Genieten van genoeg | tip voor Black Friday

genietenvangenoeg.jpg

Genieten van genoeg | tip voor Black Friday

Het kan u vast niet ontgaan zijn. Overmorgen is het “Black Friday” (letterlijk: zwarte vrijdag) in de Verenigde Staten. Deze traditie is inmiddels massaal overgewaaid naar ons land en heeft een heel eigen invulling gekregen. Adverteerders laten ons geloven dat Black Friday minstens twee weken duurt. Mijn mailbox ontploft van de aanbiedingen en kansen die ik echt niet mag laten lopen. Kopen, kopen, kopen….

Wat veel mensen hier niet weten is dat de traditie van Black Friday niet op zichzelf staat. Het is de naam van de vrijdag na Thanksgiving Day (dankzeggingsdag). Het is in de VS een nationale feestdag waarop traditioneel God gedankt wordt voor de oogst en alle andere goede dingen vergelijkbaar met, zeg maar, onze dankdag voor gewas, arbeid en visserij. Amerikanen vieren deze dag in de familiekring door samen te eten met buren en vrienden.
Je eet, deelt, viert, en ontmoet. Dankbaarheid en het goede leven krijgen zo de mooiste plek die er is, een die je deelt met je naasten.

Vanwege de grote omvang van het land betekent dat voor veel mensen het halve land doorreizen. Het is dan moeilijk om de volgende dag, altijd op vrijdag, weer op tijd op je werk te zijn en daarom zijn de meeste werknemers ook op Black Friday, zoals die dag genoemd wordt, vrij. En net zoals bij ons tweede pinksterdag een nationale meubelboulevard-dag lijkt te zijn geworden, wordt Black Friday beschouwd als de start van het seizoen voor de kerstaankopen.

Wat jammer dat we hier wel de hyper-commerciële traditie overnemen, terwijl we de waardevolle feestdag van de dankbaarheid uit het oog verloren zijn. Weten we nog wel te danken en te genieten van alles wat we krijgen? En is onze overvloed niet een keer genoeg?

Hier moest ik aan denken toen ik recent hoorde dat duurzaamheidsexper Martine Vonk op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker was overleden. Vorige week werd zij begraven. Ze was binnen en buiten de ChristenUnie al bezig met het onderwerp duurzaamheid toen nog maar weinig mensen daarvan gehoord hadden.

Martine motiveerde meer dan 20 jaar mensen om verantwoordelijk om te gaan met het milieu en te ‘genieten van genoeg’. ‘Dat lijkt een tegenstelling’, schreef ze een paar jaar geleden op haar blog. ‘Maar je kunt wel degelijk gelukkig worden van minder. Ontspullen dus! Jezus leert ons dat als je Gods koninkrijk zoekt, hij zal geven wat je nodig hebt.’

Als u toch vrijdag een mooie aankoop wilt doen, raad ik u het boekje van Martine aan: Genieten van genoeg, waarin zij de wens om een duurzamer en eerlijker leven concreet handen en voeten geeft.

O ja, ik wens u voor zaterdag vast een fijne Niet-Winkeldag.

 

Marcel Heldoorn
raadslid ChristenUnie

Deel dit bericht

Labels: , , , , , , , ,