Standpunten op alfabet

Standpunten op alfabet

  • Ondermijning: verwevenheid tussen boven- en onderwereld

    Laatst gewijzigd op: 02-03-2018

    De gemeente moet zich bewust zijn van de invloed van grootschalige criminele organisaties, onder andere op de ontwikkeling van het onroerend goed in de gemeente. Criminelen gebruiken vastgoed om crimineel verkregen gelden wit te wassen. Ook dient er continue aandacht te zijn voor beïnvloeding van het bestuur van de gemeente. De ChristenUnie wil de wet Bibob gericht en zo veel als mogelijk is, in zetten.

    Concreet

    De gemeente stelt in regionaal verband een plan van aanpak op ter bestrijding van verwevenheid van de boven- en onderwereld en pakt daarmee tevens de georganiseerde (grootschalige) criminaliteit aan.

  • Onderwijs

    Laatst gewijzigd op: 01-03-2018

    Voor kinderen en jongeren is het onderwijs een belangrijke plek. Het is een plek waar ze zich cognitief en sociaal ontwikkelen en waar ze andere kinderen en jongeren ontmoeten. De ChristenUnie is voor de vrijheid van onderwijs. Ouders moeten, vanuit hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen, kunnen kiezen voor een school die aansluit bij de eigen waarden, identiteit en idealen. De gemeente moet de diversiteit van scholen op levensbeschouwelijke en pedagogische gronden respecteren.

    Al het onderwijs is bijzonder. De scholen in Harderwijk zijn niet van de gemeente, maar van de samenleving. De gemeente en het onderwijs delen wel de maatschappelijke opdracht om kinderen en jongeren zich optimaal te laten ontwikkelen.

    De onderwijsbesturen zijn verantwoordelijk voor Passend Onderwijs. Het is heel belangrijk dat Passend Onderwijs, preventie en jeugdhulp goed op elkaar afgestemd worden en dat gezamenlijk datgene georganiseerd wordt wat voor een bepaalde school nodig is. Zo wordt de professionaliteit van scholen en samenwerkingsverbanden benut.

    Voor het versterken van preventie en vroegsignalering werkt de gemeente zoveel mogelijk faciliterend samen met professionals in het onderwijs en in de vroeg- en voorschoolse voorzieningen.

    Daarnaast wil de ChristenUnie dat onderwijs, overheid en arbeidsmarkt meer gaan samenwerken. Dat kan door actief de samenwerking te zoeken, maar bijvoorbeeld ook doordat de gemeente in haar aanbesteding aan plaatselijke aannemers de eis stelt dat stageplekken worden mogelijk gemaakt.

    Kinderen en jongeren moeten naar school. De gemeente zet daarom maximaal in op het voorkomen van schooluitval. Zoveel mogelijk jongeren in Harderwijk halen hun startkwalificatie.

    Concreet

    • De ChristenUnie wil dat de gemeente binnen de arbeidsmarktregio inzet op een goede aansluiting van het onderwijs, overheid en het bedrijfsleven in gemeente Harderwijk. Hierbij vooral aandacht voor arbeidsmarktrelevante vmbo- en mbo-opleidingen.
    • In Harderwijk krijgen kwetsbare jongeren uit het speciaal onderwijs de juiste begeleiding naar een waardevolle plek in onze samenleving.
    • Bij huisvesting van onderwijs aandacht is voor duurzaamheid, ‘groene’ schoolpleinen en een goed binnenklimaat.
  • Openbaar vervoer

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    In de meeste gevallen is de gemeente niet verantwoordelijk voor het openbaar vervoer (OV). Toch moeten de mogelijkheden om invloed uit te oefenen niet worden onderschat. De gemeente stelt zich proactief op richting die overheden die verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer. Hierbij gaat het ook over het railvervoer.

    De gemeente is een directe medespeler als het om het faciliteren van de openbaar vervoersfaciliteiten gaat. De bereikbaarheid van openbare voorzieningen, zoals ziekenhuizen, zorgcentra en scholen wordt bevorderd en bushaltes zijn goed toegankelijk voor ouderen en gehandicapten.

    Het openbaar vervoer wordt gepromoot door bijvoorbeeld informatie op stadsplattegronden, in de stadsgids en op de site van de gemeente. Het streven blijft hierbij om het NS-station Harderwijk op te waarderen tot een intercity-station, waarbij de komst van het ‘Randstadspoor’ tot de mogelijkheden blijft behoren.

    Waar mogelijk worden combinaties met het doelgroepenvervoer gezocht (regiotaxi’s, scholierenvervoer, Wmo vervoer etc.).

  • Openbare ruimte

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    De openbare ruimte is van ons allemaal. Vanouds beheert de gemeente de ruimte maar dat kan ook heel goed door bewoners gedaan worden. Als de bewoners het zelf doen, wordt de kwaliteit van het groen hoger en de wijk leuker. De wijk wordt beter onderhouden en het versterkt de sociale samenhang. Wat de ChristenUnie betreft, kan er differentiatie in het onderhoudsniveau aangebracht worden: op meer in het zicht liggende plekken kan onderhoudsniveau A of B gerealiseerd worden en op andere plekken blijft onderhoudsniveau C van kracht.

  • Opvangvoorzieningen

    Laatst gewijzigd op: 16-02-2018

    De gemeente heeft de verplichting om mensen die door wat voor oorzaak dan ook geen dak boven het hoofd hebben, opvang te bieden. Opvang heeft als doel te voorzien in basisbehoeften, mensen tot rust te laten komen en vervolgens te begeleiden naar noodzakelijke hulp en uiteindelijk weer naar zelfstandigheid.

    Concreet

    • Er is voldoende en adequate opvang voor dak- en thuislozen. Niemand in Harderwijk slaapt buiten zijn/haar wil op straat.
    • Opvang is zo kort en zo sober mogelijk; cliënten worden zo mogelijk verplicht via een hulptraject stappen te zetten om het eigen leven weer op te pakken.
    • Jongeren en gezinnen in de opvang krijgen maatwerk.
    • De gemeente zorgt voor (eventueel tijdelijke) woonvormen voor mensen met een acute woonbehoefte, bijvoorbeeld door scheiding of schulden.
  • Ouderen

    Laatst gewijzigd op: 05-02-2018

    Ouderen betekenen veel voor onze samenleving. Ze hebben bijgedragen aan het functioneren van de samenleving zoals die nu is. Daarom verdienen ouderen aandacht en steun, juist in deze tijd. Ook voor ouderen moet Harderwijk een volwaardige plek zijn on te leven.Veel ouderen functioneren prima en weten lang hun weg zelfstandig of met zelf georganiseerde hulp of netwerken te vinden. Maar vaak ontstaat door lichamelijke of geestelijke klachten een verminderde mobiliteit. Eenzaamheid wordt zo een steeds groter risico. De ChristenUnie heeft hier oog voor en zet zich in om eenzaamheid te bestrijden. Daarnaast dient er aandacht te zijn voor het voorkomen van ouderenmishandeling.

    Concreet

    • In overleg met de wijk, (religieuze) instellingen en verenigingen wordt gekeken hoe voorzieningen met een sociale functie open kunnen blijven. Bijvoorbeeld door zelfbeheer.
    • Sport en bewegen voor ouderen blijft een speerpunt in het gemeentelijke sportbeleid.
    • De ChristenUnie wil dat ouderen ouder dan 75 jaar standaard een bezoek aangeboden krijgen vanuit het wijkteam/ZorgDat om (verborgen) problemen, zoals eenzaamheidsproblematiek, op te sporen.
    • De website van de gemeente is ‘ouderenproof’. In de gemeentelijke communicatie moet rekening worden gehouden met de digitale vaardigheid van ouderen. Telefonisch en schriftelijk contact moet mogelijk blijven.
    • Per wijk is er een actuele sociale kaart, die ook in gedrukte vorm beschikbaar is.
    • Samen met de bibliotheek wordt een cursus aangeboden om ouderen zo nodig meer digitaalvaardig te maken.
    • Bij de bestrijding van huiselijk geweld is ook nadrukkelijk aandacht voor preventie en aanpak van ouderenmishandeling.
  • Overheid en burgers

    Laatst gewijzigd op: 02-03-2018

    De overheid is er voor de burger – en niet andersom. De gemeente heeft een aantal belangrijke kerntaken, zoals veiligheid, (jeugd-)zorg, maatschappelijke ondersteuning, ruimtelijke ordening en duurzaamheid. Zelfs bij die taken waar zij een primaire verantwoordelijkheid heeft, zoekt zij steeds zoveel mogelijk samenwerking met de samenleving (zoals inwoners, bedrijven, organisaties, kerken en scholen).

    De ChristenUnie waardeert het eigene van het dorp Hierden en de wijken in Harderwijk. De gemeente moet alle mogelijkheden benutten om bewoners van buurten en wijken te betrekken bij zaken die hen raken. Om maatwerk te bewerkstelligen zet de ChristenUnie in op specifiek wijkbeheer.

    De ChristenUnie wil wijken en buurten eigen verantwoordelijkheid geven, ondersteund met eigen budgetten. De kracht van de buurt is daarbij uitgangspunt. Burgerinitiatieven zoals de Rietmeen en Endura zijn succesvol en verdienen ondersteuning. Buurtplatforms, wijkorganen en coöperaties worden gefaciliteerd om hun belangenvertegenwoordigende rol te kunnen vervullen. Voorwaarde is dat er een duidelijk draagvlak voor de vereniging in de wijk moet worden aangetoond. Hierbij is het noodzakelijk beleidsvrijheid te geven om kleine projecten slagvaardig te kunnen aanpakken.

    De ChristenUnie stelt zich hierbij open en transparant op.

    Concreet

    • Er is ruimte voor inwoners die verantwoordelijkheden op zich nemen op het gebied van duurzaamheid, energie, zorg, lokale economie of wijkbeheer.
    • Meer vertrouwen, minder regels. Elke twee jaar komt het college met voorstellen voor regels die geschrapt, vereenvoudigd of samengevoegd kunnen worden.
    • Geen raadgevende referenda maar wel vroegtijdig open en eerlijk burgers betrekken bij beleidskeuzes en/of grote ontwikkelingen.
    • Heldere procesafspraken en randvoorwaarden bij burgerparticipatie.
    • De gemeente gebruikt bij schriftelijke communicatie met inwoners eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
  • Overlast

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    Diverse vormen van overlast zorgen voor veel ergernissen in de woon- en leefomgeving van onze inwoners. Een terugkerende bron van ergernis is de hondenpoep. De ChristenUnie heeft in de vorige raadsperiode een voorstel ingediend om dit tegen te gaan – wij staan nog steeds achter dit voorstel en zullen, indien uit de nog uit te voeren evaluatie blijkt dat het huidige beleid niet of onvoldoende werkt, (nogmaals) aandringen om dit voorstel tot beleid te maken.

    Ook graffiti dient zo snel mogelijk verwijderd te worden, waarbij de schade uiteraard wordt verhaald op de dader(s). Vernielingen van openbare voorzieningen worden zo snel mogelijk hersteld, waarbij eveneens geldt dat de schade wordt verhaald op de dader(s).

  • OZB (onroerend zaak belasting)

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    Voor de ChristenUnie is het uitgangspunt dat de OZB alleen met de inflatiecorrectie stijgt.