Als fractie zijn we benieuwd hoe het in deze tijd gaat met onze oudere leden, onze 'wijze achterban’. Raadslid Ilonka Donker-Jak ging een middagje bellen. Hieronder schrijft ze over haar ervaringen.
Afgelopen maandag had ik een zogeheten ‘belrondje’. Even in contact komen met ouderen die een telefoontje, af en toe, op prijs stellen om zo verbinding te houden met de buitenwereld en misschien ook wat bemoedigd te worden in deze tijd.
Maar wat werd ik zelf bemoedigd door deze telefoontjes! Deze mooie, wijze ouderen vermaken zich prima! Een heerlijke kop koffie, een krantje, televisie kijken, zitten in een heerlijke stoel.
Het is een onzekere tijd. Veel mensen hebben behoefte aan hulp en extra aandacht. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel initiatieven er nu ontstaan om elkaar te helpen. Ook door de overheid zijn ondersteunende maatregelen aangekondigd.
Fractievoorzitter Mirjam Driest schreef over oa de maatregelen voor de kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen, eenzame ouderen, dak- en thuislozen.
In navolging van de landelijke maatregelen gericht op de beperking van de Corona-uitbraak is besloten dat de gemeenteraad de komende weken niet vergadert.
ChristenUnie-fractievoorztter Mirjam Driest schreef daarom het onderstaande bericht.
De ChristenUnie organiseert samen met de Evangelische Omroep, Groot Nieuws Radio, Missie Nederland en de Raad van Kerken een Dag van Nationaal Gebed op woensdag 18 maart. Mark de Boer, woordvoerder namens de initiatiefnemers: “Het leed en de onzekerheid die deze situatie met zich meebrengt, is voor iedereen voelbaar. Als christenen geloven we dat we ons daar niet door hoeven te laten leiden. We mogen vertrouwen dat God ook in deze situatie de Heer is.”
Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
In de raad dreigt er een meerderheid te zijn voor een voorstel van de PvdA om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10%. Daarmee worden de kansen van starters dus gehalveerd.
Aan het begin van de vergadering werd ingesproken door mevrouw Marijke van Prooijen van Huurdersraad Woonwijs, de belangenbehartiger van de huurders van Uwoon. Zij pleitte er voor om het systeem van loting te houden zoals het nu is. "In het begin was er best koudwatervrees", maar de praktijkervaringen zijn goed en er komen geen klachten binnen.
De stelling voor het debat luidde: " Loting is geen effectief instrument voor het verdelen van woningen". Marcel Heldoorn voerde het woord namens de ChristenUnie. Hieronder zijn bijdrage.
Fenneke Fredrikze bezocht op 13 februari de Valentijnsborrel van de Inclusief Groep die mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt of naar werk begeleidt.
Fenneke schreef een korte impressie.
Afgelopen dinsdag was Fenneke Fredrikze namens de ChristenUnie aanwezig bij de startbijeenkomst Dementievriendelijk Harderwijk. Ze schreef het volgende verslagje.
Wat was dit een inspirerende en bemoedigende avond. Zoveel mensen, die op een of andere manier betrokken zijn bij dit onderwerp, waren hier aanwezig. Dat waren medewerkers van de Jumbo, veel zorgmedewerkers, Boa’s, een uitvaartverzorger, mantelzorgers, vrijwilligers. Iedereen met doel om het leven van een persoon met dementie makkelijker te maken.
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 januari heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om een proef te starten om de winkelleegstand in de binnenstad aan te pakken. In deze proef van 6 maanden zal geëxperimenteerd worden met het versoepelen van de regels voor de invulling van lege panden, omdat meerdere ondernemers hebben aangegeven dat regelgeving vaak het grootste obstakel vormt om iets met een leegstaand pand te doen.
Jos Aikema legt hieronder uit hoe de ChristenUnie haar mening gevormd heeft.
In de eerste week van dit nieuwe jaar schonk Nieuwsuur aandacht aan zorgfraude in Nederland. Zo werd met name het beleid gehekeld, waardoor “nieuwe fraudeurs het veel te gemakkelijk wordt gemaakt.” Een toename aan ‘gesjoemel’ met zorggeld is het gevolg en – volgens onderzoek van Nieuwsuur – het Openbaar Ministerie (OM) heeft het nakijken. Zo worden declaraties voor bijvoorbeeld thuiszorg die nooit geleverd is ingediend of wordt er gefraudeerd met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Het OM berichtte daarbij over niet voldoende mankracht te beschikken om dit probleem aan te kunnen pakken.
Om te weten hoe de situatie in Harderwijk is, stelde raadslid Bart Jonkman vragen aan het college van burgemeester en wethouders.