VANG | Van Afval naar Grondstof
De hoeveelheid onbruikbaar afval moet omlaag. Grondstoffen in ons afval willen wij niet verspillen, maar terugwinnen en hergebruiken. De gemeente moet oog houden voor en ondersteuning bieden aan de mensen die de gevraagde veranderingen moeilijk of niet zelf kunnen maken. We kunnen dit niet zonder samenwerking met en enthousiasme van onze inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
De normen voor afvalscheiding worden steeds strenger en kosten voor afvalverwerking steeds hoger. In 2025 mag er nog 30 kilo niet herbruikbaar restafval per persoon per jaar zijn. Het grootste deel van het huidige afval is waardevol als grondstof. Daarom mogen we dat niet verloren laten gaan. Tegelijk is het belangrijk om de productie van afval zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarom wil de ChristenUnie een stevig beroep doen op ondernemers en winkeliers om de hoeveelheid verpakkingsafval terug te dringen. De gemeente werkt met ondernemers en winkeliers aan een plan hiervoor.
De inzameling van afval is in Harderwijk de laatste jaren veranderd. Het proces Van Afval Naar Grondstof (VANG) is niet klaar met een ander systeem. Goede voorlichting over makkelijke manieren voor afvalvermindering door huishoudens biedt veel kansen. Wat je niet in huis haalt, hoef je ook niet weg te gooien.
- Het milieupark is dé plek waar grondstoffen een nieuw leven kunnen krijgen.
- Er komt daar ook ruimte voor het inzamelen van goederen voor kringloop- en repaircafé.
- Er komt een label voor winkels die verpakkingsafval beperken en/of inzamelen.
- Harderwijk doet mee aan landelijke bewustwordingsacties rond het voorkomen, scheiden en hergebruiken van afval, zwerfvuil en compost.
- Bij aanbesteding neemt de gemeente op dat grondstoffen aan het eind van de levenscyclus eenvoudig te scheiden en herbruikbaar moeten zijn.