Ledenvergadering 29 november 2001

donderdag 29 november 2001

De ledenvergadering van de ChristenUnie koos met algemene stemmen op 29 november 2001 Frans de Lange als lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2002.

ChristenUnie wil vooral eerlijk en echt zijn

Na het CDA en de Stadspartij heeft ook de ledenvergadering van de ChristenUnie de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart vastgesteld. In een goed gevulde zaal in de Roef kozen de leden van het voormalig RPF en GPV opnieuw Frans de Lange tot lijsttrekker. De 36-jarige eendenhouder werd met algemene stemmen gekozen. Ook de nummers 2,3 en 4 blijven ongewijzigd. Pieter Teeninga, Wim van Ree en Annelies van de Kolk verklaarden zich van harte bereid om opnieuw een periode in de gemeentepolitiek aktief te zijn. Lijstduwer is gemeentesecretaris Kor Dikkema die dan net afscheid zal hebben genomen van de gemeentelijke organisatie

Nieuwkomers
Nieuwkomers zijn er ook allereerst Paul Bremmer op plaats nr. 5. Dhr. Bremmer is in het dagelijks leven vooral actief als eigenaar van de Tecpool-organisatie. Voormalig spoorwegmedewerker en thans koster van de Chr. Ger. Kerk Peter Kok is de nieuwe nr. 6. Dhr. Kok is al jaren zeer actief binnen tal van organisaties binnen Harderwijk o.a. het CNV en is tevens lid van de regionale Sociaal Economische Raad. Lidy Hoogeveen in het dagelijks leven huisvrouw en juridisch medewerker bij de DSW-bedrijven is nr. 7. Jurist Marcel Companjen is eveneens nieuw in de fractie en is overdag werkzaam als Griffier van de afd. bestuursrechtspraak van de rechtbank in Utrecht. Nr. 9 is Lubbert van de Berg uit Hierden in het dagelijks leven beleidsambtenaar bij de gemeente Nunspeet. Nr. 10 tenslotte is Ewout Brands. Lijsttrekker Frans de Lange toonde zich zeer ingenomen met de lijst en de nieuwe fractie: “ De inhoudelijke kennis en achtergronden van de diverse mensen zorgt ervoor dat we als ChristenUnie een brede basis in de samenleving krijgen. Bij de lijstsamenstelling heeft het bestuur van de ChristenUnie ook nadrukkelijk gekeken naar de kerkelijke achtergronden, omdat we graag een partij willen zijn waarin alle Christenen in Harderwijk zich kunnen herkennen. Op de lijst van in totaal 30 namen komen dan ook namen voor van mensen uit bijna alle kerken in Harderwijk en Hierden”.

Tijdens de vergadering werd onder leiding van Annelies van de Kolk uitvoerig gediscussieerd over het concept-verkiezingsprogram. Door de leden werden nog een aantal wijzigingen voorgesteld. De ChristenUnie wil de komende maanden tot aan de verkiezingen gebruiken om aan de kiezer uit te leggen waar de ChristenUnie nu voor staat. Daartoe heeft zij er allereerst voor gekozen om dat in het verkiezingsprogram eens heel goed op te schrijven. Nadeel is dat het een nogal dik boekwerk is geworden. De lijsttrekker stelde de leden gerust met de mededeling dat er nog een samenvatting komt. De officiële presentatie van het verkiezingsprogramma en de kandidaat-wethouder laten nog even op zich wachten. “We vinden het van groot belang om deel uit te gaan maken van het nieuwe College om dat te bereiken willen we komen met de beste kandidaat die we beschikbaar hebben. De gesprekken hierover zijn nog niet afgerond”: aldus voorzitter Gerrit Noorman.

De kersverse lijsttrekker Frans de lange gaf in zijn toespraak aan dat de ChristenUnie niet gaat voor het snelle resultaat in de verkiezingen, maar voor wat het beste is voor Harderwijk.

“Zo is het natuurlijk een koud kunstje om in je verkiezingsprogram de subsidiekraan wijd open te zetten. Hiermee draai je de kiezer echter een rad voor de ogen, want de mogelijkheden zijn beperkt. De grote ambities van het vorige College hebben de gemeente veel geld gekost. Op die voet kunnen we in Harderwijk niet doorgaan. Bovendien liggen er nog een aantal grote klussen te wachten die nodig uitvoering behoeven, maar waarvoor nog geen geld is. De tunnel Oranjelaan en een parkeergarage voor de Binnenstad om maar eens wat te noemen. Vandaar dat wij slechts datgene hebben gehonoreerd wat wij werkelijk urgent vinden en dat is niet een nieuw theater om maar eens wat te noemen, maar bijvoorbeeld wel een bewaakte fietsenstalling voor het winkelend publiek” aldus De Lange.

“Een ander punt waarmee we de aandacht op ons hadden kunnen vestigen was een stevige stem tegen de ontwikkeling van het Waterfront. Toch hebben wij gekozen voor een evenwichtige benadering. Natuurlijk is het een plan met nogal wat haken en ogen en een groot financieel risico. Maar na bestudering van alle rapporten van deskundigen kunnen wij niet anders dan concluderen dat het Waterfrontplan goede kansen biedt om een belangrijk deel van de stad te revitaliseren , dat het ons de gelegenheid biedt om het toeristisch parkeerprobleem op te lossen, een moderne overslaghaven op Lorentz te realiseren, een forse milieuvervuiling te saneren en een aantrekkelijke woonwijk te bouwen. Dat zal allemaal niet in één keer kunnen en wat dat betreft zijn de ambities in Harderwijk af en toe wat te groot. Maar bij een verantwoorde aanpak hebben wij er alle vertrouwen in, dat het plan kans van slagen heeft. Een tegenstem op dit moment zou dan ook niet in het belang van de stad zijn” aldus de lijsttrekker.

Zo zijn er volgens De Lange meer zaken te noemen waarmee snel politiek succes te behalen valt. “Als ChristenUnie willen we echter eerlijk en echt zijn zoals op de verkiezingsposters staat. Dat dwingt ons tot een eerlijke benadering. Uiteindelijk is onze eerste verantwoordelijkheid dat de stad goed wordt bestuurd. Voor de burger misschien niet altijd even spectaculair, maar hij is hier uiteindelijk het meest bij gebaat”.

De ChristenUnie kiest bijvoorbeeld nadrukkelijk voor de veiligheid op straat. “Aan die veiligheid schort het tegenwoordig nogal eens. Een krantenbericht gaf vorige week aan dat in de Smeepoortstraat twee mannen van 22 en 24 jaar met een pistool en een mes liepen te zwaaien. Zij konden gelukkig worden aangehouden. Vorige week vrijdag werd ook een vrouw in de Hoogstraat onder bedreiging van een vuurwapen van haar fiets getrokken en van haar bezittingen afgeholpen.
Twee willekeurige incidenten in één week waarbij je je toch begint af te vragen: “In wat voor stad leven wij nu eigenlijk?”. Dit soort incidenten associeerde je in het verleden met Amsterdam maar toch niet met Harderwijk. Helaas ook dit is Harderwijk anno2001. Als ChristenUnie willen we doen wat we kunnen om Harderwijk veiliger te maken. Zo hebben we als eerste camerabewaking in het horecagebied voorgesteld. Inmiddels neigen wij ertoe om dit middel ook in te zetten om het winkelgebied veiliger te maken. Verder blijft het natuurlijk van groot belang dat er voldoende blauw op straat is en dat de politie er niet voor terugschrikt om handelend op te treden bij overtredingen. Met name in de nachtelijke uren gaat het nog veel te vaak mis. Vandaar ook dat wij onlangs nog nadrukkelijk hebben gepleit voor het vervroegen van het sluitingsuur voor de horeca van 4 naar 3 uur. Tot verdriet van de ChristenUnie en trouwens ook van de burgemeester zwichtten de andere partijen uiteindelijk voor de druk van de horeca die dreigde om het horecaconvenant niet te ondertekenen” aldus de lijsttrekker.

In het verkiezingsprogram heeft de ChristenUnie zeer nadrukkelijk oog voor de positie van mensen in achterstandssituaties. Want hoewel het economisch goed gaat in Harderwijk zijn er velen die in onvoldoende mate delen in die welvaart. In samenwerking met organisaties en kerken wil de ChristenUnie met name de “stille armoede” aanpakken. Intensieve voorlichting en gerichte huisbezoeken moeten ertoe leiden dat bijvoorbeeld ook ouderen krijgen waar ze recht op hebben.

Volgens De Lange zal tijdens de komende College onderhandelingen opnieuw de instelling van koopzondagen op de agenda komen te staan. “Wij zijn blij dat het CDA hierover reeds een duidelijk standpunt heeft ingenomen. Bij de uiteindelijke discussie zal veel afhangen van de verkiezingsuitslag. Mochten de Christelijke partijen opnieuw geen meerderheid behalen, dan valt te vrezen dat de koopgekte ook hier op zondag toe zal slaan. Het is te hopen dat Christenen die hun stem op een lokale of andere niet Christelijke partij willen uitbrengen, beseffen dat zij hiermee een aantal christelijke waarden op de tocht zetten. De zondagsrust moet ons als samenleving wat waard zijn. Juist deze tijd toont aan hoe belangrijk één dag rust in de week is. Te veel mensen hebben last van psychische problemen, arbeidsongeschiktheid en stress. De oprukkende 24-uurseconomie is ons wat dat betreft een doorn in het oog en moet waar mogelijk worden tegengegaan” aldus de lijsttrekker.

« Terug

Reacties op 'Ledenvergadering 29 november 2001'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.