ChristenUnie: "Financiën Harderwijk op orde"

gemeenteraadsvergadering Harderwijkdonderdag 10 november 2016

De fractie van de ChristenUnie is behoorlijk tevreden met de Themabegroting 2017-2020. Harderwijk is een stad in ontwikkeling en dat is goed te zien. Daarbij is het prettig om te lezen dat de financiën op orde zijn en dat ons eerdere voorstel inzake de 'zorgpas' is overgenomen door het college. Onze motie met betrekking tot de A28 is aangenomen en dus blijven wij hopen op een spoedige realisering van de geluidsschermen.

In de gemeenteraadsvergadering van 10 november 2016 leverde fractievoorzitter Marcel Companjen de volgende inbreng:

Voorzitter!

Voor ons ligt alweer de derde themabegroting van deze raadsperiode – en wederom kunnen wij in grote lijnen instemmen met de hierin opgenomen plannen en voorstellen. Het is goed om te lezen dat de financiën nog op orde zijn - al zijn deze wel verslechterd in 2016 (zie p. 79) - , dat het Waterfront ‘in full swing’ is en dat ook verder in Harderwijk op meerdere fronten in de economische, ruimtelijke en maatschappelijke kwaliteit van de stad wordt geïnvesteerd (p. 2). Ik noem kort een paar punten - van de vele! - die wat ons betreft goed zijn: een ton extra aan budget voor de podiumkunsten. Wij roepen hierbij meteen wel het college op om nog déze raadsperiode de knoop door te hakken – het moet geen ‘farce majeur’ worden. Het stationsgebied wordt met de dag mooier en het Struikterrein wordt na jaren braak te hebben gelegen ook ingevuld. Ook goed om te lezen dat de door ons voorgestelde zorgpas voor de hulpverlener ingevoerd wordt – mede gelet op de toegenomen druk in ‘zorgend Nederland’ moeten zij zich niet druk hoeven te maken over een parkeerkaartje, waarmee ook nog kostbare tijd verloren gaat.

Toch heeft de fractie van de ChristenUnie ook haar zorgen.

Het college heeft als doel gesteld dat maximaal 12% van de inwoners “geluidgehinderde door verkeersgeluid” mag zijn (p. 17). Wat de ChristenUnie betreft is dit percentage te hoog. 12% betekent meer dan 5.500 inwoners! Dat moet en kan naar beneden, waartoe wij u nogmaals oproepen om hier geen middel ongebruikt te laten. Over de A28 gesproken: die weg wordt steeds meer een drama. Nagenoeg elke dag rijden inwoners uit Harderwijk zowel richting Zwolle als Amersfoort de file in – soms staat het bij Horst al stil... Wij hebben ook vernomen dat er plannen bestaan om de A28 tussen Amersfoort en Zwolle te verbreden naar een 6-baans weg. Dat zal hoogstwaarschijnlijk tot een aanzienlijk betere doorstroming leiden – en dus ‘omarmen’ wij dat plan. Deze gelegenheid moeten wij aangrijpen om ook de geluidsschermen te realiseren. Mede uit financieel oogpunt moeten deze plannen op elkaar afgestemd worden: tegelijkertijd én de geluidsschermen én de verbreding aanpakken. Het mag hierbij natuurlijk niet zo zijn dat de ene ontwikkeling de andere tegenhoudt. Wij dienen hiertoe dan ook een motie in.

Een opmerking hierbij die er los van staat, maar toch ook weer niet! Wij zijn ervan overtuigd dat de komst van een intercitystatus een hoop Harderwijkers (letterlijk) vooruit helpt – zowel op het spoor als op de weg. Wij zullen niet opgeven.

Ook de komst van vliegveld Lelystad moet bij deze ontwikkelingen genoemd blijven worden. Ook dat is een kans om Harderwijk in economische zin vooruit te helpen en kan als onderlegger worden gebruikt om de A28 op te waarderen.

Wat betreft de sociale paragrafen: evenals vorig jaar roepen wij het college op om vol in te zetten op de uitstroom van bijstandsgerechtigden.

Eén van de meest in het oog springende aspecten is de (kleine) verlaging van de OZB en de (iets grotere) stijging van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Het is van belang om op te merken dat deze ‘per saldo kleine stijging’ nog behoorlijk beperkt wordt door de inzet van in het verleden gereserveerde middelen. Wij vinden deze stijging acceptabel. Mede in verband met toekomstige ontwikkelingen die geld gaan kosten zoals bij de bibliotheek, zoals bij de ontwikkeling van de Smart City, bij de Jeugdzorg en overigens in het sociaal domein, dienen wij ook dit jaar geen grootse plannen in.

Verder dienen wij een motie in om te proberen één van de grootste ergernissen - zwerfafval - aan te pakken.

Voorzitter, de titel van de Themabegroting luidt: ‘Harderwijk, een stad in ontwikkeling’. Dat zijn wij inderdaad en er valt nog een hoop te winnen - we kunnen in deze raadsperiode nog een aantal goede dingen doen. Daarin wil de ChristenUnie een betrouwbare gesprekspartner zijn.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: "Financiën Harderwijk op orde"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.