar over te hebben.

‘Elkaar’ wat een mooi woord in de Nederlandse taal. Het woord geeft verbinding aan, een samen op gaan. De letterlijke betekenis is: “twee of meer personen ieder op zijn eigen manier”

Laten wij met elkaar als Harderwijkers in onze stad ervoor zorgen dat we, ieder in zijn/haar eigen netwerk, in verbinding gaan staan met mensen die het zo hard nodig hebben. Niet vanuit een moeten maar vanuit een willen!

Ilonka Donker-Jak
raadslid

Labels: , ,