Wat is jouw volgende stap in duurzaam leven?

groene stekker

Wat is jouw volgende stap in duurzaam leven?

Wat is duurzamer: een frikandel of een kaassoufflé?

Fractievoorzitter Mirjam Driest bezocht het congres Groen Geloven. Groen Geloven wil je inspireren om na te denken over duurzaamheid. Wat betekent duurzaamheid voor jou en wat betekent dit voor de keuzes in jouw dagelijks leven?
Een bijdrage in het kader van de dag van de duurzaamheid.

In het nieuws konden we lezen dat het plasticverbruik blijft groeien. Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard stuks plastic verpakkingen (4 stuks per persoon per dag). De toename van plastic verpakkingen is een enorm milieuprobleem en de belangrijkste bron van zwerfafval. De afgelopen periode hebben we ook de ontwikkelingen kunnen volgen rond de stikstofproblematiek. Boeren protesteren omdat zij het zat zijn steeds maar weer nieuwe regels opgelegd te krijgen. Het wordt steeds duidelijker dat doorgaan op de oude voet geen optie is. Iedereen zal een bijdrage moeten leveren aan een omslag. Maar waar te beginnen?

Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij het congres Groen Geloven. Groen Geloven wil je inspireren om na te denken over duurzaamheid. Wat betekent duurzaamheid voor jou en wat betekent dit voor de keuzes in jouw dagelijks leven?

Tijdens het middagprogramma werden er diverse korte workshops gegeven. Van ‘kansen voor kerktuinen’ tot ‘beleggen met Boaz’. Zelf heb ik onder andere de workshop ‘God in de supermarkt’ gevolgd. In de supermarkt is er een overdaad aan producten, en dus keuzes. Ik vind het ingewikkeld om mezelf voortdurend af te vragen waar mijn voedsel vandaan komt, hoe – en door wie- het wordt geproduceerd. Koop ik de biologische appels uit Nieuw-Zeeland of toch de appels uit de Betuwe? En kies ik in de snackbar voor een frikandel of een kaassoufflé?

De invloed van de voedselproductie op onze leefomgeving is enorm. De afgelopen week is dat heel zichtbaar geworden door de protesten van de boeren ten aanzien van de stikstofproblematiek. Het is daarom belangrijk om het verhaal achter voedsel te kennen. Dan kun je immers bewuste keuzes maken die bijdragen aan rechtvaardigheid (eerlijke prijzen voor voedsel) en een gezonde aarde. De les die ik uit de workshop heb meegenomen naar huis is: ‘Als consument kun je het verschil maken. Met jouw keuzes bepaal jij in welke richting de markt gestuurd wordt.’ Het excuus dat jouw kleine stapje niet bijdraagt telt niet. De noodzakelijke omslag is alleen haalbaar als wij allemaal meedoen, als wij bereid zijn om een eerlijke, duurzame prijs te betalen voor ons voedsel.

Vandaag is het de dag van de duurzaamheid. Samen werken we aan een duurzame toekomst. Iedereen kan daar een bijdrage aan leveren. Grote of kleine stappen, iedere stap telt! Ik kreeg op het congres de duurzame bucketlist mee. Er zijn zoveel mogelijkheden om duurzame stappen te zetten. Ik heb me voorgenomen voortaan mijn boodschappen zoveel mogelijk op de fiets te gaan halen.

Welke volgende duurzame stap zet jij?

Mirjam Driest-Wijnholds
fractievoorzitter

 

 

Bijlagen

Labels: , ,