Misselijk van de politiek ?!

01 Marcel Companjen - topfoto.jpg
01 Marcel Companjen - vierkant.jpg
Door Marcel Companjen op 3 februari 2018 19:30

Misselijk van de politiek ?!

In lang vervlogen tijden speelde ik in een band (‘More than Conquerors’) en één van de teksten die ik daarvoor had geschreven, bevatte de zinsnede “politiek maakt me ziek”. Heel veel jaren later ben ik zelf de politiek ingegaan  – inmiddels 16 jaar geleden alweer – en ik heb me nooit ziek gevoeld. Natuurlijk waren er ook mindere tijden, maar ziek? - dat niet. De laatste tijd word ik toch een beetje misselijk … en ik zal u uitleggen waarom.

Afgelopen week hebben we – weer – een gevalletje ‘zetelroof’ mogen ervaren in Harderwijk. Ik ken de ‘ins en outs’ niet, maar constateer slechts dat iemand zijn fractie verlaat en voor zichzelf begint. Dat hebben we helaas lokaal en landelijk inmiddels te vaak gezien. Dat doet het aanzien van de politiek geen goed, het maakt ons als politici er niet geloofwaardiger op. Hoezeer ik m’n best ook doe, dit straalt op iedereen af.

Wat mij verder opvalt in deze (pre-)campagne tijd is dat alles ineens anders moet: “Tijd voor verandering” – hoezo, gaat het zo slecht dan? “Samen fixen we het” – wat is er kapot dan? Doen we dat niet nu ook al dan? “Ik krijg het voor elkaar” – is dat zo, helemaal in je eentje?

Bij de komende verkiezingen voor de gemeenteraad doen in Harderwijk maar liefst 10 of 11 partijen mee. Ook daar maak ik me zorgen over … de versnippering van het politieke landschap en daarmee de kwaliteit van het openbaar bestuur. Ik zal niemand het recht ontzeggen om politiek actief te zijn of te worden, maar stel daarbij wel de vraag of je in je eentje vier jaar lang elke commissie- en raadsvergadering kunt aflopen – en daarnaast alle andere vergaderingen en bijeenkomsten kunt behappen. Ik loop lang genoeg mee om te kunnen zeggen dat dat niet kan.

Op de dag dat ik dit schrijf heeft een Tweede Kamerlid, dat naar verluidt zijn gezicht amper in de Tweede Kamer heeft laten zien, aangifte gedaan tegen een minister wegens smaad en laster. Kwestie van honger naar aandacht (samen met zijn advocaat)? Niet willen deelnemen aan het politieke debat? Als dat de politiek van de toekomst wordt, dan ben ik bang dat het niet bij een “beetje misselijk” zal blijven.

Desondanks zal ik mij blijven inzetten voor geloofwaardige politiek, voor verstandige beslissingen en voor een goed en veilig woon- en leefklimaat in Harderwijk en Hierden. Dat alles “voor de bloei van de stad”.

Marcel Companjen
fractievoorzitter en lijsttrekker ChristenUnie Harderwijk/Hierden

Deel dit bericht

Labels: , , , , , , , ,