Onze wethouder Pieter Teeninga blikt terug en vooruit!

Pieter Teeninga
CU-Socialmedia logo (zwart).png
Door Webredactie Harderwijk-Hierden op 19 maart 2018 om 19:50

Onze wethouder Pieter Teeninga blikt terug en vooruit!

ChristenUnie-wethouder Pieter Teeninga heeft te kennen gegeven dat hij na de verkiezingen niet meer beschikbaar is voor een volgend te vormen college, mocht de ChristenUnie daar deel van uit maken.

Dat is een goede aanleiding om hem een aantal vragen te stellen, o.a. over de resultaten die hij bereikt heeft, maar ook om vooruit te kijken naar de grote uitdagingen voor de komende jaren.

Waarom kom je niet terug als wethouder?

“Het werk van wethouder heb ik van vanaf de eerste dag met ontzettend veel plezier gedaan en past mij als een goed zittend colbert“, zegt Pieter Teeninga. “Toch, alles afwegende: bijna 25 jaar lokale politiek, een intensieve wethouders baan, gezondheid en toekomstige uitdagingen hebben mij er toe gebracht er een punt achter te zetten“.

Wat heb je als wethouder bereikt voor onze stad?

"Ik denk dat je de resultaten van het college, waarvan ik namens de ChristenUnie deel van uitmaak, bedoelt. Dat is een hele lijst:

  1. Meer meedoen in de participatiesamenleving
  2. Jeugdzorg heeft de transitie meegemaakt waarbij er geen jeugd tussen wal en schip is gekomen.
  3. Eindelijk een koersbesluit naar de toekomst voor wat betreft de theaterfunctie.
  4. Het totaal vernieuwen van het station en stationsomgeving. Waarbij Harderwijk voorgesorteerd staat voor een betere bereikbaarheid.
  5. Het Waterfront is volop in uitvoering, waarbij de woningbouw al voor een kwart gerealiseerd is of in aanbouw is.
  6. De woningbouw in Harderweide, Drielanden is weer volop aan de gang.
  7. Harderwijk staat als toeristische trekpleister van de Veluwe weer op de kaart.
  8. De gemeentelijke organisatie heeft een forse stap gemaakt: meer van buiten naar binnen.
  9. Wijkgericht werken heeft een betere inbedding in de samenleving en organisatie.
  10. Er is hard gewerkt, oa dmv een integraal veiligheidsplan, om het veiligheidsgevoel in de samenleving te verbeteren.
  11. Parkeren en betaalbaarheid hebben een beter fundament gekregen, die ook toekomstbestendig is.
  12. Het onderwerp vitale vakantieparken is Veluwebreed opgepakt, waarbij Harderwijk ook grote stappen voorwaarts heeft gemaakt.
  13. In de regionale samenwerking hebben we het lef gehad stevige stappen te nemen naar een betere en op de toekomst gerichte samenwerking.
  14. Het onderwerp duurzaamheid naar een energiezuinige en klimaat neutrale samenleving staat samen met de inwoners stevig op de kaart waarbij de gemeente het goede voorbeeld geeft in al haar projecten, oa onderwijshuisvesting en gemeentelijke bebouwing.
    Ook groene energieopwekking dmv zonnepanelen en op route naar realiseren van windenergie staat integraal op de agenda van de samenleving en de gemeente.
  15. In samenwerking met de scholen staat passend onderwijs aan de jonge Harderwijkers er weer beter voor.
  16. Het financiële huishoudboekje van de gemeente staat er gezond voor, inclusief het benodigde weerstandsvermogen voor eventuele tegenvallers in de toekomst.
  17. Een volledig vernieuwd Huis van de Stad."

Welke grote vraagstukken komen in de komende periode op de gemeenteraad en het college af?

  1. De transformatie / implementatie / inbedding van de jeugdzorg via de gemeentelijke organisatie en de gezondheidszorg in en met de samenleving.
    Dit geldt ook voor de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning en het verkrijgen van werk of dagbesteding voor mensen (jong en oud) met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  2. De uitvoering van de grote opdracht van de duurzame energie-en klimaattransitie voor en met bewoners en bedrijfsleven. Eenvoudiger gezegd: Niet meer afhankelijk en gebruik maken van fossiele brandstoffen door het opwekken van groene energie, geen gebruik maken van aardgas in onze huizen en bedrijven. Onze mobiliteit niet meer afhankelijk van benzine en diesel.
  3. Meer beschikbare betaalbare woningen in de huur-en koopsector voor zowel jongeren als ouderen.
  4. Het integreren van de vluchtelingen met een status in onze samenleving door het leren van de Nederlandse taal en cultuur en het verkrijgen van werk en dagbesteding.

En zo zijn er vele zaken die de aandacht zullen vragen van de gemeenteraad en het college."

Hoe zit het met je opvolging?

Inmiddels is lijsttrekker Marcel Companjen door bestuur en leden aangewezen als beoogd kandidaat-wethouder voor het nieuwe college, mocht de ChristenUnie daar weer aan meedoen.

Teeninga : "De wetenschap en zekerheid dat er talentvolle en ambitieuze opvolgers in de ChristenUnie zijn die het stokje kunnen en willen overnemen stemt mij gerust. Zij kunnen de politiek en het besturen goed vorm en inhoud geven, die past bij het gedachtegoed van de ChristenUnie.”

Wat wil je nog kwijt?

"Vele jaren heb ik met plezier, energie en inzet van mijn krachten en mogelijkheden mij mogen inzetten voor alle inwoners van Harderwijk. Dit alles niet voor eigen eer maar voor de bloei van onze stad en samenleving. Daarbij dank ik mijn God en Vader voor de gezondheid en mogelijkheden die Hij mij heeft gegeven."

Pieter Teeninga

 

Labels: , , , ,