Wat hebben wij bereikt?
Onze resultaten en successen
Onze resultaten en successen
In Harderwijk wordt de ja/ja sticker ingevoerd voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dat betekent dat wie reclamedrukwerk wil ontvangen een ja-sticker moet plakken. De raad stemde unaniem voor het voorstel dat werd ingediend door de raadsleden Marcel Heldoorn (ChristenUnie) en Thijs Melkert (D66)..
Samen met VVD, D66, Gemeentebelang en GroenLinks stelden we voor om te onderzoeken hoe de openingstijden van het milieupark verruimd kunnen worden. Alle inwoners kunnen 2x per jaar gratis grof vuil storten en we hoorden vaker opmerkingen over de beperkte openingstijden. Nu gaat het milieupark ook open op woensdagochtend, vrijdagavond en zaterdagmiddag.
Harderwijk wil een inclusieve stad zijn. Toch is er maar één speeltuintje dat toegankelijk is gemaakt voor mensen in een rolstoel. In deze speeltuin is jammer genoeg geen speeltoestel voor kinderen met een fysieke beperking. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen. Daarom deden we het voorstel om in iedere wijk minstens één speeltuin goed toegankelijk te maken en daar ook een speeltoestel voor kinderen in een rolstoel te plaatsen. Ons voorstel werd aangenomen.
Wethouder Bert van Bijsteren heeft de eerste ´Harderwijk is TOP-sticker’ bij een Harderwijkse ondernemer, Bica’s in de Bruggestraat, op de deur geplakt. Dit is de officiële start van een campagne gericht op het verminderen van de hoeveelheid plasticafval bij inwoners, zoals onnodig verpakkingsmateriaal. Harderwijk is TOP staat voor Tegen Onnodig Plastic. Een motie van de ChristenUnie, die gesteund werd door de raad, was de aanleiding voor deze campagne.
Nu alle inwoners per 1 januari 2022 2x per jaar gratis grof vuil kunnen storten op het Milieupark horen we vaker opmerkingen over de openingstijden die beperkt zijn. Samen met VVD, D66, Gemeentebelang en GroenLinks stelden we voor om te onderzoeken hoe de openingstijden verruimd kunnen worden. De wethouder omarmde het voorstel.
Wij horen veel goede tips van inwoners over afvalbesparing en de veranderingen in het nieuwe afvalinzamelingssysteem. Om de tips te verzamelen en vragen snel te beantwoorden stelden we voor om daarvoor het Online Stadsgesprek in te gaan zetten. Het college vond het een goed idee en beloofde het platform binnenkort te lanceren.
In Harderwijk ligt de grootste behoefte qua woningen in het betaalbare en middensegment koopwoningen en in betaalbare huurappartementen. Het gebied Nieuw Weiburg bij het station wordt de komende jaren ontwikkeld. Op ons voorstel wordt er gebouwd naar behoefte.
Wij vinden afval besparen heel belangrijk, maar sommige mensen kunnen dat niet. De ChristenUnie vroeg om een uitzondering voor mensen die de hoeveelheid afval niet kunnen beperken vanwege gezondheidsredenen. Denk aan mensen die aangewezen zijn op thuisdialyse of de zorg voor een kind met een handicap. We zijn blij dat zij sinds 1 januari een medische container of afvalpas kunnen aanvragen.
Op ons initiatief heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college vraagt om te zorgen voor een 24/7 rolstoeltoegankelijk openbaar toilet op de Wellen. Oorspronkelijk zou daar alleen een urinoir voor mannen geplaatst worden.
De ChristenUnie heeft mede mogelijk gemaakt dat 'de Bibliotheek op school’ uit kan breiden. Wij vinden bestrijding van laaggeletterdheid van groot belang, omdat iedereen mee moet kunnen doen.
De ChristenUnie heeft aandacht gevraagd voor de overlast door houtstook. We stelden voor om intensief te communiceren over de gevolgen van houtstook en om te onderzoeken welke maatregelen lokaal genomen kunnen worden om de overlast tegen te gaan. Ons voorstel is unaniem door de Raad aangenomen.
Bij de begroting zou er bezuinigd gaan worden op het leerlingenvervoer in Harderwijk en Hierden. Echter zonder plan en met grote gevolgen voor veel kinderen en de gezinnen waar zij in opgroeien. Door inzet van de ChristenUnie is deze bezuiniging tegengehouden en wordt er nu meer beleid gemaakt.
Er komt een nieuw Hondenbeleid. In Hierden zijn er volgens de ChristenUnie te weinig loslooprennen. Daarom dienden we een motie in die werd aangenomen door de gemeenteraad. De wethouder moet nu op zoek naar locaties voor loslooprennen in Hierden
Samen met een groot aantal maatschappelijke partners heeft ChristenUnie-wethouder Marcel Companjen namens de gemeente Harderwijk het lokale preventieakkoord ondertekend.
Op initiatief van D66 en de ChristenUnie komt er een pilot met de DoneerRing. Deze ring wordt bevestigd aan afvalbakken. In de ring kun je plastic flesjes met statiegeld achterlaten als je ze zelf niet wilt terugbrengen. Anderen die dat wel willen doen, omdat ze bijvoorbeeld financieel afhankelijk zijn, kunnen dat wel doen. Daarmee is de DoneerRing een duurzame én een sociale innovatie.
Woningcorporaties hebben een wettelijke taak om in het belang van de volkshuisvesting. Zij realiseren sociale huurwoningen. Maar soms sluit een gemeente ook overeenkomsten met projectontwikkelaars voor deze woningen en worden de corporaties (te) laat in het proces betrokken. De ChristenUnie stelde voor om bij nieuwbouwprojecten de woningcorporaties als primaire partner te zien voor de realisatie van sociale huurwoningen. Dat voorstel kreeg een meerderheid in de raad. Een belangrijke stap op weg naar een evenwichtige lokale woningmarkt.
In Harderweide, de laatste uitbreiding van de wijk Drielanden, komen onder druk van de gemeenteraad geen 98 maar 198 sociale huurwoningen. De ChristenUnie hielp een voorstel van PvdA en Harderwijk Anders aan een meerderheid.
Er komen nieuwe geluidschermen langs de A28. Deze schermen zijn hoger – en houden daarmee ook meer geluid tegen – dan oorspronkelijk de bedoeling was. Ook zijn hierbij meer plekken langs de A28 meegenomen. ChristenUnie-wethouder Marcel Companjen: ,,Met de invulling van onze twee miljoen euro kunnen we een behoorlijke winst maken bovenop wat volgens Rijkswaterstaat al voldoende zou zijn.’’
In Harderwijk is er een grote behoefte aan woningen. De komende jaren gaat er daarom flink bijgebouwd worden. Hoogbouw kan de oplossing zijn voor woningnood. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat daar ook eisen aan gesteld worden om de leefbaarheid te garanderen. Daarom vroegen we om een hoogbouwvisie te maken, waarin goed beschreven wordt waar hoogbouw wel en niet kan en aan welke eisen we daaraan stellen.
Veel mensen genieten van kunst en cultuur. Dat is waardevol. De gemeente moet helder hebben wat ze wil bereiken met geld dat ze hiervoor inzet. Natuurlijk moet het gemeentelijk beleid up-to-date te zijn om zo aan inwoners duidelijk te kunnen maken welke plannen er ook op het gebied van kunst en cultuur zijn. Dat mag van een betrouwbare overheid verwacht worden. Op voorstel van de ChristenUnie gaat de gemeente het beleid actualiseren.
Door het college schriftelijke vragen te stellen hebben we aandacht gevraagd voor respijtzorg
De ChristenUnie maakt zich zorgen over de berichtgeving rondom mensenhandel. Uit gesprekken met de politie en de gemeente Harderwijk blijkt dat slachtoffers steeds meer uit beeld raken en er weinig aangiftebereidheid is bij de slachtoffers. De grootste groep slachtoffers bestaat uit vrouwen en meisjes die worden gedwongen om seksuele handelingen te verrichten tegen betaling.
De afgelopen decennia zijn er in Harderwijk vele kerken verdwenen. De ChristenUnie heeft hier meermaals aandacht voor gevraagd. Harderwijk krijgt eindelijk een visie om religieuze gebouwen als cultureel en religieus erfgoed te behouden.
In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 ambitieuze duurzame doelen voor 2030 (Global Goals for Sustainable Development) vastgesteld die wereldwijd zijn geadopteerd door burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Op ons voorstel sluit de Gemeente Harderwijk zich aan bij de campagne Gemeenten4GlobalGoals.
Als lokale ChristenUnie hebben we aangesloten op de landelijke campagne Waardig ouder worden. Er is een lokale coalitie van organisaties gebouwd die samenwerken rond het thema.
ChristenUnie-raadlid Ilonka Donker: "Wij zijn als gezin afgelopen zomer gestart om ons groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de groente container te verminderen op een heel leuke manier. We hebben een wormenhotel in onze tuin gemaakt!" De slogan 'Een beter milieu begint bij jezelf!' is de laatste tijd goed geworteld bij mij. Een tijdje geleden las ik een artikel waarin werd geschreven dat wij, bijna iedere dag per persoon, ongeveer anderhalve kilo afval per dag produceren. En ook al wordt daar een deel goed van gerecycled, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen… Daarom zijn we een wormenhotel begonnen in onze achtertuin.
Bomen zijn waardevol, omdat zij bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van inwoners, aan een aantrekkelijke leefomgeving en helpen klimaatverandering te voorkomen en op te vangen. De laatste jaren is het aantal bomen afgenomen. Om dat om te keren stelden we voor om bij het afgeven van een kapvergunning altijd een herplantplicht op te leggen. Ons voorstel kreeg een meerderheid in de gemeenteraad.
Bomen zijn waardevol, omdat ze bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van inwoners, aan een aantrekkelijke leefomgeving en helpen klimaatverandering te voorkomen en op te vangen. De ChristenUnie stelde voor extra geld vrij te maken voor uitbreiding van het aantal bomen.
De gemeenteraad heeft ingestemd met ons voorstel om zo’n fonds op te richten in Harderwijk. Iedere eigenaar die een boom wil kappen, moet ook zorgen voor herplant. Als dat niet mogelijk is of als er minder bomen terugkomen, wordt een financiële bijdrage aan het fonds verwacht. Het geld in het Bomenfonds zal gebruikt worden voor de herplant en nieuwe aanplant van bomen.
Harderwijk krijgt een nieuw energieneutraal zwembad, inclusief ruimte voor medisch-therapeutisch zwemmen, fun-elementen en de mogelijkheid voor regionale wedstrijden.
De gemeente Harderwijk gaat een lokale coalitie vormen in de strijd tegen eenzaamheid.
Samen met een groot aantal maatschappelijke partners heeft ChristenUnie-wethouder Marcel Companjen namens de gemeente Harderwijk het lokale sportakkoord ondertekend.
In Harderwijk bestaat meer dan 60% van het ingezamelde afvalvolume in de grijze container uit plastic. Als we in de toekomst anders gaan betalen, moeten inwoners ook geholpen worden om plastic afval te beperken. Daarom stelden we voor om samen met lokale supermarkten en andere ondernemers een aanpak die gericht is op het verminderen van de hoeveelheid overbodig plasticafval bij inwoners, zoals bv verpakkingsmateriaal. Ons voorstel werd aangenomen.
Binnen het Sociaal Domein gaan er vele miljoenen euro’s om. Deze worden vrijwel altijd ingezet voor hulp, ondersteuning en organisatie. Soms wordt er geld oneigenlijk gebruikt en dat moet dan teruggevorderd worden. Dit vraagt om extra inspanning van medewerkers van Meerinzicht. De ChristenUnie heeft voorgesteld om dit beter te organiseren. De raad was daar voor.
Het afvalinzamelingssysteem in Harderwijk gaat veranderen. Er wordt een financiële prikkel ingevoerd. De ChristenUnie stelde voor om inwoners eerst een half jaar te laten oefenen voordat per leging van de grijze container betaald moet worden.
Er komt een meldpunt tegen uitbuiting van arbeidsmigranten. De ChristenUnie vindt dat arbeidsmigratie bijdraagt aan onze onze economie en samenleving, maar alleen als het wel sociaal en eerlijk is. Er kunnen namelijk uitwassen ontstaan wanneer de werkgever tevens de woonruimte regelt. Als je huisbaas ook je werkgever is, zit je als arbeidsmigrant in een kwetsbare positie en loop je sneller het risico op mogelijk misbruik of uitbuiting. Wij willen opkomen voor mensen in een kwetsbare positie.
De ChristenUnie heeft er, samen met D66, voor gezorgd dat statushouders niet alleen een inburgeringsprogramma aangeboden krijgen, maar dat er ook vrijwilligers van Vluchtelingenwerk ingezet kunnen worden om hen te ondersteunen.
Wat kan er beter in Harderwijk? Wat willen we bereiken? En waar geven we de komende jaren in Harderwijk geld aan uit? Zomaar wat vragen die belangrijk waren bij de bespreking van verbetervoorstellen bij de begroting van onze gemeente voor de jaren 2019-2022. De ChristenUnie heeft 23 voorstellen gedaan en gesteund die meerwaarde hebben, omdat ze bijdragen aan: 1) iedereen telt mee; 2) gezond en goed wonen; 3) groen en duurzaamheid; 4) waardevolle historie en cultuur.
Wat kan er beter in Harderwijk? Wat willen we bereiken? En waar geven we de komende jaren in Harderwijk geld aan uit? Zomaar wat vragen die belangrijk waren bij de bespreking van verbetervoorstellen bij de begroting van onze gemeente voor de jaren 2019-2022. De ChristenUnie heeft 23 voorstellen gedaan en gesteund die meerwaarde hebben, omdat ze bijdragen aan: 1) iedereen telt mee; 2) gezond en goed wonen; 3) groen en duurzaamheid; 4) waardevolle historie en cultuur.
Wat kan er beter in Harderwijk? Wat willen we bereiken? En waar geven we de komende jaren in Harderwijk geld aan uit? Zomaar wat vragen die belangrijk waren bij de bespreking van verbetervoorstellen bij de begroting van onze gemeente voor de jaren 2019-2022. De ChristenUnie heeft 23 voorstellen gedaan en gesteund die meerwaarde hebben, omdat ze bijdragen aan: 1) iedereen telt mee; 2) gezond en goed wonen; 3) groen en duurzaamheid; 4) waardevolle historie en cultuur.
Wat kan er beter in Harderwijk? Wat willen we bereiken? En waar geven we de komende jaren in Harderwijk geld aan uit? Zomaar wat vragen die belangrijk waren bij de bespreking van verbetervoorstellen bij de begroting van onze gemeente voor de jaren 2019-2022. De ChristenUnie heeft 23 voorstellen gedaan en gesteund die meerwaarde hebben, omdat ze bijdragen aan: 1) iedereen telt mee; 2) gezond en goed wonen; 3) groen en duurzaamheid; 4) waardevolle historie en cultuur.
In Harderwijk en Hierden houden zich vele mensen en organisaties zich bezig met armoede. Zo is er destijds een vraag vanuit de Voedselbank ingediend, maar verdienen ook andere charitatieve instellingen aandacht. Om een duidelijk beeld en een goed werkend armoedebeleid te krijgen, heeft de ChristenUnie een motie aangenomen om dit alles in kaart te brengen.
Natuurlijk is dit geen resultaat van alleen ons werk. Wel zijn we als ChristenUnie blij en trots dat we het Crescentpark mede mogelijk hebben gemaakt.
Op initiatief van de ChristenUnie heeft de gemeente Harderwijk een proef met vuurwerkvrije zones uitgevoerd. Deze is tijdens de jaarwisseling 2019/2020 gehouden worden. De zones zijn plekken waarbinnen géén vuurwerk afgestoken mag worden zodat de overlast teruggedrongen kan worden en onveilige situaties niet voorkomen.
Het invalidentoilet in de parkeergarage op de Houtwal in het centrum van Harderwijk is straks ook 24 uur per dag beschikbaar voor niet-parkeerders.
“Sporten doe je omdat je het leuk vindt, maar we vinden het ook belangrijk omdat het bijdraagt aan je gezondheid. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat iedereen die dat wil, kan sporten. Sport draagt niet alleen bij aan een gezonde stad, maar ook aan een sociale stad”, zegt Mirjam Driest-Wijnholds.
Harderwijk krijgt een nieuw zwembad en deze zal weer helemaal van deze tijd zijn. Naast alle fun en duurzaamheid is het ook van belang dat mensen met een beperking hier volop gebruik van kunnen maken. De ChristenUnie deed een voorstel daarvoor dat is aangenomen.
Via Twitter vroegen we aan Rijkswaterstaat: Jullie noemen op je website aanpakken bij de bron (door stiller asfalt) als eerste mogelijkheid om geluidsoverlast aan te pakken. Kan dat ook op de A28 bij Harderwijk? Binnen een week hadden we een reactie: Ja, stiller asfalt komt er aan! Mooi voor de omwonenden die al jarenlang overlast ervaren en een goede eerste stap!
Op initiatief van de ChristenUnie wordt de inzet van een energiecoach ook mogelijk voor inwoners met een kleinere portemonnee. De energietransitie begint bij energiebesparing. De inzet van de energiecoach zal bijdragen aan verduurzaming en verlaging van de woonlasten. De raad steunde ons voorstel om hiervoor financiële middelen beschikbaar te stellen.
Laaggeletterdheid is in de samenleving een veel voorkomend probleem. Dit zorgt niet alleen voor problemen op het gebied van taal, maar ook voor rekenen en digitale vaardigheden.De ChristenUnie heeft een voorstel ingediend om meer geld vrij te maken voor de bibliotheek om laaggeletterdheid aan te pakken. De hele raad was het daarmee eens.
De ChristenUnie heeft zich sterk gemaakt voor een pilot met tiny houses aan het Rappad naast de pluktuin in Drielanden. In het concept van tiny houses gaat het om kleine woningen met bewoners die bewust duurzaam willen wonen. Zij willen minder spullen bezitten en efficiënt omgaan met water, energie en materialen om te leven met een kleinere ecologische voetafdruk.
Op ons initiatief heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college vraagt om te zorgen voor voldoende rolstoeltoegankelijke openbare toiletten die voldoen aan de eisen voor buikpatiënten en 24 uur per dag beschikbaar zijn. Hoeveel toiletten er komen en waar ze geplaatst worden, wordt nog bekeken in overleg met de Maag Lever Darm Stichting.
De ChristenUnie heeft het voorstel gedaan om uit het oogpunt van duurzaamheid te kiezen voor een elektrische havenboot. Op één stem na heeft de hele raad het voorstel aangenomen. Daarmee sluiten we aan bij de ambitie van de gemeente om de CO2-productie in Harderwijk te verminderen en hierin voorop te willen gaan door ‘zelf het goede voorbeeld’ te geven. Een elektrische havenboot gebruikt geen fossiele brandstof en veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Ook veroorzaakt een elektrische boot geen trillingen en nauwelijks geluid.
Papierbesparing
In Harderwijk krijgen huishoudens zonder sticker nu nog zo’n 30 kilo reclamedrukwerk op de mat. De initiatiefnemers hebben berekend dat invoering van de ja/ja-sticker in Harderwijk forse besparingen kan opleveren. Denk daarbij aan meer dan 200 ton papier en 4.000 kuub water. Melkert: “Vergeet ook de CO2 niet van de vrachtwagens die al het drukwerk moeten vervoeren en de energie die nodig is bij de productie.”
“Het voorkomen van afval is gewoon veel duurzamer dan afval achteraf inzamelen en recyclen. Ook voor gerecycled papier is ooit een boom gekapt”, aldus Marcel Heldoorn.
Huis-aan-huisbladen
Inwoners hoeven niet bang te zijn dat ze hun vertrouwde huis-aan-huisblad niet meer in de bus krijgen. Daarvoor is in het voorstel een uitzondering gemaakt. Melkert: “Deze bladen bevatten lokaal nieuws en ruimte voor maatschappelijke en culturele organisaties om hun activiteiten onder de aandacht te brengen.” “Ook voor drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties, zoals de buurtvereniging of de kerk hebben we een uitzondering gemaakt”, vult Heldoorn aan.
En als je straks ook geen huis-aan-huisbladen wilt ontvangen, moet je net als nu een Nee/Nee-sticker plakken.
Factsheet besparingenGoed afval scheiden is belangrijk, omdat goed gescheiden afval hergebruikt kan worden. Zo gaan we in Harderwijk van afval naar grondstof.
Het Milieupark aan de Daltonstraat draagt bij aan goede afvalscheiding. Sinds begin 2022 kunnen alle inwoners van Harderwijk twee keer per jaar gratis hun grofvuil brengen. Klein chemisch afval, elektrische apparaten, frituurvet, olie, asbest en verpakkingsmateriaal dat is gemaakt van plastic, metalen en drankkartons (PMD) kunnen daar ook gratis gebracht worden.
De openingstijden van het milieupark in Harderwijk worden per direct verruimd. Het milieupark aan de Daltonstraat is vanaf nu ook op woensdagochtend en vrijdagavond open. Daarnaast zijn de openingstijden op zaterdag verruimd. De openingstijden zijn per direct:
ma,di,do: 13.00 - 16.00 uur
wo, za: 9.00 - 16:00 uur
vrij: 13.00 - 20.00 uur
Harderwijk wil een inclusieve stad zijn. Iedereen moet mee kunnen doen. Dat geldt zeker voor kinderen. Zij moeten kunnen spelen en zich ontwikkelen. Daarom zorgt de gemeente in alle wijken en buurten voor speeltuintjes. Toch is er maar één speeltuintje dat toegankelijk is gemaakt voor mensen in een rolstoel. En in deze speeltuin is geen speeltoestel voor kinderen met een fysieke beperking. Deze kinderen staan zo letterlijk aan de kant. Dat geldt ook voor ouders in een rolstoel die met hun kind naar de speeltuin willen.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat alle kinderen en ouders met een (fysieke) beperking mee kunnen doen. Daarom deden we het voorstel om in iedere wijk minstens één speeltuin goed toegankelijk te maken via een rolstoelvriendelijk pad.
Heel veel speeltoestellen zijn niet te gebruiken door kinderen in een rolstoel of met een andere beperking. Daarom willen we ook dat er en daar ook een speeltoestel voor kinderen in een rolstoel te plaatsen.
We willen graag dat de werkgroep toegankelijkheid en ouders van (meervoudig) gehandicapte kinderen betrokken worden bij de uitwerking.
Gezin in het zonnetjeDe Tegen Onnodig Plastic-actie is samen met lokale winkelbedrijven, supermarkten en andere ondernemingen ontwikkeld. De gemeente geeft hiermee invulling aan een motie van de ChristenUniedie op 9 juli 2020 door de gemeenteraad is aangenomen. In die motie is gevraagd met lokale ondernemers een aanpak te ontwikkelen en uit te voeren die gericht is op het verminderen van de hoeveelheid onnodig plasticafval bij inwoners, zoals verpakkingsmateriaal.
Winkel herkenbaar aan groene TOP sticker
Winkels die meedoen zijn herkenbaar aan de groene TOP-sticker op de winkelruit. Deelnemende winkeliers nodigen hun klanten uit eigen verpakkingen of herbruikbare verpakkingen mee te nemen naar de winkel. Verpakkingen zijn soms nodig, maar er is ook veel onnodige plasticverpakking. Samen met consumenten willen deelnemende winkeliers nadenken over alternatieven.
De campagne ‘Harderwijk is TOP’ zal minimaal een jaar duren. Ondernemers uit verschillende winkelgebieden in Harderwijk en Hierden denken mee in een werkgroep.
Aanpak tegen plastic verpakkingenGoed afval scheiden is belangrijk, omdat goed gescheiden afval hergebruikt kan worden. Zo gaan we in Harderwijk van afval naar grondstof.
Het Milieupark aan de Daltonstraat draagt bij aan goede afvalscheiding. Sinds begin 2022 kunnen alle inwoners van Harderwijk twee keer per jaar gratis hun grofvuil brengen. Klein chemisch afval, elektrische apparaten, frituurvet, olie, asbest en verpakkingsmateriaal dat is gemaakt van plastic, metalen en drankkartons (PMD) kunnen daar ook gratis gebracht worden.
Inwoners van Harderwijk en Hierden lieten zich dat geen twee keer vertellen en dus wordt volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om afval gratis te storten. Maar omdat het milieupark slechts drie uur per dag is geopend, leidt tot topdrukte en lange rijen.
Daarom heeft een meerderheid van de gemeenteraad het college van B en W gevraagd te onderzoeken of de openingstijden van het milieupark verruimd kunnen worden. Vooral op momenten buiten werktijd en in het weekend.
Informatie over afval wegbrengen in HarderwijkPer 1 januari 2022 is de manier waarop we in Harderwijk betalen voor de afvalinzameling veranderd.
Inwoners komen in gesprekken die we daarover hebben met goede tips.
Zo spraken we iemand die samen met een oude buurvrouw de ene keer zijn eigen grijze container vult en bij de weg zet en twee weken later vullen ze samen de container van de buurvrouw. Zo hoeven de containers niet 4 weken lang in de tuin te staan met afval én besparen ze kosten.
Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor dit soort tips, omdat het mensen helpt om slim om te gaan met de veranderingen en elkaar te helpen.
Recent is er een onderzoek uitgevoerd naar de woningbehoefte in Harderwijk tot 2030.Daaruit blijkt dat de grootste tekorten qua woningaanbod liggen in het betaalbare en middensegment koopwoningen en in betaalbare huurappartementen.
De gemeenteraad werd gevraag om de uitgangspunten meegeven voor de ontwikkeling van Nieuw Weiburg. Dat bood de kans om mee te geven dat die woningen gebouwd moet worden waar behoefte aan is.
Ons voorstel 80% in het goedkope/sociale of midden/betaalbare segment te bouwen, betekent dat slechts 10% van de huurwoningen en 10% van de koopwoningen in het dure segment liggen.
Het voorstel vroeg ook om meerdere scenario's uit te werken om goed inzicht te krijgen wat een groot aantal woningen betekent voor het gebied en de omwonenden.
Onze voorstellen kregen een meerderheid in de raad.
Verder lezen in de Harderwijker CourantMedisch afval is afval ten gevolge van langdurige of chronische ziekte en/of handicap. Het gaat dan om:
Vanwege gezondheidsrisico’s moet dit afval als restafval behandeld en weggegooid worden. Restafval waar deze mensen niets aan kunnen doen. Omdat betaalt moet worden voor de hoeveelheid restafval zullen zij onder het nieuwe afvalbeleid financieel harder getroffen worden.
Mensen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een speciale medische afvalpas of een medische container die zij kosteloos kunnen gebruiken. Deze afvalpas en container zullen niet of nauwelijks herkenbaar zijn voor anderen in verband met de privacy van de gebruiker.
Er zijn twee voorwaarden voor een verzoek. Inwoners kunnen terecht bij Meerinzicht of de gemeente. De voorwaarden zijn:
Op initiatief van ChristenUnie-raadslid Ilonka Donker-Jak heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college vraagt om te zorgen voor een 24/7 rolstoeltoegankelijk openbaar toilet op de Wellen. Het college wilde alleen een urinoir voor mannen plaatsen om overlast van wildplassen tegen te gaan.
Natuurlijk vinden we dat een goed idee, maar omdat de Wellen een heel aantrekkelijk recreatiegebied geworden zijn waar niet alleen mannen komen, is het ook nodig om voor vrouwen, kinderen, mindervaliden en andere groepen een goed geoutilleerd toilet te hebben.
We doen nog meer aan goede openbare toiletten ...Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.
Bibliotheek op school wil kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games. De bibliotheek helpt op basisscholen en middelbare scholen om deze doelen te bereiken. Dat doen ze met deskundige lees/mediaconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving.
Lezen is noodzakelijk voor leren. Wie veel leest en daardoor teksten beter begrijpt doet kennis op en kan zich ontwikkelen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Verhalen helpen je ook om je beter in te leven en begrip te hebben voor anderen en dus de samenleving.
Bieb op school mogelijk voor alle basisscholen in HarderwijkHoewel een open haard, houtkachel of vuurkorf gezellig is en warmte biedt in tijden van hoge gasprijzen, zit er ook een andere kant aan. Veel mensen zijn zich niet altijd bewust zijn dat de rook die de lucht in vliegt slecht is voor de gezondheid. De rook van een houtvuur bevat namelijk schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht en overlast. Zeker mensen met klachten aan de luchtwegen ervaren veel last.
De gemeente Harderwijk heeft het Schone Lucht akkoord ondertekend dat een afname van de negatieve gezondheidseffecten nastreeft. Op de website van Schone Lucht Akkoord is actueel voorlichtingsmateriaal over houtstook beschikbaar dat gebruikt kan worden om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om hun stookgedrag aante passen. Dit is beter voor hun eigen gezondheid en vermindert de overlast voor de omgeving.
Soms komt het voor dat de weersomstandigheden zo slecht zijn, bijvoorbeeld bij windstil weer, dat het onverstandig is om te stoken. Het RIVM geeft dan een stookalert af. We stelden voor om in de communicatie ook het stookalert onder de aandacht te brengen.
We stelden voor om:
De kinderen die afhankelijk zijn van leerlingenvervoer vormen een kwetsbare doelgroep binnen de Harderwijker en Hierdense samenleving. Bezuinigen hebben directe gevolgen voor deze kinderen en hun ouders of verzorgers. Wanneer dit ook nog eens zonder een onderbouwd plan gebeurt, valt dit al helemaal niet te verantwoorden.
De ChristenUnie diende daarom een motie in om de situatie goed in kaart te brengen en pas daarna te kijken of en hoe het leerlingenvervoer veranderderd moet worden. De bezuiniging is in ieder geval voorlopig van de baan!
Uit de raadIn het concept-hondenbeleid komt er binnen de bebouwde overal een aanlijnplicht. In Hierden staat er slechts één losloopren op de kaart en die ren ligt niet in de kern van het dorp. De ChristenUnie vindt dat alle honden ruimte moeten hebben om los te lopen en het voor hondenbezitters mogelijk moet zijn dat dichtbij huis te doen, want ook ouderen en minder-valide mensen moeten hun hond de ruimte los kunnen laten lopen.
Met samenwerkingspartners werkt de gemeente Harderwijk aan gezondheid van al hun inwoners. Vanuit mijn portefeuilles Sport en Gezondheid heb ik met zeventien maatschappelijke partners dit akkoord mogen ondertekenen, om daarmee het grote belang van een gezonde leefstijl te benadrukken.
In het preventieakkoord staan gezamenlijke acties om gezondheidsschade door roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan. Inwoners van Harderwijk verleiden en stimuleren tot het maken van gezonde keuzes is hierbij één van de speerpunten.
GA HarderwijkStatiegeld hoort niet in de afvalbak. Plastic flesjes ook niet. Daarom is de DoneerRing in Nederland geïntroduceerd. Een ijzeren ring rond vuilnisbakken waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten, zodat anderen ze op een waardige manier kunnen verzamelen voor statiegeld.
Omdat het statiegeld op kleine plastic flesjes door velen als relatief laag wordt beschouwd, belanden toch veel van deze herbruikbare flesjes in het afval. Zo kan waardevol en herbruikbaar materiaal via afvalverbranding verloren gaan.
Mensen met verschillende achtergronden verzamelen herbruikbare flessen en blikjes om extra inkomen te verdienen. Zoekend grijpen ze in de vuilnisbakken, waar ook etensresten, scherven, spuiten of hondenpoepzakjes in zitten.
De DoneerRing lost lost deze problemen op zonder de bestaande functie van de afvalbak te beïnvloeden.
The happy activist over de doneerringEr moet de komende jaren veel gebouwd moet worden om in de grote en toenemende behoefte naar woningen in Harderwijk te voorzien. Het gaat dan om vrije sector huur én koopwoningen, maar ook zo'n 1000 sociale huurwoningen.
De ChristenUnie vind het belangrijk dat sociale huurwoningen gebouwd worden door woningcorporaties, om dat zij in tegenstelling tot sommige commerciële projectontwikkelaars, sociale huurwoningen realiseren voor beschikbaarheid op de lange termijn. Woningcorporaties zijn een belangrijke partner van de gemeente. NIet alleen voor het bouwen van woningen, maar ook in de energietransitie en voor het bevorderen van leefbaarheid. Dat vraagt om een partnerschap op basis van vertrouwen en een goede samenwerking.
Het resultaat van onze motieIn totaal worden in het nu nog lege gebied tussen de A28 en het eerste deel van Harderweide en tussen het Crescentpark en de Groene Zoomweg 862 woningen gebouwd. Naast de 198 sociale huurwoningen komen er ruim 300 koopwoningen met een prijs tot 295.000 euro en ongeveer 100 vrije sector huurwoningen. Ook komen er zo’n 250 duurdere woningen.
Ook in het Waterfront werden op aandringen van de gemeenteraad 25 sociale huurwoningen opgenomen in de plannen.
De ChristenUnie knokt voor de kansen van starters en jonge gezinnen, voor waardig wonen voor ouderen, voor betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen.
Nieuwbericht in De StentorHet grootste deel van het scherm wordt vijf meter hoog, van de Oranjelaan (afslag Ermelo) tot bij de Mecklenburglaan. Bij de Reinwardtlaan, waar het geluid de 65 decibel overstijgt, komt een scherm van zes meter en van de Deventerweg tot de afslag Lelystad zelfs acht meter.
De gemeente Harderwijk en Rijkswaterstaat Oost-Nederland hebben de gemaakte afspraken over hogere geluidschermen langs de snelweg A28 vastgelegd in een bestuursovereenkomst.
Namens de gemeente Harderwijk tekende ChristenUnie-wethouder Marcel Companjen: ‘Voor ons is dit een serieuze mijlpaal. Na zoveel jaar van voorbereiding ben ik heel blij dat Rijkswaterstaat maatwerk wil bieden. Ik heb alle vertrouwen in de komende samenwerking op weg naar een zo spoedig mogelijke realisatie.’
Bericht over A28 van RijkswaterstaatVoor de ChristenUnie is hoogbouw zeker een mogelijkheid. Leefbaarheid van de wijk en buurt is een belangrijk criterium om te bepalen of hoogbouw past of niet. Daarbij spelen zaken als sociale veiligheid, een vitale mix van bewoners, sociale verbinding, een groene openbare buitenruimte en voorzieningen.
Daarom hebben we het college gevraagd een hoogtevisie voor Harderwijk op te stellen. Hoogbouw heeft een grote impact op de buurt en de wijk. Allereerst willen we helder krijgen waar hoogbouw wel en niet wenselijk is. Niet iedere buurt is even geschikt. Bouwen in de binnenstad is iets anders dan bij het station of langs de A28. Daarnaast willen we ieder plan toetsen op de effecten op de omgeving, zoals leefbaarheid, parkeren, windhinder en schaduwwerking.
We bouwen voor 50, 60 jaar of misschien nog langer. We hebben dus niet alleen kleine studio’s voor starters nodig. Starters hebben andere behoeften dan gezinnen en zij hebben op hun beurt weer andere behoeften dan ouderen. Dus we moeten vooraf goed nadenken en het zorgvuldig aanpakken. Hoogbouw kan ook voordelen met zich meebrengen. Als je de hoogte ingaat, blijft er meer ruimte over voor groen in de woonomgeving.
Wij willen dat inwoners hierbij actief betrokken worden. Het gaat om de leefomgeving van mensen en draagvlak voor hoogbouw is heel belangrijk, want samen bouwen we onze stad.
We moeten bij het woningvraagstuk ons niet blindstaren op hoogbouw als enige oplossing. Ook zal woningbouw versneld moeten worden in Harderweide (Drielanden) Nieuw-Weiburg en Kranenburg-Noord. De ChristenUnie wil dat het eendengebied langs de Parallelweg bekeken wordt als optie om nieuwe woningen te bouwen.
Voor de ChristenUnie moeten buurten en wijken in onze mooie stad ook in de toekomst voor iedereen leefbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn.
Al vanaf 2016 is er geen nieuw beleid door de gemeenteraad vastgesteld, terwijl er tussentijds wel allerlei ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur hebben plaatsgevonden. Zo is Stad als Podium (SaP) er gekomen, worden er geen theatervoorstellingen meer in het theater aan de Stationslaan opgevoerd. De coronacrisis heeft dit alles ook nog eens bemoeilijkt, maar mede daarom is het wenselijk dat er wel een visie wordt getoond.
De ChristenUnie heeft hiertoe een amendement ingediend, opdat er voortvarend een uitgangspuntennotitie wordt opgesteld. De raad heeft ons voorstel aangenomen.
Terugblik op de raadsvergaderingMantelzorg is intensief, zeker in combinatie met een baan of een eigen gezin. Als een mantelzorger even tijd voor zichzelf nodig heeft, kan de zorg tijdelijk worden overgenomen. Dat heet respijtzorg. De zorg wordt dan tijdelijk door een professional of vrijwilliger overgenomen, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf kan nemen.
Signalen uit de samenleving geven aan dat er niet genoeg mogelijkheden zijn voor respijtzorg. Antwoorden van het college op onze vragen bevestigden dit. Hiermee staat het onderwerp weer bovenaan onze agenda.
Meer over respijtzorg“Maar er zijn veel andere vormen van uitbuiting van kwetsbare mensen in onze Harderwijker samenleving, zoals jonge mensen met een licht verstandelijke beperking die met hoge schulden worden opgezadeld, arbeidsmigranten die onder slechte omstandigheden moeten werken of asielzoekers die hier een korte tijd verblijven”, aldus raadslid Ilonka Donker-Jak. Daarom stelde zij vragen hierover aan de burgemeester.
De burgemeester antwoordde onder meer: "De burgemeester is bereid om over "No Place For Sex Trafficking" in Harderwijk met hotels envakantieparken in gesprek te gaan. Dit zal ook onderdeel zijn van het plan van aanpak."
Al in 2012 vroeg de ChristenUnie aandacht voor het behoud van religieuze gebouwen in Harderwijk en Hierden. We vroegen het college om een visie op te stellen. Het heeft even geduurd, waarbij jammer genoeg tussentijds een aantal kerken in Harderwijk ook daadwerkelijk verdwenen zijn, zoals de Stadsdennenkerk, de Veldkampkerk en de Nieuwe kerk. Uiteindelijk heeft de Gemeente toch besloten om de gevraagde visie op te stellen. De ChristenUnie hoopt dat daarmee sloop van kerken voor de toekomst voorkomen kan worden door ze een andere (maatschappelijke) functie te geven. Onze schriftelijke vragen hebben hier aan bijgedragen.
Onze vragen en antwoordenDe Global Goals kunnen niet gerealiseerd worden zonder de specifieke inzet van gemeenten, omdat de doelen raken aan belangrijke opgaven voor lokale overheden zoals terugdringen van ongelijkheid, maatschappelijke integratie, leefbare, gezonde en veilige leefomgeving. De Global Goals streven duurzaamheid na op zowel het fysieke als het sociale domein.
Het aansluiten bij de campagne heeft een aantal voordelen voor Harderwijk:
De duurzaamheidsvisie De duurzame stad van de Gemeente Harderwijk gebaseerd is op deze Global Goals
Verschillende lokale zorg- en welzijnsorganisaties bij elkaar gebracht rondom het thema Waardig ouder worden. Zij ondertekenden een manifest waarin ze de senioren van Harderwijk beloven:
Wat is een wormenhotel?
Een wormenhotel is een manier om je eigen gft-afval om te zetten in compost. Zo kun je afval hergebruiken en krijg je er iets waardevols voor terug. Deze compost kun je namelijk gebruiken in je tuin als bodemverbeteraar. Door zelf te composteren bespaar je vele kilo’s GFT-afval. Kortom, je bespaart energie en geld, want het hoeft niet opgehaald en verwerkt te worden. Zo lever je een goede bijdrage aan de vermindering van de afvalberg. De voedselrijke compost en het ‘lekvocht’ uit het keukenafval komen je ook van pas voor de bloembakken op het terras!
Samen een wormenhotel beginnen, is nog leuker!
Wormen eten per dag hun eigen lichaamsgewicht op...dit is ongeveer 1 kg GFT besparing per persoon. Dat kan voor ons als Harderwijk met 45.000 inwoners echt wat betekenen! Een wormenhotel is een kast in je tuin of op straat waar jij of samen met je buren, groente, fruit- en etensresten in composteert met behulp van wormen. De compost van deze wormen levert een waardevolle bodemverbeteraar op! Dus je tuin knapt er ook van op.
Ook kan het je buurt nog leuker en gezelliger maken als je hierin samen optrekt. In Harderwijk willen wij ook het afval verminderen. Wij staan daar met de nota VANG (Van Afval Naar Grondstof) voor een uitdaging. Mensen willen graag aan de slag voor een betere toekomst…doe jij ook mee?
Meer weten?
Wil jij kijken hoe het wormhotel er in de praktijk uitziet, of heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met mij op via i.donker@harderwijk.nl of 06-22545083!
In Harderwijk staat een wormenhotelHarderwijk kent een zogenaamde gemeentelijke Bomenlijst met waardevolle bomen. Voor het kappen van bomen op die lijst is een kapvergunning verplicht. In de regels die daarvoor gelden staat dat bij het afgeven van een kapvergunning een herplantplicht opgelegd kan worden.
De ChristenUnie vind dat het aantal bomen in de gemeente minimaal op peil moet blijven en bij voorkeur moet groeien. Daarom moet het principe moet gaan gelden: bij het kappen van één boom, wordt minimaal één nieuwe boom terug geplant.
Daarom stelden we voor om altijd een herplantplicht op te leggen als een boom van de bomenlijst gekapt wordt.
De Harderwijkse Bomenlijst met waardevolle bomenSinds 2014 is het aantal bomen in de Harderwijk afgenomen. Ons voorstel werd aangenomen om in 4 jaar € 124.000 vrij te maken voor uitbreiding van het aantal bomen. Een belangrijke investering in de leefbaarheid van onze stad!
Extra bomen én een bomenfondsRaadslid Marcel Heldoorn vertelt dat het aantal bomen sinds 2014 met 442 is afgenomen. “Dat is natuurlijk niet wat we willen. Bomen zijn heel waardevol, want zij dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen en zorgen ze voor een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Daarnaast helpen bomen om klimaatverandering te voorkomen, want ze nemen CO2 op en helpen ze om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. We krijgen meer en zwaardere regenbuien en bomen vangen dat water op. In hetere zomers zorgen bomen voor koelte.”
In Harderwijk wordt gewerkt met een zogenaamde Bomenlijst. Daarop staan de bomen waarvoor je een vergunning nodig hebt als je ze wilt kappen. Er bestaat een mogelijkheid een herplantplicht op te leggen, maar dat gebeurt niet standaard. De ChristenUnie stelde voor om dat te veranderen en de hele gemeenteraad was het daarmee eens.
“Maar daarmee zijn we er nog niet”, zegt Heldoorn, “dan kun je nog de situatie krijgen dat er een grote boom gekapt wordt, terwijl er een jonge boom wordt herplant. Dan gaat er toch iets verloren. Ik noem dat groen kapitaal.” Daarom stelde hij voor om het verschil van de waarde van de gekapte boom en de herplant te storten in een Bomenfonds. “Ik stel me voor dat het straks zo ongeveer gaat werken: bij het aanvragen van een kapvergunning wordt de waarde bepaald van de boom die verloren gaat en de boom die herplant wordt. Als de herplant minder is dan de boom die er stond, moet je een bedrag bijdragen aan het fonds, zodat dat geld gebruikt kan worden om op een andere plek bomen te kunnen planten.”
Marcel Heldoorn: “De ChristenUnie kiest voor de schepping. Duurzaam leven en handelen hoort daar bij. Het Bomenfonds gaat er voor zorgen dat het aantal bomen niet verder afneemt en naar verwachting zelfs gaat toenemen.”
Uitwerking nieuwbouw
De raad besloot tot het uitwerken van de nieuwbouw voor zwembad de Sypel met fun-elementen en de mogelijkheid voor regionale wedstrijden. Bart Jonkman nam het initiatief om in de nieuwbouw ook ruimte voor medisch-therapeutisch zwemmen in te ruimen. ChristenUnie-Wethouder Marcel Companjen mag starten met de nieuwbouw.
Op schriftelijke vragen van de ChristenUnie heeft het college beloofd om lokale organisaties met expertise op het vlak van zingeving en levensvragen te betrekken in de aanpak van eenzaamheid.
Vanuit mijn portefeuilles Sport en Gezondheid heb ik na breed overleg met maatschappelijke partners deze akkoorden mogen ondertekenen, om daarmee het grote belang van sport en bewegen, maar ook dat van een gezonde leefstijl te benadrukken. Inmiddels wordt er op vele tafels uitwerking gegeven aan deze akkoorden.
Download het SportakkoordHet verminderen van de hoeveelheid plastic is voor inwoners een manier om het aantal ledigingen van de grijze container te verminderen.
Plastic is gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof. En plastic dat niet hergebruikt kan worden, wordt verbrand of komt in het milieu terecht. Bij verbranding komt CO2 vrij dat bijdraagt aan de klimaatverandering. Daarom is plastic dus geen duurzame grondstof is.
In Europa zijn regels van kracht om ongewenste plastics te verminderen van. Zo is er statiegeld op kleine plastic flessen ingevoerd en is er per 2021 een Europees verbod op wegwerpplastics.
Individuele inwoners hebben maar beperkt mogelijkheden hebben om de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal te verminderen bij het boodschappen doen. Daarom vinden wij het een verantwoordelijkheid van de gemeente om voor haar inwoners op te komen en in gesprek met supermarkten en andere ondernemers met hen afspraken te maken waarmee haar inwoners geholpen worden. Het beste afval is namelijk geen afval.
Meerinzicht heeft niet de capaciteit om de terugvordering uit te voeren en daarom wordt een externe organisatie ingeschakeld. De ChristenUnie vindt dat de gemeente zelf die expertise moet krijgen om de terugvordering zelf te kunnen doen. Er is dus professionalisering op het gebied van het terugvorderingsbeleid. Een hiertoe door de ChristenUnie ingediend amendement heeft ervoor gezorgd dat Meerinzicht verder geprofessionaliseerd is en gemeenschapsgeld zo beter wordt ingezet.
Het nieuwe afvalinzamelingssyteem vraagt een gedragsverandering vraagt van de inwoners. Voor een duurzame gedragsverandering is tijd nodig voor bewustwording en om te wennen aan nieuw gedrag.Ons voorstel om voorafgaand aan de invoering van het nieuwe inzamelsysteem inwoners een proefperiode van 6 maanden te geven om hun gedrag te veranderen voordat er afgerekend gaat worden per geleegde container kon rekenen op een meerderheid.
Meer over de andere verbetervoorstellenUit onderzoek blijkt dat bedrijven in Harderwijk en omgeving steeds meer gebruik maken van internationale werknemers of arbeidsmigranten. Ze werken vooral in de uitzendbranche, groot- en detailhandel, zakelijke dienstverlening en industrie, omdat er onvoldoende geschikte werknemers te vinden zijn. De verwachting is dat het aantal arbeidsmigranten de komende jaren alleen maar groter wordt door het afnemen van de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking. Tot 2030 wordt een groei verwacht van gemiddeld 6% tot 8% per jaar. De komende drie jaar betekent dat een groei van 200 tot 250 nieuwe arbeidsmigranten.
De woningmarkt biedt onvoldoende geschikte woonruimte voor arbeidsmigranten. Dat leidt tot verdringing op de woningmarkt door bijvoorbeeld kamerverhuur aan arbeidsmigranten in woonbuurten, illegale bewoning op bijvoorbeeld vakantieparken, huisvesting van slechte kwaliteit en uitbuiting. Ook komt het voor dat bedrijven worden belemmerd in hun groei of ontwikkeling doordat er geen huisvesting beschikbaar is voor de gewenste arbeidsmigranten. Bovendien woont een groot deel van de arbeidsmigranten in reguliere woningen. Om de druk op de woonwijken willen verlagen is het bieden van extra aanbod een voorwaarde.
Daarom heeft de gemeente vastgesteld onder welke voorwaarden huisvesting voor arbeidsmigranten gerealiseerd mag worden en regels opgesteld waar de huisvesting aan moet voldoen. Daarbij gaat het ook over de voorzieningen die aanwezig moeten zijn voor de bewoners.Ilonka: "De ChristenUnie vindt dat arbeidsmigratie bijdraagt aan onze onze economie en samenleving, maar alleen als het wel sociaal en eerlijk is. Er kunnen namelijk uitwassen ontstaan wanneer de werkgever tevens de woonruimte regelt. Als je huisbaas ook je werkgever is, zit je als arbeidsmigrant in een kwetsbare positie en loop je sneller het risico op mogelijk misbruik of uitbuiting. Wij willen opkomen voor mensen in een kwetsbare positie", aldus raadslid Ilonka Donker-Jak
Naast het uitvoeringsplan hebben we de wethouder nadrukkelijk gevraagd om vluchtelingenwerk in te blijven zetten , zodat er ook vrijwilligers ingezet kunnen worden om het netwerk te vergroten, aanvullend op de taalontwikkeling en leren hoe het in Nederland toegaat. De wethouder heeft dit in de commissie toegezegd en regelmatige gesprekken met vluchtelingenwerk laten zien dat dit ook gebeurd. Inzet van vrijwilligers maakt nu standaard deel uit van de aanpak in Harderwijk
Op werkbezoek bij VluchtelingenwerkIedereen telt mee
Waardevolle historie en cultuur
Groen en duurzaam
Gezond en goed wonen
Door de visie op armoede verder vorm te geven zullen mensen die dit nodig hebben beter bereikt kunnen worden over welke voorzieningen en regelingen er allemaal zijn, maar kunnen zij ook passender ondersteuning geboden worden. Door deze visie is er een impuls aan het armoedebeleid gegeven wat zorgt voor vergroting van bestaanszekerheid onder de inwoners van Harderwijk en Hierden.
Armoede de wereld uit!In het hart van nieuwbouwwijk Harderweide, in de bocht van de A28, bevindt zich Crescentpark. Met een wandelroute van bijna vier kilometer, mudrunobstakels, een gestrand piratenschip en een varierend waterniveau heeft Harderwijk er een heel bijzonder speel- en doepark bijgekregen. Het is ook nog eens duurzaam aangelegd, met elektrische graafmachines.
In het Crescentpark zijn veel verschillende soorten bomen geplant. Zo zijn er vruchtbomen, eiken, dennen en berken geplant, maar ook moerascipressen, elzen en wilgen, bomen die natte voeten niet erg vinden. Het struweel dat is aangelegd langs de snelweg heeft naast de ecologische en esthetische waardes ook een natuurlijk filter dat bijdraagt aan de binding van fijnstof en CO2.
Het Crescentpark is primair bedoeld als waterberging: als er veel regen valt, stijgt het waterniveau, maar naast het tegengaan van wateroverlast is ook aan de volgende thema’s gedacht:
Voor de ChristenUnie is het Crescentpark een heel goed voorbeeld van het realiseren van doelstellingen op verschillende gebieden (water, duurzaamheid, recreatie) in de openbare ruimte.
Bezoek Crescentpark zoveel mogelijk lopend of met de fiets!"Er komt een vrijwillige vuurwerkvrije zone, waarbij bewoners zelf een belangrijke rol spelen in de handhaving", aldus de gemeente. "Ook gaat de gemeente op verzoek van eigenaren van publieksgebouwen verplichte vrije zones aanwijzen."
Vrijwillig vuurwerkvrije zones
Inwoners kunnen zelf een 'vrijwillig vuurwerkvrij gebied' aanvragen bij de gemeente. Bewoners spreken daarmee af geen vuurwerk af te steken in dit gebied en handhaven dit zelf, dus moeten elkaar durven aan te spreken. De gemeente faciliteert dit met borden en posters. Het aanvragen van een gebied kan van oktober tot 1 december.
Verplicht vuurwerkvrije zones
Eigenaren van publieksgebouwen kunnen tot 1 november een aanvraag indienen voor een verplichte vuurwerkvrije zone. De gemeente beoordeelt samen met politie en Stadstoezicht de aangevraagde locaties op de noodzaak om een vrije zone in te stellen.
Meer over de pilotDe ChristenUnie maakt zich al jaren sterk voor goed toegankelijke openbare toiletten. De toilet in de Houtwalgarage wordt 24 uur per dag open gesteld.
Mensen die gebruik willen maken van dit toilet moeten zich dan via de intercom naast de toegangsdeur melden. De deur wordt dan op afstand geopend zodat iemand naar binnen kan en naar het toilet op de eerste parkeerverdieping kan gaan.
De gemeente heeft hiertoe besloten om al op korte termijn 24/7 een mogelijkheid te bieden aan mensen die zijn aangewezen op een ruim openbaar toegankelijk toilet. Het gaat niet alleen om mensen in een rolstoel maar met name ook om mensen met maag- en darmziekten.
Meer toegankelijke toilettenDoor plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken, komen kinderen niet in verleiding om zelf te gaan roken. Uit onderzoek blijkt dat zien roken, doet roken. Sportverenigingen die zich daarbij extra willen inzetten voor een gezonde omgeving verdienen daarbij alle steun. De ChristenUnie is blij dat het aantal rookvrije sportparken groeit! De ChristenUnie is blij met initiatieven die een rookvrije toekomst voor onze kinderen dichterbij brengt.
MHC De Mezen is een van de vele sportverenigingen in Nederland die stappen zet om een rookvrije sportvereniging te worden. ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis kwam naar Harderwijk om een rookvrije sportvereniging-bord te onthullen. Hockeyclub MHC De Mezen is daarmee rookvrij geworden.
Door vergrijzing van de samenleving zal de komende jaren de zorgbehoefte toenemen en is er waarschijnlijk ook meer behoefte aan medisch-therapeutisch zwemmen. Ook is door sluiting van baden bij instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking is de behoefte aan een doelgroepenbad groter. Hierom is het belangrijk dat het nieuwe zwembad ook kan blijven voorzien in deze behoefte en heeft de ChristenUnie gevraagd om uitbreiding van het doelgroepenbad. Op deze manier kunnen inwoners ondanks hun ouderdom, in verband met revalidatie of door een verstandelijke of lichamelijke beperking toch blijven genieten van het zwemmen.
Meer over het nieuwe zwembadEen topreactie van Rijkswaterstaat binnen een week: ja, er komt stil asfalt op de A28 bij Harderwijk.
Bekijk onze twitterdialoog met RijkswaterstaatOp initiatief van de ChristenUnie wordt de inzet van een energiecoach ook mogelijk voor inwoners met een kleinere portemonnee. De energietransitie begint bij energiebesparing. De inzet van de energiecoach zal bijdragen aan verduurzaming en verlaging van de woonlasten.
De raad steunde ons voorstel om hiervoor financiële middelen beschikbaar te stellen.
Het voorstel kwam van Bart Jonkman.
Waarom?
Ongeveer 10 procent van de inwoners is laaggeletterd. Mensen lopen aan tegen problemen op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Laaggeletterdheid heeft gevolgen voor bijstandsuitkeringen en armoedebestrijding, een ongezondere levensstijl en chronische ziekten, maar ook participatie in de Harderwijker samenleving;
Hoe?
De Bibliotheek Noordwest Veluwe organiseert al initiatieven als het Taalhuis, het Taalcafé en cursussen als ‘Klik & Tik’ en ‘Digisterker’. De bibliotheek heeft aangegeven dat ze onvoldoende geld heeft om laaggeletterdheid goed aan te pakken.
Wat?
Het amendement vraagt om een bedrag van € 35.000,- per jaar voor de Bibliotheek Noordwest Veluwe om in te zetten tegen laaggeletterdheid.
Taalhuis Bibliotheek HarderwijkDe waarden Duurzaamheid, Uitstraling en Verbinding (DUV) bepalend zijn voor het oordeel van de ChristenUnie over de pilot:
"Duurzaamheid - Zoals gezegd spreekt het duurzaamheidsaspect van het concept tiny houses en hoe dat in deze pilot vormgegeven wordt door te kiezen voor off-grid ons erg aan.
Uitstraling - Wij vinden het belangrijk dat deze pilot goed zichtbaar is. Letterlijk en figuurlijk. Dat betekent een zichtlocatie: mensen en kinderen die er langs komen zullen zich gaan afvragen: Wat is dat? Wat gebeurt daar? Waarom wonen er mensen in deze kleine huisjes? Het betekent laten zien dat het wél kan: leven in een huis zonder gas en elektriciteit. Leven van zon, wind en regen. Het betekent een voorbeeld zijn voor de inwoners van de wijk Drielanden, voor onze stad en misschien wel voor het land.
Verbinding - De pilot zoekt in de uitvoering duidelijk de verbinding. Verbinding met de parkachtige woonomgeving, de verbinding met de omwonenden, met kinderen, de wijk en de stad. Tijdens een informatiebijeenkomst en in de commissie Ruimte hebben we kennisgemaakt met een van de geïnteresseerde beoogd bewoners Jos Greven. Uit de plannen die hij en zijn vrouw Chantal hebben spreekt een grote wens naar verbinding. Jos sprak vol passie over de mogelijkheden die ze zien om iets te betekenen voor de buurt, over vrijwilligerswerk en om bezig te gaan met educatieve projecten voor kinderen. Wij zijn ervan overtuigd dat juist die houding van zoeken naar verbinding een grote succesfactor van deze pilot kan zijn.
Raadslid Marcel Heldoorn sloot af met de oproep: "Ten slotte, als je de drie letters van DUV (duurzaam, uitstraling en verbinding) combineert met de R van Rappad ontstaat wel een heel mooi woord: DURV. Wij DURVen het aan. U ook?"
Lees meer over Groene LegesOp initiatief van ChristenUnie-raadslid Ilonka Donker-Jak heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college vraagt om te zorgen voor voldoende rolstoeltoegankelijke openbare toiletten die voldoen aan de eisen voor buikpatiënten en 24 uur per dag beschikbaar zijn.
Aan het begin van de raadsvergadering maakten twee inwoners van onze stad gelegenheid van het inspreekrecht. Ralph Stoové sprak in de gemeenteraad over het belang van goed toegankelijke openbare toiletten vanuit zijn eigen ervaring. Hij schreef een bericht hierover op Facebook. Ook mevrouw Jannie Bunk-van Buuren deed een hartstochtelijk pleidooi richting de raadsleden. Zij stelde ook voor om een kunstzinnig vormgegeven toiletgebouw te plaatsen in het Hortuspark.
Meer ...Esther Maas en Jos Aikema schreven in hun motie o.a.: "Wij zijn erg blij dat Harderwijk een grote ambitie heeft als het gaat om klimaatbestendig en duurzaam beleid. De ChristenUnie ziet duurzaamheid in de komende raadsperiode graag integraal terugkomen op de agenda. Ambitie hebben is prachtig, maar ‘doen’ is nog beter! Dus wat ons betreft vaart er straks in de havens van Harderwijk een elektrische boot als ‘boegbeeld’ voor Harderwijk als Energieke Stad!"
Esther Maas: "Goed voorbeeld doet goed volgen. Natuurlijk hopen wij dat met de komst van een elektrische havenboot van de gemeente, bedrijven en particulieren aangemoedigd worden om ook te kiezen voor elektrisch varen en rijden. Daarom heb ik van harte bijgedragen aan het tot stand komen van deze motie."
Bekijk de ingebruikname en de eerste vaart