Samen sterk voor een Dementievriendelijk Harderwijk!

ouderen.jpg

Samen sterk voor een Dementievriendelijk Harderwijk!

Afgelopen dinsdag was Fenneke Fredrikze namens de ChristenUnie aanwezig bij de startbijeenkomst Dementievriendelijk Harderwijk. Ze schreef het volgende verslagje.

Wat was dit een inspirerende en bemoedigende avond. Zoveel mensen, die op een of andere manier betrokken zijn bij dit onderwerp, waren hier aanwezig. Dat waren medewerkers van de Jumbo, veel zorgmedewerkers, Boa’s, een uitvaartverzorger, mantelzorgers, vrijwilligers. Iedereen met  doel om  het leven van een persoon met dementie makkelijker te maken.

Geriater Van Tuyn legde nog eens uit wat dementie precies inhoudt. Het voert te ver om dit verhaal hier na te vertellen. Daarna gingen we in workshops uit elkaar. Ik zat bij de workshop wat er in Harderwijk al gedaan wordt aan dementie. Ik kan u vertellen dat ik enorm onder de indruk ben over de vele initiatieven die er zijn. We weten allemaal wel dat er verpleeghuizen en dagopvangcentra zijn. Maar wat een bijzonder verhaal vertelde de uitvaartverzorger. Zij had een dementievriendelijk certificaat gehaald. Dat houdt in dat ze zichzelf gespecialiseerd heeft in het helpen van een nabestaande met dementie om goed en waardig afscheid te kunnen nemen van zijn of haar naaste. Dit raakte mij, zo liefdevol en respectvol. Zo ook supermarkten die beter willen omgaan met klanten, die leiden aan dementie, die dit willen herkennen en weten hoe dan te handelen. Een ander voorbeeld was dat er gemarkeerde looproutes komen van wooncentra naar winkelcentra, een winkelwagen heen en een huisje terug. Het Odensehuis wat een tussenstation wil zijn tussen formele en informele zorg. Wilt u alles weten wat er in Harderwijk aanwezig is op dit gebied, kijk dan in de Wegwijzer 2020, te verkrijgen bij ZorgDat.

Korte samenvatting die we kregen hoe GOED om te gaan bij dementie:

  • Geruststellen
  • Oogcontact
  • Even meedenken
  • Dank je wel (gesprek goed afsluiten)

 

Fenneke Fredrikze
Fractievertegenwoordiger ChristenUnie

 

 

Labels: , , ,