Politiek van de tevredenheid

04 Bart Jonkman - topfoto.jpg
04 Bart Jonkman - vierkant.jpg
Door Bart Jonkman op 5 maart 2018 om 14:32

Politiek van de tevredenheid

Nu het zulk koud weer is geweest, groeit bij mij het verlangen naar de zomer. Wat verlang ik weer naar de warmte van de zon. Mijn gedachten gaan dan gelijk uit naar de zomervakantie. Misschien herkenbaar en heeft ook u al een keuze voor uw bestemming gemaakt. Vliegend ver weg naar een heerlijk exotische oord of juist in Nederland blijvend voor een fijne fietsvakantie. Het kan ook zijn dat u helemaal niet aan de zomervakantie wilt denken. Het ontbreken van geld of andere zorgen onderstrepen de realiteit van vandaag en geven geen ruimte aan plannen voor morgen.

Eenvoudig gezegd is het met de komende gemeenteraadsverkiezingen net zo. Wat valt er veel te kiezen nu er binnen de gemeente Harderwijk maar liefst elf politieke partijen meedoen. Van 'terug naar hoe het ooit was' tot 'grootse veranderingen voor de toekomst', het is binnenkort allemaal aan u. Misschien is uw keuze al lang gemaakt of heeft u besloten juist niet te gaan stemmen. Er kunnen redenen zijn dat u uw stem de politiek niet meer waard vindt. 

Iedere inwoner heeft zijn eigen behoefte, reden en verwachting. Welke die ook is, bij de verkiezingen mag dat in een zelfgekozen en ingekleurd vakje zichtbaar worden. Nu is het zeer aannemelijk dat u kiest voor een partij die het dichtst bij u staat. Heeft u weinig vertrouwen in de politiek, dan zult u een partij kiezen die de bezem door de gevestigde orde wil halen. Vindt u geen rust in de huidige ontwikkelingen, dan gaat u voor een partij die het anders wil. De stroming van een partij is uw drijfveer. 

De vraag stellen is deze zelf ook beantwoorden. Ik herken mij niet in 'eerzucht', 'verbittering' en 'wantrouwen, of te wel: 'politiek van de ongenoegzaamheid'. Terugkijkend op de afgelopen vier jaar kan ik niet anders dan vaststellen dat het goed vertoeven is in Harderwijk en Hierden. Als inwoner geniet ik elke dag van die voldoening. Voor mij geldt 'realisme', 'saamhorigheid' en 'vertrouwen', of te wel: 'politiek van de tevredenheid'. Hierbij herken ik mij - hoe verwonderlijk - dan ook het meest in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dat oog heeft voor het unieke van de mens in zijn omgeving. Dat ruimte biedt voor ondernemen met belang van voldoende rust. Dat zowel het rijke verleden koestert als een duurzame toekomst nastreeft. Tevreden ga ik met dit verkiezingsprogramma de lokale toekomst tegemoet.

Een toekomst waarbij de kou weer verdwijnt en de zon krachtiger gaat schijnen. Het zal binnen afzienbare tijd weer zomervakantie zijn. Laten we dan met de voorpret nu alvast beginnen en de vakantiefolders (lees: verkiezingsprogramma's) de komende dagen er nog eens goed op na lezen. Wat drijft u in uw keuze? Wellicht is de ChristenUnie ook voor u een goed alternatief. Hoe dan ook, alvast veel wijsheid voor 21 maart aanstaande toegewenst!

Bart Jonkman

Deel dit bericht

Labels: , , , , , , ,