Onderwijs
Voor kinderen en jongeren is het onderwijs een belangrijke plek. Het is een plek waar ze zich cognitief en sociaal ontwikkelen en waar ze andere kinderen en jongeren ontmoeten. Kernbegrippen voor goed onderwijs zijn keuzevrijheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid en professionaliteit. Dit goede onderwijs willen we als lokale ChristenUnie ondersteunen waar dat binnen onze mogelijkheden ligt.
De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is daarbij belangrijk dat het onderwijs, preventie en jeugdhulp goed op elkaar afgestemd zijn en dat gezamenlijk datgene georganiseerd wordt wat voor leerlingen nodig is om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Voortijdig schoolverlaten leidt vaak tot een achterstand in die ontwikkeling. Daarom moet de gemeente maximaal inzetten op het voorkomen van schooluitval in samenwerking met de schoolbesturen en de jeugdzorg.
Waar dit mogelijk is, faciliteert de gemeente de vorming van de school als wijkvoorziening. Eén van de invullingen daarvan is een integraal kindcentrum (IKC). De Onderwijsvisie vormt de basis voor het toekomstgericht en toekomstbestendig onderwijs in onze gemeente. In deze visie zijn onderwijskundige ambities en ambities wat betreft onderwijshuisvesting opgenomen. De komende jaren is een aantal schoolgebouwen aan vernieuwing en renovatie toe. Daarbij zetten we in op duurzaamheid en gezondheid. Het belang van een gezond binnenklimaat in schoolgebouw is door de coronacrisis goed duidelijk geworden.
Er ontstaan regelmatig problemen bij de overgang van kinderen en jongeren van de ene naar de andere vorm van onderwijs. De gemeente ziet toe op goede samenwerking tussen vooren vroegschoolse voorzieningen en het onderwijs, maar ook de samenwerking tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs en het onderwijs dat daarop volgt.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat onderwijs, overheid en arbeidsmarkt in Harderwijk (nog) meer gaan samenwerken. De gemeente kan de verbindende schakel te zijn tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Mede gelet op de vraag vanuit het bedrijfsleven stimuleert de gemeente de ‘doorlopende leerlijn’ in het technisch onderwijs: primair onderwijs, VMBO, MBO.
- Harderwijk wordt dé onderwijsstad in de regio voor VMBO- en MBO-opleidingen.
- De nieuwe onderwijsboulevard wordt het uithangbord voor een goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven.
- In Harderwijk krijgen kwetsbare jongeren uit het speciaal onderwijs de juiste begeleiding naar een waardevolle plek in onze samenleving.
- Er komt extra begeleiding vanuit het wijkteam in samenwerking met het onderwijs voor overbelaste jongeren die door een complexe thuissituatie niet of weinig naar school gaan.
- De samenwerking tussen de bibliotheek en de basisscholen blijft in stand: op elke basisschool is een ruim en wisselend aanbod van bibliotheekboeken aanwezig.