Startnotitie ‘Aanpak Huiselijk geweld’

maandag 04 december 2006

 
Maatschappelijk probleem
Huiselijk geweld vormt een ernstig maatschappelijk probleem. Er kunnen verschillende groepen van slachtoffers worden onderscheiden: vrouwen van Nederlandse en niet-Nederlandse afkomst, kinderen zowel als slachtoffer als getuige van huiselijk geweld en ouderen.
 
Doel
Het doel is om huiselijk geweld terug te dringen. Omdat tussen de 12% en 18% van de slachtoffers geen melding maakt van huiselijk geweld, liggen de feitelijke aantallen slachtoffers op de Noordwest Veluwe waarschijnlijk 5-6 keer hoger. (ongeveer 2500) Weliswaar is uitbanning onmogelijk, maar hoe ver reikt onze eigen ambitie? Wat de ChristenUnie moet huiselijk geweld voor 100% gemeld worden.
 
Preventie
 
Partners in de aanpak
Bij de aanpak van huiselijk geweld worden ook het onderwijs en organisaties van allochtonen genoemd. Dit is voor de ChristenUnie belangrijk.
In het Plan van Aanpak worden de kerken en geloofsgenootschappen niet genoemd. De ChristenUnie vindt dat kerken en geloofsgenootschappen een belangrijke rol kunnen spelen bij de signalering van huiselijk geweld en begeleiding van slachtoffers en daders.
 
Doelgroepen en projecten
Uit het plan van aanpak kunnen wij niet opmaken of in de toekomst ook afzonderlijke projecten tot stand zullen komen die inspelen op de eigen problematiek van de onderscheiden groepen.
Uit verschillende publicaties blijkt dat het huiselijk geweld bij mensen van niet-Nederlandse komaf hoger is dan bij autochtone bevolkingsgroepen. Bovendien wordt er binnen deze groep door slachtoffers hiervan nog minder gemeld dan bij andere groepen.
Ook blijkt uit onderzoek dat 5% van de zelfstandig wonende ouderen eens is mishandeld.
Een nog vrijwel onzichtbare maar kwetsbare groep mensen.
De ChristenUnie wil bij de uitwerking van het plan van aanpak meer aandacht voor de aanpak van de verschillende groepen?
 
Regionale samenwerking
De Christenunie is een groot voorstander van regionale samenwerking. De ChristenUnie spreekt de complimenten uit richting de wethouder die ervoor gezorgd heeft dat Harderwijk de trekker is geweest van dit project in 2006. Ook voor de komende jaren vindt de ChristenUnie dat Harderwijk de trekker moet zijn van het project Huiselijk geweld in de regio. Deze rol past bij de rol die Harderwijk in de regio heeft.
 

« Terug

Reacties op 'Startnotitie ‘Aanpak Huiselijk geweld’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.