Economie versus ecologie

zaterdag 17 april 2004

Peter Kok legt het ChristenUnie standpunt over milieu 'versus' economie uit.

Economie versus ecologie.
 
De afgelopen tijd is er rondom de discussie over de eventuele aanleg van het RBT Lorenz-Oost aan bestuurders, waaronder ook de ChristenUnie fractie, meermalen het verwijt gemaakt te kiezen voor economie in plaats van ecologie. Nog afgezien van de vraag of deze verwijten op zijn plaats zijn omdat naar onze mening het één het ander niet per definitie uitsluit, wil de ChristenUnie fractie er op wijzen dat bovengenoemde keuze al heel lang geleden, noodgedwongen, is gemaakt en in de jaren die achter ons liggen bij diverse gelegenheden steeds weer moest worden gemaakt.
Immers, in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog  lagen, op de NW Veluwe en ook in Harderwijk, economie en ecologie vrijwel in elkaars verlengde en vulden elkaar op natuurlijke wijze aan. Visserij en landbouw waren destijds de economische dragers en ook de bosbouw leverde een niet onbelangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. De weinige industriële activiteiten in Harderwijk bestonden uit een vismeel- en een kalkzandsteenfabriek. Vis uit de toenmalige Zuiderzee en zand van de Veluwe. Kortom, men leefde in de natuur, bij de natuur en van de natuur.
Veranderende omstandigheden, de afsluiting en drooglegging van de  toenmalige Zuiderzee, schaalvergroting en andere landbouwmethoden, de sluiting van de steenkolenmijnen waardoor de Veluwse bossen hun betekenis als leverancier van stuthout verloren. Dit alles maakte dat men al snel inzag dat er naar andere middelen van bestaan moest worden omgezien en dat er, moeilijke en zeer ingrijpende, keuzen gemaakt moesten worden. Temeer omdat al snel duidelijk was dat de sterke bevolkingsgroei mede veroorzaakt door de naoorlogse geboortegolf  een steeds grotere vraag naar arbeidsplaatsen zou genereren.
Het behoeft geen betoog dat het realiseren van de plannen om te beantwoorden aan die toenemende vraag naar woon- en werkgelegenheid de toenmalige bestuurders steeds weer voor keuzen plaatsten die niet alleen gevolgen hadden voor het landschap maar die ook verder diep ingrepen in de leefomstandigheden van de Harderwijker bevolking. Landbouwgronden werden bebouwd met huizen en bedrijven, boerderijen en burgerwoningen moesten worden afgebroken, stadsboeren moesten hun bedrijfjes beëindigen omdat ze niet meer in het straatbeeld pasten en hun vee ’s zomers niet meer op de stadsweiden kon grazen. De vissersvloot kromp, door de inpoldering, in tot een minimum.

Ondanks de, ook destijds levende, maatschappelijke weerstanden en ondanks het feit dat men er begrip voor had hoe moeilijk het was voor de oorspronkelijke Harderwijkse bevolking om gebieden waar men van generatie op generatie gewoond en gewerkt had in de min of meer beschermde en vertrouwde omgeving van eigen boerderij, tuinderij of  visserschuit in snel tempo te zien verdwijnen en te zien verkleuren, hebben bestuurders en beleidsmakers toch steeds weer de verantwoordelijkheid genomen om die keuzen te maken die nodig waren om te zorgen voor een goed economisch klimaat en goede woon- en leefomstandigheden in onze groeiende stad.

Wil dit nu zeggen dat wij zonder meer de keus maken voor economie ten koste van ecologie, wij menen van niet. Christen politici worden dikwijls aangesproken op hun zorg voor dat stukje van Gods schepping dat aan hun verantwoordelijkheid is toevertrouwd. De ChristenUnie fractie mag en wil hierop ook aangesproken worden en is bereid hierover ook verantwoording af te leggen. Goed rentmeesterschap betekent voor onze fractie niet alleen houden wat je hebt. Goed rentmeesterschap is ook een zodanige zorgvuldige en eerlijke verdeling van de beschikbare ruimte en middelen dat aan een ieder de kansen worden geboden, nu en in de toekomst, zijn plaats in deze samenleving op een verantwoorde wijze in te nemen.     

Daarom kon en kan de ChristenUnie fractie zich, met af en toe een kanttekening, vinden in het beleid dat tot dusverre op dit punt is gevoerd. Wij kunnen niet anders dan toegeven dat Harderwijk voor de huidige generatie een stad is waar het goed wonen, werken en recreëren is. 
Thans wordt er van ons wederom gevraagd een keus te maken, een keus waar wij niet lichtvaardig over denken, een keus waarover ook binnen onze fractie veel en indringend is gesproken, gewikt en gewogen. Desondanks menen wij bij onze beslissing niet alleen de huidige voorkeuren en belangen mee te mogen laten wegen maar willen wij ook een stukje verantwoordelijkheid nemen in het belang van diegenen die na ons komen.  De zorg voor voldoende arbeidsplaatsen om ook de komende generatie te verzekeren van mogelijkheden in deze omgeving hun middelen van bestaan te vinden is voor onze fractie van zwaarwegend belang bij de besluitvorming.

Peter Kok

« Terug

Reacties op 'Economie versus ecologie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.