Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, heeft vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over geluidsoverlast door verouderde geluidsschermen langs de A38 bij Harderwijk.
Politiek is niet alleen vooruitkijken, maar ook verantwoording afleggen.Daarom nemen wij u graag in vogelvlucht mee in wat de ChristenUnie de afgelopen jaren heeft bereikt.
ChristenUnie-wethouder Pieter Teeninga heeft te kennen gegeven dat hij na de verkiezingen niet meer beschikbaar is voor een volgend te vormen college, mocht de ChristenUnie daar deel van uit maken.
Dat is een goede aanleiding om hem een aantal vragen te stellen, o.a. over de resultaten die hij bereikt heeft, maar ook om vooruit te kijken naar de grote uitdagingen voor de komende jaren.
Uiteraard mag iedereen helemaal zelf weten op welke partij hij of zij stemt op 21 maart a.s. Toch zou ik het zeer waarderen als u bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op lijst 1 stemt. De ChristenUnie heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het besturen van de gemeente Harderwijk. Daarbij hebben wij zowel in het college van burgemeester en wethouders als in de gemeenteraad altijd constructief meegedacht, om op die manier een goed leefklimaat in Harderwijk en Hierden te bereiken. Uit diverse gesprekken met inwoners en uit werkbezoeken is ons gebleken dat dat ook is gelukt. Natuurlijk zijn er hier en daar nog verbeteringen mogelijk, maar over het algemeen wordt het leven en wonen in Harderwijk met een ruime voldoende gewaardeerd. De ChristenUnie wil ook na 21 maart haar verantwoordelijkheid nemen, door op een zorgvuldige wijze invulling te geven aan het besturen van onze mooie gemeente.
Blog van Mirjam Driest
Verkiezingstijd… Mensen met gekleurde jassen in de stad, flyers in je brievenbus. Partijen doen hun best om hun plannen voor de komende periode goed te communiceren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kiezen we met elkaar de gemeenteraad. De gemeenteraad is een vertegenwoordiging van burgers die belangrijke beslissingen neemt over onze stad, over je buurt, je kinderen, de zorg. Met jouw stem bepaal je dus hoe het beleid van de gemeente – de inrichting van de samenleving - eruit moet zien. Daarom is het ook zo belangrijk dat je gaat stemmen.
Sommigen zullen hun keuze al gemaakt hebben. Maar de juiste partij kiezen kan een enorme uitdaging zijn. En als je je verdiept in de programma’s van de diverse politieke partijen ontdek je dat iedere partij het beste voor de stad wil. Om de verschillen te ontdekken zul je op zoek moeten naar de motivatie achter de plannen, op zoek naar de nuance.
Harderwijk is een prachtige stad aan het water, vlakbij de bossen en met een historische binnenstad. Maar Harderwijk is vooral een plek waar mensen wonen, werken en samenleven. Harderwijk nog mooier maken -laten bloeien-, dat is wat de ChristenUnie graag wil en waar wij ons de afgelopen jaren ook voor hebben ingezet. Ons verkiezingsprogramma staat vol plannen voor Harderwijk. De speerpunten van ons programma omvatten de zorg voor elkaar en de zorg voor onze omgeving. Een paar punten uit ons programma die voor mij belangrijk zijn voor de toekomst van Harderwijk:
ouderen, mantelzorgers en duurzaamheid.
Hier stellen zich onze 10 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aan u voor.
Onze nummer 1 is natuurlijk geen onbekende. Marcel Companjen is al 16 jaar raadslid. Naast lijsttrekker is hij ook onze kandidaat-wethouder.
Wie is Marcel Companjen?
Ik ben Marcel Companjen, getrouwd met Bianca, en samen zijn wij de trotse ouders van vier kinderen: Jennifer (24), Marilou (23), Rutger (20) en Benjamin (16). Na mijn rechtenstudie ben ik bij de rechtbank Utrecht (nu rechtbank Midden-Nederland) gaan werken en daar werk ik nu als stafjurist bij de sector civiel recht. Ik ben in Harderwijk als bassist betrokken bij het Fonteinwerk. Ik ben in 1967 geboren in Goirle en heb daarna in Heerde en Woudenberg gewoond en vanaf 1977 woon ik in Harderwijk.
Hieronder beantwoordt Marcel nog 11 andere vragen.
Afgelopen zaterdag ging ChristenUnie-kamerlid Stieneke van der Graaf in gesprek met omwonenden van de A28 in Harderwijk. De bewoners ervaren al jaren overlast van geluid en fijnstof. De slechte staat van de geluidswal draagt daar zeker niet aan bij.
Een kant en klare oplossing voor de overlast had ChristenUnie Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf niet. Maar tijdens een bezoek aan Harderwijk belooft ze de problemen aan te kaarten in Den Haag.
Feit: de filedruk op de A28 neemt toe.
Feit: de geluidsoverlast en de hoeveelheid fijnstof van de A28 nemen toe, mede door de verhoging van de toegestane snelheid naar 130 km p/u.
Feit: de geluidsschermen langs de A28 zijn ‘op’.
Feit: de geluidsnormen worden overschreden bij Harderwijk.
Feit: Harderwijk heeft een hoop geld geïnvesteerd in de stationsomgeving, waaronder een aanzienlijke verlenging van het perron, om daarmee een intercitystop mogelijk te maken.
Laat mij deze feiten interpreteren en een aantal conclusies trekken.