Integraal huisvestingsplan basisonderwijs

donderdag 26 april 2007

Het IHP ziet op alle basisscholen en gelukkig gaat het met de meerderheid van de scholen goed. Er moet wel het een en ander gedaan worden, maar daarin is voorzien in dit plan. Bij een paar scholen ‘knelt’ het. Als eerste de Dominicus Savio en de Schakel – beide scholen hebben twee locaties en willen terug naar één locatie, hetgeen alleszins begrijpelijk is. Verder willen beide scholen een zgn. brede school worden.

Verslag raadsvergadering 24 april 2007

Integraal huisvestingsplan basisonderwijs

Voorzitter!
We spreken vanavond over het IHP 2007-2010. Hierbij past meteen de opmerking dat de fractie van de ChristenUnie gelukkig is met het feit dat dit een meerjarenplan is. Zoals in het stuk al is vermeld, kan hiermee ook gekeken worden naar de ontwikkelingen op de langere termijn waardoor we beter kunnen ‘besturen’.

In het raadsvoorstel staat onder I: kennis nemen van het IHP. Welnu, dat hebben we gedaan en daarnaast hebben we kennis kunnen nemen èn genomen van de visie van de diverse schoolbesturen en die van diverse burgers.

Een van de punten die vanuit de schoolbesturen naar voren is gekomen is dat men niet gelukkig is met de gevoerde procedure. Onze fractie is dan ook benieuwd naar de mening van de wethouder over dit gelopen traject.

Dan inhoudelijk:
Het IHP ziet op alle basisscholen en gelukkig gaat het met de meerderheid van de scholen goed. Er moet wel het een en ander gedaan worden, maar daarin is voorzien in dit plan. Bij een paar scholen ‘knelt’ het. Als eerste de Dominicus Savio en de Schakel – beide scholen hebben twee locaties en willen terug naar één locatie, hetgeen alleszins begrijpelijk is. Verder willen beide scholen een zgn. brede school worden. Dit vergt echter een enorme investering, waarvoor op dit moment de financiële middelen niet voorhanden zijn. Nu deze scholen in de wijk Stadsdennen zijn gelegen, spelen hierbij ook de ontwikkelingen ter zake van de welzijnsaccommodaties een grote rol. Verder vinden wij het verstandig dat er eerst een bredere discussie wordt gevoerd over het concept brede school, waarbij m.n. ook het wegwerken van onderwijsachterstanden aan de orde kan komen. Gelet hierop hebben wij begrip voor de feit dat er in dit IHP voor is gekozen om deze scholen niet vooraan te zetten bij het verdelen van de beschikbare middelen.

Bij de Veste zijn wij akkoord met het vervangen van het noodlokaal, met dien verstande dat wij ervan uitgaan dat hiermee ook op de langere termijn is voorzien in de benodigde lokalen. Ook kunnen wij ons vinden in het voorstel om dit bij de Kadernota 2008 te betrekken.

Mede gelet op de leerlingen die de Lelie bezoeken, kunnen we hier kort over zijn: doen!

Dan het punt dat de gemoederen het meeste bezig houdt: de basisscholen in Drielanden, waaronder ook de Alfons Ariëns (verder: A.A.).
Voor ons is duidelijk dat er in het verleden beslissingen zijn gemaakt, die wellicht anders hadden moeten uitvallen. Maar net zoals behaalde resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, willen wij ook nu vooral vooruit kijken en daarbij meenemen wat we van het verleden hebben geleerd. Hieronder valt wat ons betreft zeer nadrukkelijk ook: geen ad-hoc beslissingen nemen. In het voorstel van het college ligt wat ons betreft een duidelijke visie voor de korte en de langere termijn voor ons waar wij in grote lijnen mee kunnen instemmen.
De korte termijn: zojuist heb ik gehoord dat men er voor wat betreft het schooljaar 2007-2008 uit is. Dat wil zeggen: met een beetje geven en nemen kunnen alle kinderen naar een lokaal, dat is gelegen binnen de in de Huisvestingsverordening opgenomen maximale afstand. Deze norm is hierin overigens niet voor niets opgenomen. Uiteraard zijn wij hier blij mee, als ook met de coöperatieve houding bij de betrokken schoolbesturen. In het politiek café bleek overigens dat er voor het jaar daarop nog wel een probleem is voor de A.A. in Drielanden.

Uiteraard hebben wij begrip voor de situatie van de A.A., maar zoals de naam al zegt: het betreft een “integraal” huisvestingsplan; we moeten alles overziende een afweging maken en een besluit nemen. Zoals bekend vinden wij onderwijs en alles wat daarmee samenhangt erg belangrijk: goed onderwijs leidt immers tot een betere toekomst voor de kinderen. Maar: niet alles dient hiervoor te wijken! We moeten hier een zorgvuldige afweging maken tussen de hoge lasten en de baten. Het gaat wat ons betreft dan ook te ver om voor de A.A. voor een zeer beperkte periode een aantal noodlokalen neer te zetten voor een substantieel bedrag. Ik merk op dat voor 2007-2008 een oplossing is gevonden en het lijkt ons dat deze ook nog voor 2008-2009 kan worden gevonden, te meer daar er dan naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval zes lokalen bij de Triangel bijgebouwd zijn. We kunnen ons dan ook goed vinden in het voorstel om meteen 18 lokalen (i.p.v. 12) te bouwen. Dat hierbij enige ‘flexibiliteit’ wordt opgegeven, nemen wij op de koop toe – zeker nu de wijk nog lang niet af is. Hierbij past nog wel de vraag aan de wethouder of hij denkt dat er met deze 18 lokalen voldoende flexibiliteit is om ook dan te voorzien in de behoefte aan lokalen, te meer nu in de Woonvisie is aangegeven dat er in 2008 en 2009, 946 resp. 720 woningen zullen worden opgeleverd.

Onze conclusie is dan ook dat er onvoldoende aanleiding is, zeker wanneer alleen de oudere groepen (6-8) naar Stadsweiden hoeven te fietsen, om noodlokalen te plaatsen en dat we u verzoeken om met gezwinde spoed alvast 18 lokalen (en dus niet 12) te bouwen op de derde onderwijslocatie in Drielanden.

Marcel Companjen

« Terug

Reacties op 'Integraal huisvestingsplan basisonderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.