
Marcel Heldoorn
Mijn naam is Marcel Heldoorn. Ik ben getrouwd met Andrea en we hebben samen 2 heel leuke puberdochters. We wonen in Drielanden en daar leven we ook actief mee in de hervormde gemeente van De Regenboog.
In het dagelijks leven houd ik mij als manager bij Patiëntenfederatie Nederland bezig met digitale zorg voor patiënten en innovatie in de gezondheidszorg. In mijn vrije tijd struin ik graag het internet af of mijn favoriete boekwinkel in Ermelo ;) Ik lees graag een goed boek over filosofie of theologie. Ook geniet ik er van om regelmatig een uurtje in en om onze mooie stad hard te lopen.
Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit Zwartsluis in Overijssel, waar ik in 1973 werd geboren, maar ik woon al sinds mijn tweede levensjaar in Harderwijk. En ik weet niet of ik wel ergens anders zou willen wonen. Ik zet me graag in voor onze mooie stad.
Vanavond stellen we in de gemeenteraad voor om een zelfbewoningsplicht voor starterswoningen in te voeren. Er is een grote behoefte aan woningen in Harderwijk. Daarom wordt er de komende jaren flink bijgebouwd. Starters kunnen niet concurreren met kapitaalkrachtige beleggers die steeds vaker goedkope woningen kopen om ze te verhuren. Daarmee worden woningen in Harderwijk nog minder bereikbaar voor starters.
ChristenUnie-raadslid Marcel Heldoorn maakt zich hier sterk voor.
Raadslid Marcel Heldoorn stelt namens de ChristenUnie vragen aan het college van burgemeester en wethouders over een plan om openbaar groen en bomen in Harderwijks woonwijken op te offeren voor meer parkeerruimte. In een enquête over parkeerproblemen werd deze oplossing door een aantal bewoners aangedragen. De gemeente schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat bekeken wordt of het bestemmingsplan het in bepaalde wijken toelaat om openbaar groen op te offeren ten behoeve van extra parkeerplaatsen.
De ChristenUnie vindt dat onwenselijk en wil hierover met de wethouder in gesprek.
Vorige week stonden er drie duurzaamheidsvoorstellen op de agenda van de gemeenteraad.
1) De lokale energiecoöperatie Endura kan een zonnepark aanleggen boven het overloopparkeerterrein P8.
2) De gemeente Harderwijk sluit zich aan bij het pleidooi richting de landelijke overheid om statiegeld op blikjes in te voeren.
3) Harderwijk gaat op ons initiatief actief aan de slag met de campagne Gemeenten4GlobalGoals.
Raadslid Marcel Heldoorn vertelt...
Harderwijk krijgt een Bomenfonds. De gemeenteraad heeft ingestemd met ons voorstel om zo’n fonds op te richten. Iedere eigenaar die een boom wil kappen, moet ook zorgen voor herplant. Als dat niet mogelijk is of er minder bomen terugkomen, wordt een financiële bijdrage aan het fonds verwacht. Het geld in het Bomenfonds zal gebruikt worden voor de herplant en nieuwe aanplant van bomen.
Raadslid Marcel Heldoorn legt uit.
Donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over een voorstel om te onderzoeken of er aan de Parallelweg maatwerkwoningen gebouwd kunnen worden. Dat zijn woningen voor mensen die niet in een huis in een gewone woonwijk, een zorginstelling of binnen een andere vorm van begeleid wonen kunnen leven. Dat komt omdat zij hun gedrag niet altijd goed kunnen aanpassen aan de omgeving. Vaak hebben deze mensen al een "lange geschiedenis" bij gemeente, zorg- en welzijnsinstellingen en woningcorporaties. Door hun gedrag veroorzaken zij vaak overlast.
De ChristenUnie vindt dat ook deze mensen op een voor hen geschikte plek moeten kunnen wonen, zeker gezien de goede resultaten die elders in het land met deze woonvorm bereikt wordt. Het blijkt dat in vergelijkbare projecten overlast vermindert. Een beheerder die goed bereikbaar is, speelt daarbij een belangrijke rol.
Hieronder een bijdrage van Annerieke Kisjes en Marcel Heldoorn.
In de afgelopen periode is met de gemeenten op de Noord-Veluwe, de provincie, het waterschap en heel veel maatschappelijke instellingen een concept-plan opgesteld waarin staat hoe in de toekomst op de Noord-Veluwe duurzame energie opgewekt kan gaan worden.
In het plan moeten lastige keuzes gemaakt worden. Zonnepanelen op daken, in het landschap of juist windmolens langs de randmerenkust? Of toch misschien windmolens in dorpen? U kunt uw mening geven door online een aantal vragen te beantwoorden. Uw mening heeft invloed op het definitieve plan dat de gemeenten uiteindelijk ter goedkeuring voorleggen aan het Rijk. Geef uw mening op www.energienoordveluwe.nl
Heel Harderwijk geniet van het mooie Crescentpark. Het park voorziet duidelijk in een behoefte. En toch is niet iedereen alleen maar positief. Afgelopen zomer heeft de ChristenUnie-fractie een aantal signalen ontvangen uit de buurt en ook zelf geconstateerd dat er een aantal knelpunten liggen die opgelost moeten worden om het Crescentpark mooi en toegankelijk te houden voor iedereen.
Annerieke Kisjes stelde daarom een aantal vragen aan het college. Lees hieronder meer.
Vorige week waren raadsleden Mirjam Driest, Fenneke Fredrikze en Marcel Heldoorn uitgenodigd door de Vereniging voor behoud van de woonwagencultuur Harderwijk voor een kennismakingsgesprek. Marcel schreef een stukje over het bezoek aan het woonwagenkamp aan de Deventerweg.
Lees hieronder waar het over ging en wat hij er van vond.
De gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe afvalinzamelsysteem VANG (Van afval naar grondstof). Onze vier verbetervoorstellen zijn met grote meerderheid aangenomen. Daarmee worden inwoners echt geholpen om werk te maken van een schonere afvalstroom door betere afvalscheiding en een kleinere afvalstroom door minder plastic.
Raadslid Marcel Heldoorn legt hieronder uit hoe het zit.
Vanavond besluit de gemeenteraad over een nieuwe manier van afvalinzameling in Harderwijk. Veel blijft hetzelfde, maar er wordt van inwoners verwacht dat zij hun afval beter gaan scheiden. Daarom wordt voorgesteld om te gaan betalen per keer dat de grijze container geleegd wordt. De ChristenUnie doet vier concrete voorstellen om de inwoners van Harderwijk daarbij te helpen. Als het aan de ChristenUnie ligt worden mensen daarbij geholpen en krijgen ze de gelegenheid om te wennen. Ook moeten mensen die om gezondheidsredenen of door (mantel)zorg voor een gezinslid hun afval niet kunnen beperken, ontzien worden.
Raadslid Marcel Heldoorn vertelt hieronder meer over de vier voorstellen van de ChristenUnie.
Als het gaat over afvalscheiding zijn er twee verschillende aanpakken: bronscheiding en nascheiding.
Bij bronscheiding wordt afval door inwoners zelf gescheiden worden in aparte containers. Dat doen we in Harderwijk met GFT, papier, glas, textiel, enz. Nascheiding kennen we van de grijze container. Bij de afvalverwerker wordt het afval gesorteerd en worden waardevolle stoffen er uit gehaald: metaal, plastic, enz.
Hieronder een filmpje om te laten zien hoe nascheiding werkt.
A.s. donderdag besluit de gemeenteraad over een nieuwe manier van afvalinzameling. Volgens het voorstel gaan inwoners betalen voor het aantal keren dat zij de grijze container bij de weg zetten.
De ChristenUnie wil:
1) een doelgericht invoeringsprogramma gericht op duurzame gedragsverandering van inwoners om hen te ondersteunen
2) een proefperiode van een half jaar
3) een samenwerking met supermarkten om de hoeveelheid plastic te verminderen
4) een regeling voor mensen die veel plastic of restafval hebben vanwege gezondheid of (mantel)zorg voor gezinsleden
Raadslid Marcel Heldoorn voerde in het debat daarover het woord. Hieronder zijn bijdrage.
Donderdag kiest de gemeenteraad wat er gaat gebeuren op de plek van de oude bibliotheek aan de Academiestraat. De ChristenUnie zal kiezen voor het plan van Stadsbouwmeesters dat het beste beoordeeld werd door de beoordelingscommissie.
Hieronder legt raadslid Marcel Heldoorn uit hoe de ChristenUnie haar mening heeft gevormd en hoe zij tot haar besluit gekomen is.
Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
Helaas is een voorstel van de PvdA en Gemeentebelang om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10% aangenomen. Daarmee worden de toch al kleine kansen van starters dus gehalveerd.
Raadslid Marcel Heldoorn legt het hieronder uit.
Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
In de raad dreigt er een meerderheid te zijn voor een voorstel van de PvdA om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10%. Daarmee worden de kansen van starters dus gehalveerd.
Aan het begin van de vergadering werd ingesproken door mevrouw Marijke van Prooijen van Huurdersraad Woonwijs, de belangenbehartiger van de huurders van Uwoon. Zij pleitte er voor om het systeem van loting te houden zoals het nu is. "In het begin was er best koudwatervrees", maar de praktijkervaringen zijn goed en er komen geen klachten binnen.
De stelling voor het debat luidde: " Loting is geen effectief instrument voor het verdelen van woningen". Marcel Heldoorn voerde het woord namens de ChristenUnie. Hieronder zijn bijdrage.
Het kan u vast niet ontgaan zijn. Overmorgen is het “Black Friday” (letterlijk: zwarte vrijdag) in de Verenigde Staten. Deze traditie is inmiddels massaal overgewaaid naar ons land en heeft een heel eigen invulling gekregen. Adverteerders laten ons geloven dat Black Friday minstens twee weken duurt. Mijn mailbox ontploft van de aanbiedingen en kansen die ik echt niet mag laten lopen. Kopen, kopen, kopen….
Wij willen een goed en betaalbaar huis voor iedereen. Raadslid Marcel Heldoorn vraagt het college of het stellen van inkomenseisen voor de vrije huursector een geschikt middel is om de positie van huurders die teveel verdienen voor een sociale huurwoning te verbeteren.
Marcel: “In Harderwijk zijn er lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Er gebeurt al veel, maar deze maatregel kan zorgen voor extra doorstroming. Als mensen makkelijker verhuizen van een sociale huurwoningen naar een vrije sector woning wordt de wachttijd ook korter. Alle beetjes helpen.”
De ChristenUnie Harderwijk vindt vergroening van de lokale belastingen een veelbelovend instrument om mensen te helpen om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Daarom heeft raadslid Marcel Heldoorn vragen gesteld aan het college over zogenaamde ‘groene leges’.
“De ChristenUnie wil dat mensen niet gestraft worden als ze duurzaam willen bouwen of verbouwen.”
De zaterdag voor de verkiezing is traditiegetrouw campagnedag. Een afvaardiging van Gelderse ChristenUnie-kandidaten en lokale fractie- en bestuursleden hebben zich door de regen en de wind niet laten weerhouden de straat op te gaan.
Mobiliteit in de regio gaat ons allen aan. En mobiliteit staat onder druk.
Vrijdagavond 1 maart organiseerde CU Ermelo samen met oa ChristenUnie Harderwijk en CU Gelderland een avond over mobiliteit.
Met een gevarieerd publiek vanuit de regio en met de verschillende politieke kleuren ontstond er een mooi gesprek.
De sprekers op deze avond: Marcel Companjen (wethouder CU Harderwijk), Janneke Slingerland (statenlid nr2. CU Gelderland), Dirk Vreugdenhil (lijsttrekker CU Gelderland) en Eppo Bruins (lid tweede kamer CU) namen ons mee in hun denkrichtingen en mogelijke oplossingen voor de A28 en Vliegveld Lelystad.
Een verslag
Aan het eind van een commissievergadering hebben raadsleden de gelegenheid om vragen te stellen. In de commissie Ruimte stelde Marcel Heldoorn een vraag. Hieronder leest u de vragen en de reactie van de wethouder.
Gisteravond was er een stadsgesprek over aardgasvrij wonen met alle inwoners van Harderwijk en Hierden. Ongeveer 450 stadsgenoten kwamen opdagen om mee te praten over het waarom, hoe en wat.
Raadslid Marcel Heldoorn was aanwezig en deelt de inzichten die hij opdeed hieronder.
Aan het eind van een commissievergadering hebben raadsleden de gelegenheid om vragen te stellen. In de commissie Ruimte stelden Marcel Heldoorn en Ilonka Donker-Jak twee vragen. Hieronder leest u de vragen en de reactie van de wethouder.
Op maandag 26 november hebben de raadsleden een bezoek gebracht aan de voedselbank in Harderwijk. Daar werden we hartelijk ontvangen door de voorzitter, Matty Moggré.
Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse ontmoetingsmiddag tussen het lokale bedrijfsleven en de gemeente Harderwijk plaats. Als locatie was deze keer gekozen voor een bezoek buiten onze gemeentegrenzen: vliegveld Lelystad.
Algemeen directeur Hanne Buis van Lelystad Airport ging in haar presentatie in op de kansen die samenwerking met Harderwijk met zich mee kan brengen.
Raadslid Marcel Heldoorn doet kort verslag.