Kwaliteitsslag Binnenstad

donderdag 04 november 2004

Peter Kok ging in de commissie Ruimte van 4 november 2004 in op het plan van aanpak Kwaliteitsslag Binnenstad.

Commissie Ruimte 04-11-2004
 

Plan van Aanpak kwaliteitsslag binnenstad

 
De ChristenUnie fractie heeft met belangstelling en waardering kennis genomen van het voorliggende Plan van Aanpak.
Belangstelling en waardering omdat het genoemde plan in grote lijnen aansluit bij datgene wat  de ChristenUnie in haar verkiezingsprogramma met betrekking tot de binnenstad heeft opgenomen. In dit programma heeft de ChristenUnie reeds gepleit voor het opstellen van een plan  waar ruim aandacht wordt geschonken aan de inrichting en uitstraling van de binnenstad in al zijn facetten.
Onverlet onze waardering en onverlet het belang dat wij hechten aan een face-lift voor de binnenstad wil de ChristenUnie fractie toch de vinger aan de pols blijven houden. In die zin refereren wij aan een zinsnede uit de toelichting bij het voorstel; n.l. “in overleg met diverse betrokkenen, o.a. raad en raadscommissie moeten nadere prioriteiten worden gesteld, waarbij de dekking van de daarmee gemoeide kosten moet worden aangegeven.”
Dit betekent voor onze fractie dat de rol van de raad niet is uitgespeeld bij de vaststelling van dit plan van aanpak. Tevens betekent dit dat er, wat ons betreft, bij het vinden van dekking en de toekenning van budgetten steeds een integrale afweging wordt gemaakt. Vaststelling van dit plan betekent voor ons dus ook niet dat de binnenstad, bij de verdeling van de doorgaans schaarse middelen, per definitie altijd de hoogste of eerste prioriteit heeft.
 
Onder de kop “organisatie en proces” staat de volgende opmerking, ik citeer: “voorkomen moet worden dat te veel tijd en energie wordt besteed aan ambtelijk overleg en omslachtige organisatorische werkzaamheden.”. Uiteraard spreekt dit ons aan.
Het tweede deel van bovenaangehaalde volzin spreekt over inzetten op een resultaatgerichte aanpak met afgebakende opdrachten en realiseerbare doelstellingen. Dit zouden wij aan willen vullen met afrekenbare en voor de burger herkenbare doelstellingen
 
Zoals gezegd is de rol van  raad en commissie bij vaststelling van dit plan van aanpak niet uitgespeeld er zullen er regelmatig beslismomenten komen en keuzen gevraagd worden.
Desondanks willen wij, mede in verband met de gevraagde prioritering, enkele aspecten afzonderlijk tegen het licht houden:
 
Wij leven in een tijd van ketenvorming en schaalvergroting dit fenomeen gaat ook Harderwijk niet voorbij. Iedere winkelketen met zijn eigen kleur, beeldmerk en reclame uitingen.  Gegeven de aantrekkingskracht van deze winkels op het kooppubliek verdienen deze zaken zeker een plaats binnen het Harderwijker winkelbestand. Gevolg is wel dat op straatniveau de uitstraling van een  winkelstraat in Harderwijk langzamerhand niet opmerkelijk meer afwijkt van willekeurig welke winkelstraat in welke plaats dan ook.
Het onderscheid zal dan ook inderdaad gezocht moeten worden in het vergroten van aanbod en diversiteit van winkels, m.n. speciaalzaken en het waar mogelijk afstemmen van winkelpuien op de oorspronkelijke bebouwing.
 
Bij de in de Ontwikkelingsvisie 1998 geformuleerde 4 hoofdkleuren mag,  wat de ChristenUnie fractie betreft, de kleur “woonstad” worden toegevoegd. In dit kader verdient
het zeker aanbeveling het wonen boven winkels in de binnenstad te bevorderen. Onze fractie denkt dan aan verantwoorde, veilige en betaalbare woonruimte. Naast het versterken van de woonfunctie en de levendigheid in de binnenstad, kan deze woonvorm een bijdrage leveren aan het oplossen van de problemen bij de jongerenhuisvesting.
Overigens willen wij daar wel enkele randvoorwaarden bij aangeven. Namelijk  goed overleg met de binnenstadondernemers. Meer bewoning moet niet leiden tot een verdere aanscherping van de geldende regelgeving zodat een normale bedrijfsvoering niet wordt belemmerd.
Ook potentiële binnenstadbewoners hebben vervoermiddelen, de vraag is hoe zich dit verhoudt met het streven van het autoluw en zo mogelijk autovrij maken van straten en pleinen en het tegengaan van fietsenoverlast. Reden te meer om ernst te maken met goede parkeervoorzieningen en mogelijkheden voor het stallen van fietsen.
 
Exact twee jaar geleden is in deze commissie gesproken over een plan van aanpak herstel stadsmuren. Er is een krediet beschikbaar gesteld en een architectenbureau benadert. Onze vraag is; hoe is de stand van zaken en binnen welke termijn is een rapportage c.q. concreet plan van aanpak te verwachten.
 
Onze fractie is verrast onder de kop “belangrijke opgaven voor de komende jaren”o.a. aan te treffen “het herinrichten van de historische stadszoom en het terugbrengen van water hierin”’. Wij nemen aan dat hiermee de Bleekgracht wordt bedoeld als onderdeel van de historische stadszoom.
Onze fractie is zich zeer wel bewust dat dit vooralsnog niet meer kan zijn dan een droombeeld, niet alleen de financiën maar ook de daar aanwezige infrastructuur, zowel boven- als ondergronds, maakt de uitvoering zeer moeilijk.
 
Tot zover onze bijdrage in eerste termijn. Het zal u uit het voorgaande duidelijk zijn dat wij in kunnen stemmen met het plan van aanpak en wij menen met onze bijdrage al een zekere proiritering te hebben aangegeven.
 
ChristenUnie fractie: Peter Kok
 
 

« Terug

Reacties op 'Kwaliteitsslag Binnenstad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.