Energie

De ChristenUnie zet in op meer lokale energieopwekking, door zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen. Gemeente en ondernemers nemen daarin het voortouw door gemeentelijke gebouwen en bedrijfspanden op het industrieterrein zoveel mogelijk zon te laten opvangen. Ook het plaatsen van windmolens op het industrieterrein draagt bij aan de lokale energieopbrengsten. Belangrijk is dat omwonenden nauw betrokken worden bij plannen voor energieopwekking door windmolens.

De ChristenUnie vindt het belangrijk zorgvuldig met zonne-energie projecten om te gaan, omdat die ten koste kunnen gaan van landbouwgrond en natuur. De zonneladder die de gemeente heeft ontwikkeld, is hiervoor een goede leidraad. We richten ons eerst op het plaatsen van zonnepanelen op lege daken van gebouwen in Harderwijk.

De gemeente houdt de regie op de energietransitie en zorgt dat het doel haalbaar en betaalbaar is voor alle inwoners en iedereen de overstap mee kan maken. Ook de mensen met een kleine portemonnee moeten deze stap kunnen maken.

Enthousiaste inwoners die samen een energiecoöperatie vormen brengen de energietransitie dichter bij mensen en maken lokaal eigendom mogelijk. (Financiële) participatie zorgt ervoor dat lusten en lasten eerlijker worden verdeeld en kan op allerlei manieren. Endura en/of andere energiecoöperaties moeten voor de gemeente een primaire gesprekspartner zijn. Ook verdienen zij als het nodig is praktische en financiële ondersteuning.

Isolatie is een belangrijke vorm van energiebesparing. De ChristenUnie wil daarom inzetten op een goede voorlichting hierover en de inzet van energiecoaches die inwoners concreet van advies voorzien. Hierbij krijgen oudere wijken voorrang boven nieuwbouwwijken. Bewoners van huizen die slecht geïsoleerd zijn krijgen voorrang bij de verdeling van budgetten voor energietransitie.

  • Inwoners kunnen participeren via coöperaties bij het opwekken van duurzame energie: wind, zon en warmte.
  • Inwoners van Harderwijk krijgen 1 loket voor zowel technische als financiële arrangementen om hun woning aan te passen.
  • De gemeente verstrekt duurzaamheidsleningen of wijst inwoners de weg naar mogelijkheden voor financiële ondersteuning bij verduurzaming.
  • Er is in Harderwijk geen energiearmoede. Waar dat toch dreigt, schiet de gemeente te hulp met voorlichting en praktische hulp.
  • De gemeente neemt het voortouw door op alle gemeentelijke gebouwen, indien mogelijk, zonnepanelen te plaatsen.
  • In de komende raadsperiode maken we het gemeentelijke inkoopbeleid volledig duurzaam en eerlijk: 100% schone energie uit Nederland en producten die voldoen aan de regels van eerlijke handel.
  • De gemeente maakt samen met de woningcorporaties een plan om alle sociale huurwoningen te verduurzamen, waar mogelijk naar nul-op-de-meter. Uitgangspunt daarbij is zoveel mogelijk gelijkblijvende energielasten.
  • Het stoken van hout in kachels, binnen en buiten, wordt ontmoedigd en we zorgen voor goede voorlichting over het nut van houtrookfilters.

Energie