Na meer dan 12,5 jaar neemt gemeenteraadslid voor de Christenunie Jos Aikema over enkele weken afscheid. Het is tijd om dossiers over te dragen, terug te blikken en afscheid te nemen.
Als het gaat over afvalscheiding zijn er twee verschillende aanpakken: bronscheiding en nascheiding.
Bij bronscheiding wordt afval door inwoners zelf gescheiden worden in aparte containers. Dat doen we in Harderwijk met GFT, papier, glas, textiel, enz. Nascheiding kennen we van de grijze container. Bij de afvalverwerker wordt het afval gesorteerd en worden waardevolle stoffen er uit gehaald: metaal, plastic, enz.
Hieronder een filmpje om te laten zien hoe nascheiding werkt.
A.s. donderdag besluit de gemeenteraad over een nieuwe manier van afvalinzameling. Volgens het voorstel gaan inwoners betalen voor het aantal keren dat zij de grijze container bij de weg zetten.
De ChristenUnie wil:
1) een doelgericht invoeringsprogramma gericht op duurzame gedragsverandering van inwoners om hen te ondersteunen
2) een proefperiode van een half jaar
3) een samenwerking met supermarkten om de hoeveelheid plastic te verminderen
4) een regeling voor mensen die veel plastic of restafval hebben vanwege gezondheid of (mantel)zorg voor gezinsleden
Raadslid Marcel Heldoorn voerde in het debat daarover het woord. Hieronder zijn bijdrage.
Gisteravond heeft Annerieke Kisjes tegenover burgemeester Harm-Jan van Schaik de eed afgelegd. Daarmee is zij de nieuwe fractievertegenwoordiger van de ChristenUnie.
Donderdag kiest de gemeenteraad wat er gaat gebeuren op de plek van de oude bibliotheek aan de Academiestraat. De ChristenUnie zal kiezen voor het plan van Stadsbouwmeesters dat het beste beoordeeld werd door de beoordelingscommissie.
Hieronder legt raadslid Marcel Heldoorn uit hoe de ChristenUnie haar mening heeft gevormd en hoe zij tot haar besluit gekomen is.
Als vervolg op de raadsbrief van maart over de lokale gevolgen van het Coronavirus is vandaag op initiatief van de coalitiepartijen Harderwijk Anders, VVD, ChristenUnie en CDA een brief gestuurd naar het College. De brief is ondertekend door alle fracties van de gemeenteraad. In deze brief vragen we het college om een concreet pakket aan kwijtschelding van gemeentelijke kosten aan de raad ter besluitvorming voor te leggen. De fracties dringen aan op deze snelheid om op korte termijn duidelijkheid te geven aan instellingen, verenigingen en ondernemers over hun doorlopende kosten.
Voor de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en economische ontwikkeling van onze stad zijn sportverenigingen, horeca, detailhandel en maatschappelijke en culturele instellingen van groot belang. Het is van belang dat er op korte termijn maatregelen komen om de lokale gevolgen van de corona-crisis op te vangen.
Hieronder vindt u meer informatie en de raadsbrief.
Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
Helaas is een voorstel van de PvdA en Gemeentebelang om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10% aangenomen. Daarmee worden de toch al kleine kansen van starters dus gehalveerd.
Raadslid Marcel Heldoorn legt het hieronder uit.