Oudejaarsdag 2018, 17:30 uur – een mooi moment voor een terugblik én een vooruitblik

sterretje-001.jpg
7. Marcel Companjen - vierkant
Door Marcel Companjen op 31 december 2018 om 17:30

Oudejaarsdag 2018, 17:30 uur – een mooi moment voor een terugblik én een vooruitblik

2018 was alleszins een memorabel jaar … in het eerste kwartaal waren wij als fractie van de ChristenUnie, samen met onze (toenmalige) wethouder en het bestuur, druk bezig met de verkiezingen van maart 2018. Ik kan u vertellen dat dat een drukke periode was: naast het gewone politieke werk, diende zich telkens de vraag aan hoe wij onze campagne moesten voeren. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze boodschap zo goed mogelijk landt in Harderwijk en Hierden?

Aan het eind van de avond van 21 maart 2018 was duidelijk dat de ChristenUnie één zetel zou verliezen: van 6 naar 5 zetels, waarmee wij de derde partij waren geworden. In het begin was dat ‘even slikken’, maar na een eerste onderlinge bijeenkomst was de conclusie dat we hier toch wel blij mee mochten zijn. En dat ben ik nog steeds …

De zaterdag na de verkiezingen begonnen de coalitiebesprekingen. Om een lang verhaal kort te maken: de kwestie van de koopzondag hebben we met elkaar beslecht. Ook overigens hebben de vier huidige coalitiepartijen (Harderwijk Anders, VVD, ChristenUnie en CDA) elkaar kunnen vinden in een goed programma, genaamd “Aanpakken met ambitie”.

Aangezien Pieter Teeninga al eerder had aangegeven dat hij na deze verkiezingen zou stoppen als wethouder, betekende dat ook dat ik mij kon gaan opmaken voor het wethouderschap. Na (bijna) 25 jaar bij de rechtbank in Utrecht te hebben gewerkt, kwam de werkplek op 5 minuten fietsen te liggen.

Op 24 mei 2018 werd ik geïnstalleerd en dan begint het. Geen inwerkperiode, geen ‘langzaam inkomen’ – ik was als wethouder op een rijdende trein gesprongen … en die trein heeft een beste snelheid. Uiteraard had ik met Pieter gesproken over het wethouderschap en al eerder had ik op het partijbureau van de ChristenUnie een viertal bijeenkomsten voor aanstaande wethouders bezocht en ja, ik had 16 jaar ervaring als raadslid en 9 jaar als fractievoorzitter, en toch was het wennen aan de nieuwe omgeving waarin ik terecht kwam.

Terug kijkend op de afgelopen zeven maanden, die zijn omgevlogen, kan ik zeggen dat ik steeds meer mijn draai begin te vinden. Het besturen van een gemeente als Harderwijk is iets heel anders dan vonnissen schrijven! De samenwerking in het college van burgemeester en wethouders is gelukkig goed en ik krijg de ruimte om in het vak te groeien.

Voor 2019 is mijn uitdaging om zowel het coalitieakkoord als het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie te realiseren, dat wil zeggen: zoveel als mogelijk. Persoonlijk wil ik nog meer ‘groeien in de functie’ – met Pieter kan ik zeggen dat dit een hele mooie baan is. Wat betreft de inhoud van het werk: ik wil mij onder andere sterk gaan maken voor een zorgvuldige uitvoering van het Nationale Preventieakkoord én het Sportakkoord – er zijn mooie resultaten te boeken door deze twee akkoorden met elkaar te combineren. Verder hoop ik wat meer recht en rechtvaardigheid te brengen in Harderwijk en Hierden. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar als ik zie hoeveel zwerfvuil er ligt en  hoeveel overlast men elkaar aandoet en als ik hoor en lees over drugsgebruik op middelbare scholen en (geestelijke) verwaarlozing van kinderen door ouders, dan is er nog een wereld te winnen. Dat klinkt ook idealistisch – maar ik ben liever een idealist dan dat ik alle hoop heb verloren.

En bij dat alles geldt: Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heren hand.
Ik wens u allen een gezegend 2019!

Marcel Companjen
wethouder

Deel dit bericht

Labels: , , , , ,