Is jouw mailbox ook overstroomd met reclame van winkels die in vette zwarte letters adverteren voor BLACK FRIDAY? Die van raadslid Bart Jonkman wel. Hij vraagt in zijn blog aandacht voor de schaduwkant van lekker goedkoop aanbiedingen scoren.
Raadslid Fenneke Fredrikze sprak met st. Present Harderwijk, omdat zij contactpersoon zijn voor de hulpvragen die binnenkomen via het platform #nietalleen. Zij schreef een kort stukje over dit gesprek.
Harderwijk krijgt een Bomenfonds. De gemeenteraad heeft ingestemd met ons voorstel om zo’n fonds op te richten. Iedere eigenaar die een boom wil kappen, moet ook zorgen voor herplant. Als dat niet mogelijk is of er minder bomen terugkomen, wordt een financiële bijdrage aan het fonds verwacht. Het geld in het Bomenfonds zal gebruikt worden voor de herplant en nieuwe aanplant van bomen.
Raadslid Marcel Heldoorn legt uit.
Vandaag is de Dag van de Mantelzorg. Maar wie is de mantelzorger nu eigenlijk? Je kunt er heel formeel naar kijken en dan luidt de definitie: iemand die minstens 8 uur per week, drie maanden lang, zorgt voor iemand in familie, huishouden of anderszins sociale netwerken. Maar om echt te weten wat het betekent om mantelzorger te zijn, kun je beter gaan praten met iemand die voor een ander zorgt. Jacqueline is zo iemand.
Raadleden Fenneke Fredrikze en Mirjam Driest gingen bij Jacqueline op bezoek en namen natuurlijk een bloemetje mee.
Zondag 18 oktober is het Micha Zondag, waarop gelovigen en kerken stilstaan bij onrecht en armoede. Dit jaar is het thema: Delen in vrijheid. Een einde maken aan moderne slavernij is met de coronacrisis urgenter dan ooit. Mannen, vrouwen en kinderen die worden uitgebuit, zijn door de impact van de lockdowns nog kwetsbaarder geworden. Nemen wij als kerken en christenen onze verantwoordelijkheid?
Raadslid Ilonka Donker maakt zich sterk voor de aanpak van mensenhandel in Harderwijk en roept iedereen op om daarvoor te bidden.
Raadslid Fenneke Fredrikze bezocht recent de overzichtsexpositie Out en Proud op de Veluwe.
De week tegen de eenzaamheid ligt al weer achter ons, maar dat kun je jammergenoeg van eenzaamheid niet zeggen. Zeker niet nu de coronamaatregelen weer strenger geworden zijn. Gemeenten hebben een rol bij het aanpakken van eenzaamheid bij hun inwoners. Raadslid Fenneke Fredrikze vroeg daarom aan het college hoe zij eenzaamheid in Harderwijk wil gaan aanpakken en of daarbij dan ook aandacht gegeven wordt aan zingeving en existentiële verbondenheid.
Donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over een voorstel om te onderzoeken of er aan de Parallelweg maatwerkwoningen gebouwd kunnen worden. Dat zijn woningen voor mensen die niet in een huis in een gewone woonwijk, een zorginstelling of binnen een andere vorm van begeleid wonen kunnen leven. Dat komt omdat zij hun gedrag niet altijd goed kunnen aanpassen aan de omgeving. Vaak hebben deze mensen al een "lange geschiedenis" bij gemeente, zorg- en welzijnsinstellingen en woningcorporaties. Door hun gedrag veroorzaken zij vaak overlast.
De ChristenUnie vindt dat ook deze mensen op een voor hen geschikte plek moeten kunnen wonen, zeker gezien de goede resultaten die elders in het land met deze woonvorm bereikt wordt. Het blijkt dat in vergelijkbare projecten overlast vermindert. Een beheerder die goed bereikbaar is, speelt daarbij een belangrijke rol.
Hieronder een bijdrage van Annerieke Kisjes en Marcel Heldoorn.
In de afgelopen periode is met de gemeenten op de Noord-Veluwe, de provincie, het waterschap en heel veel maatschappelijke instellingen een concept-plan opgesteld waarin staat hoe in de toekomst op de Noord-Veluwe duurzame energie opgewekt kan gaan worden.
In het plan moeten lastige keuzes gemaakt worden. Zonnepanelen op daken, in het landschap of juist windmolens langs de randmerenkust? Of toch misschien windmolens in dorpen? U kunt uw mening geven door online een aantal vragen te beantwoorden. Uw mening heeft invloed op het definitieve plan dat de gemeenten uiteindelijk ter goedkeuring voorleggen aan het Rijk. Geef uw mening op www.energienoordveluwe.nl