Rioleringsplan

donderdag 02 februari 2006

Peter Kok over het rioleringsplan 2005-2015

Commissie Ruimte dd 02-02-06, Rioleringsplan 2005-2015
Bijdrage: ChristenUnie fractie; Peter Kok
 
Thans ligt voor het ontwerp Gemeentelijk Rioleringsplan Harderwijk 2005-2015 en de daarbij behorende nota Zienswijzen externen.
 
Allereerst wil onze fractie de opstellers van dit plan complimenteren voor de wijze waarop getracht is deze materie wat inzichtelijker te maken. Naar zijn aard is riolering in feite een onzichtbare voorziening waarvan het niet of niet goed functioneren doorgaans alleen aan het licht komt bij storingen en calamiteiten zoals uitzonderlijke regenval.
Desondanks hebben wij het toch over een uitermate belangrijke en in onze samenleving niet meer weg te denken infrastructurele voorziening. Gebreken zorgen niet alleen voor veel overlast maar hebben bovendien vrijwel onmiddellijk schadelijke gevolgen voor het milieu.
 
Wij zijn dan ook blij met dit plan dat de basis vormt voor alle inspanningen die, de komende jaren, gedaan worden voor de instandhouding van deze voorziening en het optimaal functioneren daarvan.
Onze fractie onderschrijft de opgave voor de komende jaren zoals beschreven in paragraaf 4 en wij hechten zeer aan tussentijdse voortgangsrapportages en evaluatie zo mogelijk om de twee of drie jaar. Dit om te kunnen beoordelen of wij nog op het goede spoor zitten. Dit is met name van belang  wat betreft  het kwaliteitsniveau op de lange termijn. Bij afname van de kwaliteit van bovengrondse infrastructuur is dit al snel zichtbaar maar bij dit item zijn wij toch afhankelijk van rapportages door deskundigen.
 
Wij hebben kennis genomen van de nota Zienswijzen externen waarbij het ons opgevallen is dat met name van de zijde van de waterbeheerders wat zorgelijk gesproken wordt over de, op langere termijn, verwachte teruggang in kwaliteit. Op zich begrijpelijk immers een slecht functionerend  rioolstelsel heeft rechtstreeks gevolgen voor de kwaliteit van het grondwater en het oppervlaktewater. Ook zij dringen aan op een regelmatige evaluatie en rapportage van de onderzoeksresultaten.
 
Onze fractie heeft kennis genomen van de 6 punten betreffende de wijze van financiering van de vervanging van  de riolering. Wij hebben begrepen dat dit te maken met boekhoudkundige regels die hieromtrent zijn vastgelegd. Wij nemen aan dat het hier gaat om een goed doordachte en  solide handelswijze  en kunnen niet anders dan  instemmen met vaststelling..
 
Wat betreft de financiering zitten wij overigens nog met een onduidelijkheid waarover wij graag wat nader worden geïnformeerd. In 2004 is onder druk van een ingrijpende bezuinigingsronde uit een aantal opties gekozen voor een vermindering van de toevoeging aan de reserve riolering en rioolpompen jaarlijks met een bedrag van € 250.000,--.  Gevolg zou zijn  “Bij een gelijkblijvende levensduur van 75 jaar betekent dit dat de bezuiniging ten koste gaat van de aanwezige positieve stand van de reserve riolering en rioolpompen. Gezien de hoogte van het bedrag van de reserve op dit moment  zal de reserve  naar verwachting na 2022 in de zogenaamde rode cijfers komen”.(letterlijk citaat)  Er is destijds, ook door onze fractie, voor deze optie gekozen omdat dit voor de korte termijn het minst ingrijpend was en dat er bij het aantrekken van de economie t.z.t. misschien weer mogelijkheden waren een inhaalslag te maken. Thans lezen wij in de stukken dat dit nu al gevolgen heeft voor de kwaliteit van de riolering  omdat er jaarlijks  € 250.000,-- minder beschikbaar is voor vervanging van vrijverval riolen. Kan dit uitgelegd worden?
 

« Terug

Reacties op 'Rioleringsplan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.