AZC Harderwijk verhuist naar Sypel 2

Locatie_Sypel_2_hoogbouw_Morgen_College.jpg

AZC Harderwijk verhuist naar Sypel 2

Verklaring van ChristenUnie Harderwijk over de nieuwe locatie van het AZC

De nieuwe locatie voor het AZC in Harderwijk is bekend. De hoogbouw van het Morgen College aan de Sypel 2 gaat in 2028 maximaal 350 asielzoekers huisvesten, met een looptijd van tien jaar. Er komen geen alleenstaande minderjarige asielzoekers.
De ChristenUnie kan zich vinden in de locatiekeuze van het college en de gekozen invulling. Hieronder lees je waarom.

Harderwijk staat, net als andere gemeenten, voor de uitdaging om mensen die op de vlucht zijn een veilige plek te bieden. Vanuit de ChristenUnie voelen wij de plicht om hieraan bij te dragen. Dit past bij ons beginsel van menswaardigheid, waarbij we ieder mens, ongeacht herkomst, als evenbeeld van God zien.

Ervaringen met het huidige AZC

De afgelopen 10 jaar heeft Harderwijk laten zien dat we een groot asielzoekerscentrum (AZC) met 800 mensen goed kunnen vormgeven. Er is veel geïnvesteerd in een sterk vrijwilligersnetwerk dat nu staat als een huis. De ChristenUnie is dankbaar voor al het werk dat hier verzet is en trots op de gastvrijheid en maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners van Harderwijk.

Het voorgenomen besluit

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) heeft, na uitgebreid onderzoek van 17 locaties, de hoogbouw van het huidige Morgen College aan De Sypel 2 aangewezen als de meest geschikte plek voor het nieuwe AZC. Deze locatie is volgens het onderzoek goed geschikt. Dat vindt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), dat alle kosten voor zijn rekening neemt, ook.

Wat vindt de ChristenUnie van deze keuze?

De ChristenUnie kan zich vinden in de locatiekeuze van B&W en de heldere randvoorwaarden. De opvang op deze locatie is tijdelijk en geldt voor een maximale periode van tien jaar. Ook is afgesproken dat er op deze locatie geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV's) worden opgevangen. Deze keuze past bij een zorgvuldige afweging van verantwoordelijkheden en draagkracht op lokaal niveau.

Randvoorwaarden

Het nieuwe centrum biedt onderdak aan maximaal 350 bewoners, aanzienlijk minder dan de circa 800 bewoners op de huidige locatie. Deze schaalverkleining helpt om de maatschappelijke opgave beter in balans te brengen met de draagkracht van de omgeving. De vrijkomende ruimte op Kranenburg-Noord kan zo ingezet worden voor de bouw van nieuwe huizen.

Zorgen van inwoners en de omgeving 

Het is belangrijk dat de opvang goed wordt georganiseerd, met aandacht voor zowel de nieuwe bewoners als de omgeving. Wij nemen de zorgen van inwoners over veiligheid en leefbaarheid serieus. Het is van groot belang dat de gemeente samen met de omwonenden, het COA en de politie hierover goede afspraken maakt.

Wij hechten veel waarde aan het betrekken van omwonenden en maatschappelijke organisaties bij de verdere invulling van de locatie en het terrein. Samen nadenken over wat nodig is om goed samen te leven, is essentieel voor leefbaarheid, veiligheid en saamhorigheid.

Geef ons input mee

Tijdens de raadsvergadering op 12 juni kan de gemeenteraad wensen en bedenkingen over dit besluit meegeven aan het college. Onze raadsleden zullen de komende tijd aanwezig zijn bij de inloopbijeenkomsten en staan open voor uw input via een e-mail aan fractievoorzitter Marcel Heldoorn via m.heldoorn@harderwijk.nl.

Tot slot

Wij zetten ons in voor goede en humane opvang, met oog voor zowel de nieuwe bewoners als de inwoners in de nabije omgeving. Het doel is dat nieuwe inwoners zich welkom voelen, goed kunnen landen en zich kunnen verbinden met de Harderwijkse samenleving. Want integratie slaagt het best wanneer mensen zich gezien en geaccepteerd weten.

Meer informatie