Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
In de raad dreigt er een meerderheid te zijn voor een voorstel van de PvdA om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10%. Daarmee worden de kansen van starters dus gehalveerd.
Aan het begin van de vergadering werd ingesproken door mevrouw Marijke van Prooijen van Huurdersraad Woonwijs, de belangenbehartiger van de huurders van Uwoon. Zij pleitte er voor om het systeem van loting te houden zoals het nu is. "In het begin was er best koudwatervrees", maar de praktijkervaringen zijn goed en er komen geen klachten binnen.
De stelling voor het debat luidde: " Loting is geen effectief instrument voor het verdelen van woningen". Marcel Heldoorn voerde het woord namens de ChristenUnie. Hieronder zijn bijdrage.
Fenneke Fredrikze bezocht op 13 februari de Valentijnsborrel van de Inclusief Groep die mensen tot een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt of naar werk begeleidt.
Fenneke schreef een korte impressie.
Afgelopen dinsdag was Fenneke Fredrikze namens de ChristenUnie aanwezig bij de startbijeenkomst Dementievriendelijk Harderwijk. Ze schreef het volgende verslagje.
Wat was dit een inspirerende en bemoedigende avond. Zoveel mensen, die op een of andere manier betrokken zijn bij dit onderwerp, waren hier aanwezig. Dat waren medewerkers van de Jumbo, veel zorgmedewerkers, Boa’s, een uitvaartverzorger, mantelzorgers, vrijwilligers. Iedereen met doel om het leven van een persoon met dementie makkelijker te maken.
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 januari heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om een proef te starten om de winkelleegstand in de binnenstad aan te pakken. In deze proef van 6 maanden zal geëxperimenteerd worden met het versoepelen van de regels voor de invulling van lege panden, omdat meerdere ondernemers hebben aangegeven dat regelgeving vaak het grootste obstakel vormt om iets met een leegstaand pand te doen.
Jos Aikema legt hieronder uit hoe de ChristenUnie haar mening gevormd heeft.
In de eerste week van dit nieuwe jaar schonk Nieuwsuur aandacht aan zorgfraude in Nederland. Zo werd met name het beleid gehekeld, waardoor “nieuwe fraudeurs het veel te gemakkelijk wordt gemaakt.” Een toename aan ‘gesjoemel’ met zorggeld is het gevolg en – volgens onderzoek van Nieuwsuur – het Openbaar Ministerie (OM) heeft het nakijken. Zo worden declaraties voor bijvoorbeeld thuiszorg die nooit geleverd is ingediend of wordt er gefraudeerd met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Het OM berichtte daarbij over niet voldoende mankracht te beschikken om dit probleem aan te kunnen pakken.
Om te weten hoe de situatie in Harderwijk is, stelde raadslid Bart Jonkman vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
De Nederlandse ‘vuurwerktraditie’ staat ter discussie. Ondanks allerlei maatregelen om de overlast, schade en letsel als gevolg van vuurwerk binnen de perken te houden, blijft het vuurwerk aanleiding geven tot veel klachten. De jaarwisseling moet een veilig feest zijn voor iedereen. Ook is het van belang dat de openbare orde en veiligheid gehandhaafd moet kunnen worden met oud en nieuw.
Een alternatief voor de huidige viering van oud en nieuw is om gebruik van vuurwerk door consumenten niet meer toe te staan, maar het afsteken van vuurwerk voor te behouden aan lokale vuurwerkclubs. Deze verenigingen kunnen, na toestemming van de gemeente, voor en met de buurt, wijk of dorp het nieuwe jaar inluiden op een daarvoor aangewezen plek. Met de invoering van een vergunningensysteem voor het afsteken van vuurwerk behouden we de vuurwerktraditie op een veilige manier. Een vuurwerkclub zorgt niet alleen voor meer veiligheid en sociale controle, maar ook voor sociale cohesie.
Op initiatief van de ChristenUnie is er deze jaarwisseling een proef met vuurwerkvrije zones gehouden, waarbij bewoners zelf een belangrijke rol spelen in de handhaving. Deze zones zijn bedoeld om de vuurwerkoverlast overlast terug te dringen of om onveilige situaties te voorkomen.
Er is één aanvraag gedaan voor een vuurwerkvrije zone, bij een hondenlosloopterrein. De aanvrager vertelde mij dat er rond de jaarwisseling veel gebruik gemaakt is van het vuurwerkvrije veldje. Ook door hondenbezitters van buiten de wijk! Een vuurwerkvrije zone voorziet dus duidelijk in een behoefte.
Het kan u vast niet ontgaan zijn. Overmorgen is het “Black Friday” (letterlijk: zwarte vrijdag) in de Verenigde Staten. Deze traditie is inmiddels massaal overgewaaid naar ons land en heeft een heel eigen invulling gekregen. Adverteerders laten ons geloven dat Black Friday minstens twee weken duurt. Mijn mailbox ontploft van de aanbiedingen en kansen die ik echt niet mag laten lopen. Kopen, kopen, kopen….
Een paar dagen geleden berichte het nieuws dat de hongersnood in de wereld weer aan het toenemen is. Geen voedsel hebben, het is voor mij ondenkbaar. Uiteraard is de wereld groot, maar mijn wereld is klein. In mijn omgeving zijn er ook mensen die een tekort op voedsel hebben. En nog op tal van andere behoeften, zoals kleding, speelgoed en studiemateriaal. Armoede, het is niet iets van ‘ver van mijn bed’. Het is een fenomeen dat steeds meer en zichtbaarder in onze samenleving wordt. De kloof tussen rijk en arm neemt toe. Juist zij die zich aan de verkeerde kant bevinden hebben het zwaar.