Vragen over de koopzondag

vrijdag 14 augustus 2015

Onze fractievoorzitter kreeg enkele vragen voorgelegd over de koopzondag. In de media was maar beperkt ruimte voor zijn antwoorden. Daarom vindt u de complete antwoorden hieronder.

Hoe kijkt ChristenUnie Harderwijk aan tegen de ontwikkelingen in Nijkerk? Is het zorgwekkend? Zal het invloed hebben op de situatie in Harderwijk?

Ik ken de finesses niet van de situatie in Nijkerk, maar in algemene zin kan ik zeggen dat het nooit goed is wanneer een college valt. Ik kan mij voorstellen dat de onderlinge verhoudingen inmiddels ook wat minder zijn geworden – en dat zal zich ongetwijfeld naar de rest van deze raadsperiode vertalen. Ik kan dus ook niet zeggen of iemand en zo ja, wie hieraan de grootste ‘schuld’ heeft – de VVD omdat zij eerst meeging met de ChristenUnie en het CDA (‘tegen’) en nu alsnog ‘voor’ is of dat er (ook) andere aspecten meegespeeld hebben, zoals de opstelling en het stemgedrag van de CDA-fractie in de afgelopen tijd. (Ik heb uit de krant begrepen dat het CDA regelmatig de wenkbrauwen deed fronzen.)

Het is duidelijk dat de koopzondag bij dit alles een cruciale rol heeft gespeeld. Dat is spijtig – juist omdat de zondagsrust voor veel mensen ‘een groot goed’ is en nu een splijtzwam is geworden. Nu raakt men niet alleen de zondagsrust kwijt – ook de politieke verhoudingen en daarmee het bestuur van Nijkerk zijn onrustig geworden.

Het is m.i. niet direct zorgwekkend voor Harderwijk – daarvoor ligt Nijkerk net te ver weg en daarvoor hebben wij net te weinig samenwerking met Nijkerk. Nijkerk richt zich (begrijpelijkerwijs) meer op Amersfoort en dus hebben de Nijkerkse ondernemingen ook te maken met een – grote – concurrentie in de directe nabijheid. Dat ligt in Harderwijk anders.

Wat wel zorgwekkend is, is dat wéér meer mensen, nl. de inwoners van Nijkerk die waarde hechten aan de zondagsrust, in het verdomhoekje worden weggestopt. Zij moeten met lede ogen toekijken hoe inbreuk wordt gemaakt op hun zondagsrust. Want hoe je het ook wendt of keert: de zondag wordt ‘gewoon’ de volgende zaterdag – of maandag of woensdag … Er is geen ‘onderscheidende’, rustiger dag meer in Nijkerk. De alom om zich heen grijpende 7x24 uurs-economie lijkt een onverzadigbaar monster geworden – alles en iedereen moet wijken voor geld, omzet, winst, koopdrang en ‘lekker shoppen’ (of is het veelal: kijken, kijken, niet kopen want ’s avonds op internet bestellen???).

Ik denk dus niet dat de situatie in Nijkerk veel effect zal hebben in Harderwijk. De opmerking van D66 dat zij het onbestaanbaar vindt dat Nijkerk nu nog eerder dan Harderwijk een koopzondag heeft, laat ik graag bij hen liggen.

Het Centrummanagement komt volgende maand met een koopzondagvoorstel. Is dat verspilde moeite of is de ChristenUnie bereid om ernaar te kijken? En waarom wel of niet?

Zoals altijd zullen ook wij met belangstelling kennis nemen van het voorstel. Aangezien ik het voorstel niet ken, kan ik nog niet zeggen of dat verspilde moeite is. Ik heb begrepen dat het Centrummanagement zich breed heeft laten voorlichten, dus zou een optie kunnen zijn dat er geen winkelopenstelling op zondag komt maar dat er voorstellen zijn opgenomen om op andere manieren meer bezoekers naar de binnenstad / winkels te halen. Ik mag hierbij wel verwijzen naar mijn eerdere oproep aan de inwoners van Harderwijk en Hierden. Het standpunt van de ChristenUnie is evenwel helder en dat is ook wat wij aan onze kiezers hebben beloofd. Wij staan voor de zondagsrust. Wij geloven niet in een 24-uurs economie, zeker niet wanneer het omzien naar elkaar een steeds belangrijker aspect van onze samenleving wordt. Gun elkaar die ruimte en die rust.

Marcel Companjen
Fractievoorzitter ChristenUnie Harderwijk/Hierden

« Terug

Reacties op 'Vragen over de koopzondag'

celmar, a (compagner) [928142]
Geplaatst op: 24-08-2015 23:59
Wij geloven niet in een 24-uurs economie? De stad staat leeg meneer Companjen. U gaat het niet oplossen door vast te houden aan oude ideeën. Of u erin gelooft of niet het is een feit.

Mensen willen producten snel in handen hebben. Als zij op de zondag niet naar de stad kunnen, dan bestellen zij online of rijden even naar Almere. Feestjes in de binnenstad geven gaat dit niet oplossen.

Koopzondag is pas het begin hierna moeten de winkeltijden verruimd worden. Mensen werken tot 18 uur en komen uit werk om te zien dat de winkels gesloten zijn. Laat de winkelier beslissen of zij tot 21 uur open willen zijn of niet. Laat hem zelf beslissen of hij dan door de weeks op de dinsdag vrij is of niet.

Het gaat niet werken om in de krant een stukje te schrijven met een oproep dat mensen niet op internet moeten kopen. Ik werk, mijn vrouw werkt. De enige dagen dat wij naar de winkels in Harderwijk kunnen zijn de vrijdag en zaterdag. Al die andere dagen kopen we dan ook op internet.

Mocht u dan toch niet overtuigd zijn, wees dan ook een vent en sluit alle winkels ook alles op de boulevard. Alles gesloten op de zondag dan. Dolfinarium ook. Gewoon zondagsrust.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.