Standpunten op alfabet

Standpunten op alfabet

  • Parkeren

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    Een terugkerend discussiepunt binnen de gemeente Harderwijk is het parkeerbeleid. De belangrijkste onderwerpen daarbij zijn voldoende parkeerplaatsen en de hoogte van de parkeergelden. Hierbij dient in ogenschouw te worden genomen dat betaald parkeren nodig is en zoveel als mogelijk kostendekkend moet zijn. De parkeertarieven zijn niet in de eerste plaats een inkomstenbron, veeleer heeft het parkeerbeleid een regulerende werking.

    De realisatie en de exploitatie van de parkeergarages in het Waterfront verdienen bijzondere aandacht. De (sociale) veiligheid is hierbij ook een belangrijk item.

    De gemeente zet zich ervoor in dat bij alle betaald parkeren locaties betaald kan worden met de (OV-)chipkaart. Via een goed ‘parkeerroute informatie systeem’ worden onnodige verkeersbewegingen voorkomen.

  • Participatie

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    De gemeente Harderwijk moet niet alles zelf of alleen willen doen. Sterker nog, de gemeente moet niet overal bij betrokken willen zijn. Loslaten is ook een kunst. Wij spreken liever van overheidsparticipatie dan van burgerparticipatie, al was het alleen maar om bij de gemeente een kanteling in denken teweeg te brengen. Een nieuwe manier van samenwerken is extra hard nodig nu er zoveel nieuwe taken op de gemeente afkomen. Participatie is hierbij geen bezuiniging, maar juist onze visie op de samenleving. Hierbij moet overigens bedacht worden dat participatie niet afgedwongen kan worden, maar enkel gestimuleerd en gefaciliteerd kan worden.

    Als de gemeente wel een belangrijke rol heeft in een proces, dan wil de ChristenUnie dat de gemeente burgers, bedrijven, belangenbehartigers en andere betrokkenen zo vroeg, veel en vaak als mogelijk betrekt bij de vorming en uitvoering van dat beleid. Dat is een voorwaarde voor draagvlak en een vruchtbare samenwerking. Goed voorbeeld hiervan is de Wmo-raad.

    De gemeente – zowel college als raad – ontwikkelen uitgebreid beleid voor participatie met duidelijke rollen, procedures en wederzijdse verwachtingen. De communicatie vanuit de gemeente verdient daarbij zorgvuldige aandacht.

    Als er initiatieven, taken, verantwoordelijkheden en middelen kunnen worden overgedragen aan burgers en maatschappelijke instellingen, dan begeleidt en ondersteunt de gemeente dit proces. Het gaat er uiteindelijk om dat gezamenlijke doelstellingen op de beste manier bereikt worden. Een voorbeeld hiervan is het overdragen van de zorg voor het openbare groen aan een buurt of individuele burgers.

  • Prostitutie

    Laatst gewijzigd op: 02-03-2018

    Prostitutie is geen gewoon beroep. Mensen zijn te waardevol om te werken in de prostitutie.Onder jongeren speelt sexting en grooming een steeds grotere rol. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat ouders en scholen samen optrekken als het gaat om voorlichting en hulpverlening.

    Concreet

    • Wijkteam/professionals volgen een training om loverboysituaties en gevallen van mensenhandel (thuisprostitutie) in de wijk te herkennen en maken afspraken met de politie over melding en begeleiding.
    • Op scholen wordt, zowel aan de ouders als aan jongeren, voorlichting gegeven over sexting, grooming en loverboys.