Verslag ledenvergadering 11 juni 2001

maandag 11 juni 2001

De eerste politieke avond van RPF en GPV sinds zij op landelijk niveau een Unie hebben gevormd.

Waarden en normen centraal bij ChristenUnie



De eerste politieke avond van RPF en GPV sinds zij op landelijk niveau een Unie hebben gevormd, leverde afgelopen woensdag een volle zaal op in De Roef. Aan de sfeer op deze avond was goed te merken dat de leden en andere belangstellenden deze stap zeer konden waarderen. GPV-voorzitter G. Noorman deelde bij het begin van de vergadering mee dat ook op lokaal niveau inmiddels gewerkt wordt aan de oprichting van een ChristenUnie.

De politieke discussie was breed van opzet, diverse lokale onderwerpen kwamen aan de orde:
- Verkeersveiligheid
- Bestemmingsplan buitengebied
- Jongerenproblematiek.

Fractievoorzitter F.A. de Lange beet de spits af met een inleiding over het verkeersbeleid in onze gemeente. Hij toonde zich redelijk tevreden over het beleid van de afgelopen jaren. Wel constateerde hij een verminderde aandacht voor de fietser. Een zaak die zijn fractie betreurt.
Verder toonde hij zich bezorgd over een goede verkeersontsluiting in de toekomst: “Op diverse plaatsen in onze stad kunnen we constateren dat de wegen dichtslibben. Er zijn diverse oplossingen in de maak, maar de financiële dekking ontbreekt vooralsnog. Wat dat betreft komt de gemeenteraad de komende jaren voor moeilijke afwegingen te staan”.
Wat betreft de achterontsluiting van Drielanden voorzag hij geen problemen: ”na afronding van een aantal noodzakelijke procedures verwacht ik een snelle realisatie. Iedereen is overtuigd van het belang van deze ontsluiting. Anders ligt dat bijvoorbeeld als we praten over een ongelijkvloerse kruising op de N302 of een tunnel aan de Oranjelaan. Deze zullen straks mogelijk moeten worden afgewogen tegen andere belangrijke zaken als een waterfront of een nieuw theater”.

Verkeersveiligheid heeft voor de RPF/GPV-fractie een hoge prioriteit. “Als christelijke partij willen wij ook binnen het verkeersbeleid nadrukkelijk oog hebben voor de zwakkere weggebruiker. Vandaar dat wij ook voortdurend hameren op veilige oversteekplaatsen, veilige rotondes en extra aandacht voor fietsers, voetgangers en mindervaliden”. De fractievoorzitter was erg nieuwsgierig naar de mening van de aanwezigen over nieuwe voorrangsregels op rotondes voor fietsers, de 30 km.zones en de bromfietsers op de rijbaan. Het leverde na de pauze een aardige discussie op waarbij de 30 km-zones konden rekenen op brede instemming. De bromfietsers op de rijbaan werd ook als een vooruitgang ervaren, vooral omdat ze nu van de fietspaden af waren. Over de fietsers op de rotonde waren de meningen verdeeld. Een deel van de aanwezigen kon zich vinden in voorrangsregeling, anderen vonden het maar knap gevaarlijk. De net opengestelde tweestrooksrotonde op de Verkeersweg kon maar weinig waardering oogsten: onoverzichtelijk, onveilig, gevaarlijk voor fietsers, een eng ding waren zo maar een paar typeringen die de aanwezigen er aan meegaven. Fractievoorzitter F.A. de Lange had ook geconstateerd dat veel weggebruikers niet goed raad weten met de twee stroken en dat zij er nog al eens voor kiezen om maar op de middenstreep te gaan rijden. Hij legde uit dat de tweestrooksrotonde ook nogal wat discussie had opgeroepen waarbij uiteindelijk zijn fractie maar ook de PVDA en D’66/PH hadden tegengestemd.

Nadat het raadslid P.Teeninga het één en ander had verteld over het bestemmingsplan buitengebied ontstond een aardige discussie over het jongerenbeleid. Inleider J.J. Verboom had zich goed voorbereid en wist de zaal te prikkelen met een aantal stevige stellingen. Hij stelde onder andere dat de kern van de jeugdproblematiek de samenleving zelf is: “Uiteraard is iedere ouder verantwoordelijk voor zijn kind, maar ook deze ouder is eerst opgevoed en gevormd door de samenleving. Onze samenleving is een samenleving die verworden is tot een aantal losse, langs elkaar heen levende individuen die voor zichzelf leven, egoïstisch en materialistisch zijn. Daarnaast heerst er een volledig doorslaande tolerantie, waarin alles moet kunnen. Het is eigenlijk een wonder dat zoveel jongeren nog wel goed terecht komen” aldus Verboom. Uit de zaal werd opgemerkt dat ook christenen zich als ouders wat dit betreft niet aan de malaise onttrekken. Volgens Verboom zou de overheid meer moeten doen aan opvoedingsondersteuning. Hij vond dat de gemeente al best goed bezig was, maar dat dit probleem onvoldoende wordt onderkend. Uit de zaal werd opgemerkt dat de kern van het probleem het gebrek aan normen en waarden was in onze samenleving. De ook aanwezige emeritus predikant ds. Wesseling wees erop dat deze problematiek eigenlijk niet nieuw was, maar dat ook het volk Israël in het oude testament al regelmatig met dit probleem kampte. Hij wees er dan ook op dat er voor onze samenleving maar één oplossing was: terug naar de normen van de bijbel. Hij vond dat het ook gold voor het verkeersbeleid. Als iedereen zich netjes aan de regels hield, zouden er ook niet zoveel drempels en andere maatregelen nodig zijn om de zwakkere weggebruikers te beschermen. Vanuit de zaal werd de oproep gedaan aan de fractie om zich meer te concentreren op normen en waarden in de samenleving en wat dat betreft een duidelijk geluid te laten horen als ChristenUnie.

Rond kwart over tien sloot avondvoorzitter en schaduwfractielid mevrouw A.E.H. van der Kolk af met de mededeling dat een dergelijk avond met veel discussie over plaatselijke onderwerpen zeker herhaling verdiend. Tevens stelde het provinciaal statenlid vast dat “de fractie voorlopig weer genoeg huiswerk heeft meegekregen”. De meeste aanwezigen bleven nog lang napraten over de diverse onderwerpen.

« Terug

Reacties op 'Verslag ledenvergadering 11 juni 2001'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.