Eed van trouw

Eed van trouw.jpg
4. Annerieke Kisjes - vierkant
Door Annerieke Kisjes op 11 april 2022 om 18:37

Eed van trouw

In een volle raadszaal met veel publiek sprak ik de woorden: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’. Daarmee sprak ik uit dat ik me als raadslid zal houden aan de grondwet en me niet door geld of materieel gewin zal laten leiden of omkopen. Met deze eed vraag ik God niet alleen om hulp, maar weet ik ook dat Hij er bij is.

Het werkveld

Met een mooi fractieteam gaan we vol energie aan de slag. Vier raadsleden, drie fractievolgers en nog een aantal mensen die op thema’s met ons meedenken. Ik ken de ChristenUnie als partij best goed. Jarenlang heb ik gewerkt voor de landelijke organisatie en heb ik met veel raadsleden en wethouders loopbaangesprekken gevoerd. Dus ik weet zo ongeveer wat me te wachten staat. Toch is het een heel verschil om in het veld te staan of alleen te coachen vanaf de zijlijn. Dus valt er vooral heel veel te leren de komende maanden.

Leefbaar

Ik ga me bezighouden met thema’s als woningbouw, verkeersveiligheid en groen in de stad. Ik kijk vooral uit naar mooie werkbezoeken, ontmoetingen met wijkverenigingen, contact met omwonenden van bouwprojecten en alles wat ik meer ga ontdekken over onze mooie stad. Wat me wel eens moeite zal kosten zijn de lange vergaderingen. Want vergaderen is niet persé mijn hobby. Maar gelukkig kunnen we wel weer samenkomen in ons Huis van de Stad. Dat is een stuk beter dan uren naar hoofden op een scherm kijken en luisteren.

Kostbare democratie

Mijn motivatie om dan toch die vergaderingen door te komen? De waarde van onze democratie wordt daar zichtbaar. In Nederland mogen we het over alles oneens zijn, is voor alle besluiten een democratisch proces nodig en heb je dus als raadslid een stem in zoiets als een beheersplan voor onze begraafplaatsen. Gek voorbeeld misschien, maar dit stond op de agenda op 24 februari. De dag dat de oorlog in de Oekraïne begon. In mijn werk voor een organisatie voor noodhulp en ontwikkeling die ook actief is in Oekraïne, ben ik dagelijks bezig met de gevolgen van deze oorlog. Gestart door een machthebber voor wie democratie niet lijkt te tellen. Door een land waar politici moeten vrezen voor hun leven als ze afwijken van de mening van de leider. Dat geeft mij extra motivatie om actief mee te doen in onze democratie.

Deel dit bericht

Labels: , , , ,