Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

januari 2017

##aanhef## ##insertion## ##lastname##,

Het is maandag 9 januari 2017 en alle scholen zijn weer begonnen. Ook de meeste mensen zijn aan het werk gegaan, na een periode van bezinning en terugkijken op 2016 en met een mogelijke vooruitblik op 2017. Ook uw bestuur heeft grote plannen voor het komende jaar, dat gaat u wel merken.

In deze eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar, op de eerste werk- en schooldag voor velen, wenst het bestuur u een gezegend 2017 toe! En hoopt het bestuur op een goede samenwerking.

De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Harderwijk (6 leden) wenst u hetzelfde toe. De fractievoorzitter, Marcel Companjen, heeft onderstaande terug- en vooruitblik geschreven, als opwarmer van het nieuwe jaar met mooie (politieke) plannen.

Namens het bestuur,
Maarten van de Fliert, voorzitter

 

Terugblikken op 2016

Het jaar 2017 is een paar dagen oud, de kerstboom is waarschijnlijk al opgeborgen of weer in de tuin gezet of in de groene kliko afgevoerd, en de laatste oliebollen zijn verkruimeld of versteend.

Voor ik een vooruitblik op 2017 zal geven, wil ik eerst terugkijken op het werk van de ChristenUnie van Harderwijk in 2016.

Asielzoekerscentrum (AZC) Harderwijk

2016 zal niet de geschiedenisboeken ingaan als het politiek meest enerverende jaar van Harderwijk. Dat betekent natuurlijk niet dat er niets is gebeurd. We zijn druk geweest met de komst van het AZC. Dat liep allemaal anders dan we met elkaar hadden bedacht: eerst duurde het veel langer voordat de locatie gebouwd was, toen was er een hoop ‘gedoe’ met de watervoorziening en uiteindelijk lijkt het er nu op dat er niet 800 maar circa 400 mensen opgevangen zullen worden in Harderwijk – waarmee alsnog aan een groot aantal ‘bezwaarmakers’ tegemoet is gekomen.

Het is mooi om te zien hoe inwoners uit Harderwijk en Hierden hierbij betrokken zijn. Achterliggende gedachte hierbij zou moeten zijn: Wat als het andersom zou zijn, hoe verschrikkelijk het ook is om je voor te stellen? Wat als Harderwijk aan puin geschoten zou zijn, er fanatici met geweren door de Donkerstraat lopen en je elke dag een onevenredig grote kans loopt dat het je laatste dag is …
(en ja: gelukzoekers uit veilige landen moeten teruggestuurd worden!)

 

Geluidsoverlast A28

Uw vertegenwoordiging in de raad (wij dus!) heeft zich ook met de geluidshinder rond en de snelheid op de A28 bemoeid. Helaas hebben we het niet voor elkaar gekregen om de 130 km/u van tafel te krijgen, wel blijven wij ons inzetten voor de geluidschermen. Op dit moment wordt er een onderzoek over een langere periode verricht en we hopen dat de uitkomsten daarvan ‘Den Haag’ op andere gedachten zal brengen. Wij houden de vinger strak aan de pols, want een goede gezondheid is een groot goed – en dagelijkse geluidsoverlast en hoeveelheden fijnstof dragen daar niet echt aan bij!

Parkeren

Parkeren. Daar valt heel veel over te zeggen. Laat ik mij beperken tot een aantal opmerkingen: het heeft ons als fractie verbaasd dat een proef die al als geslaagd is bestempeld, wordt verlengd. Waarom is dat? En waarom worden de hiermee gemoeide kosten (2 tot 3 ton) over de inwoners van Harderwijk verdeeld? En niet ook deels over diegenen die aangeven dat zij er vooral profijt van hebben (de winkeliers)?

Zoals dat dan gaat in een democratie: Soms win je, soms verlies je – en deze keer verloren we. Jammer.

Cultuur

Verder heeft ‘cultureel Harderwijk’, meer specifiek de toekomst van het theater, de gemoederen aardig bezig gehouden (én nog steeds, waarover later meer). Deze discussie suddert al vele jaren en mede op ons initiatief zijn/worden binnenkort knopen doorgehakt.

Wij hebben er in diverse debatten op gewezen dat we dit verhaal niet nóg langer kunnen laten voortduren en dat er nog in deze raadsperiode beslissingen moeten worden genomen.

Regio Noord-Veluwe (RNV)

De fracties van de ChristenUnie in de RNV-gemeenten (Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten) hebben elkaar in 2016 zeer regelmatig in goede harmonie opgezocht om te bezien waar wij elkaar kunnen versterken, waar wij elkaar nodig hebben en hoe we omgaan met de (lokale) verschillen die er zijn. In 2016 is een onderzoek verricht naar de samenwerking tussen en de toekomst van de RNV-gemeenten. Daar hebben de fracties van de ChristenUnie zich nadrukkelijk mee bezig gehouden en dat is ook opgemerkt door deze en gene. Het rapport verschijnt een dezer dagen.

Sociaal

Het sociaal domein – de WMO, de Participatiewet en de Jeugdzorg.

We hebben ook hier als fractie nadrukkelijk de vinger aan de pols gehouden en hebben het college van burgemeester en wethouders nauwlettend gevolgd (onze controlerende rol als raad).

De veranderingen zijn ongekend, maar gelukkig heeft de gemeente Harderwijk niet het landelijke nieuws gehaald met misstanden (zie hieronder).

Zondagsrust

Tot slot, in het debat betreffende de visie op een andere binnenstad kwam (uiteraard) de zondagsrust aan de orde.

Wij hebben daar nogmaals aangegeven wat ons standpunt in deze is:

  • zondagsrust is goed voor iedereen (omzien naar elkaar!),
  • een 24-uurseconomie is niet zaligmakend en
  • de concurrentie zit ‘m veel meer in het internet dan in de gemeenten die wel de koopzondag kennen.

Vooruitblikken naar 2017

En dan 2017: Het wordt een spannend jaar. Binnenkort het debat over de toekomst van het theater. De beslissing daarover heeft waarschijnlijk grote gevolgen, want deze zal zich uitstrekken over vele jaren. Hierbij zullen wij dan ook niet over één nacht ijs gaan – wij willen goed beslagen ten ijs komen (om maar twee in dit jaargetijde toepasselijke spreekwoorden te gebruiken).

Landelijke verkiezingen maart 2017

Op 15 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats.

Het politieke landschap wordt er niet duidelijker op … met meer dan 80 (!?) partijen die zich hebben aangemeld. De verruwing in de politiek en in de samenleving is niet mooi, daar wordt niemand gelukkig van.

Tijdens de afgelopen kerstvakantie heb ik het concert van de band U2 (Parijs, december 2015) op dvd bekeken. Eén van de mooiste uitspraken van zanger Bono tijdens het concert was:

“There is no ‘them’, there is only ‘us’”
(Er is geen ‘zij’, er is alleen ‘wij’).

Ik hoop dat wij dát kunnen blijven uitdragen. Ik geloof dat dat ook de boodschap is die Jezus ons meegeeft.

 

Binnenkort: Zorgcongres 2017

Vóór de vorige verkiezingen hebben we een zorgcongres georganiseerd. Dat willen we begin 2017 weer gaan doen.

We willen van zowel de ‘zorgaanbieders’ als de ‘zorgontvangers’ horen wat er goed gaat, wat beter kan en hoe we dat kunnen organiseren.

Zoals hiervoor al gezegd: gelukkig gaat er in Harderwijk en Hierden een heleboel goed, maar waar we nog winst kunnen boeken, moeten we dat vooral niet laten liggen.

maart '18: gemeenteraadsverkiezingen

Tot slot (geloof het of niet…): wij zijn ook al weer bezig met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. In die zin wordt 2017 wel een enerverend jaar: een verkiezingsprogramma opstellen, de campagne uitdenken, de kandidatenlijst opstellen (en dus veel gesprekken voeren).

In het kader van deze verkiezingen zullen we binnenkort ook een ‘Proeflokaal’ opzetten. De bedoeling hiervan is om mensen (u wellicht?) kennis te laten maken met de lokale politiek en om te bezien of mensen (u wellicht?) betrokken kunnen zijn bij een of meer van de activiteiten.

Dit alles doen wij in de wetenschap dat ‘het al aan ’s Heren zegen is gelegen’ en daar bidden wij dan ook elke fractievergadering om.

Ik wens u en de uwen een bijzonder gezegend 2017 en onthoud: er is geen ‘zij’, er is alleen ‘ons’.

Met hartelijke groet,
Marcel Companjen, Fractievoorzitter ChristenUnie Harderwijk

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op Facebookfooter-rechts