Integraal veiligheidsplan

zaterdag 23 juni 2007

De meest fundamentele taak van de overheid is: recht vaststellen, bewaren, herstellen en recht doen. In een samenleving waar zorg is over de erosie van normen en waarden, horen we samen te staan voor de veiligheid van elkaar. Wat betreft de kleine en grote criminaliteit hebben we met elkaar de grens van de tolerantie en het gedoogbeleid bereikt.

Het integraal veiligheidsprogramma steekt in met een brede blik op het hele veiligheidsterrein, veel partners worden hierbij betrokken. De onderlinge verwevenheid van de programma’s is duidelijk, het voeren van regie een belangrijke opgave, maar een hele kunst. Want iedereen is hierbij betrokken; een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Niet in de eerste plaats een zaak van de politie en jusitie, maar juist van de burgers, van ouders, ouderen en van onze jeugd zelf. Door betrokkenheid en toe te zien op elkaar wordt de openbare ruimte minder anoniem en veiliger.

Juist daarom is onze fractie tevreden met de keuze de veiligheid op wijk/enof buurtniveau aan te pakken. We zien uit naar de resultaten van de pilot in Tinnengieter/Wittenhagen.

Afgelopen week heeft in de commissie algemeen beleid een ronde tafelgesprek met de politie plaatsgevonden. Bekend, maar tegelijkertijd verontrustend waren de signalen over alcohol gebruik onder jongeren, soms zelf kinderen van 12-13 jaar. Jongeren, vaak niet te vinden in de reguliere uitgaansgelegenheden, maar thuis of in de wijken op hangplekken. Hangen en alcohol wordt al vaak overlast. In dat geval moet er worden opgetreden. Het is de primaire taak van de politie in casu de wijkagent om de openbare orde te handhaven.
Maar door deze rol wordt de andere problematiek, namelijk het misbruik van genotsmiddelen, juist weer minder zichtbaar.

Om op deze problematiek grip te krijgen, wordt in de programma’s gepleit voor een jeugd interventiewerker. Onze fractie ondersteunt dit voorstel van harte. Dit werk is van groot belang in verband met het vroegtijdig signaleren en toe leiden naar zorg.

Ten slotte voorzitter, nog een drietal punten over het alcohol en drugsgebruik onder jongeren. Ook bij de bespreking van de startnotie over gezondheidsbeleid heeft onze fractie hierbij nadrukkelijk stilgestaan.
1. Weliswaar wordt er in het programma jeugdbeleid over de voorlichting op scholen gesproken, maar klopt het dat in de ketenaanpak van dit probleem de voorlichting op scholen als actiepunt ontbreekt?
In dit kader heeft St. Voorkom, een stichting die voorlichting over alcohol- en drugsmisbruik op scholen verzorgd, hiervoor een subsidieverzoek ingediend. Het motief om dit verzoek af te wijzen was dat er geen behoefte was bij de scholen voor gesubsidieerde voorlichting. Onze fractie lijkt dit nogal kort door de bocht. Is de wethouder in het licht van het mogelijk ontbreken van deze schakel in de keten bereidt opnieuw naar dit subsidie verzoek te laten kijken?

Ik heb begrepen dat in omliggende plaatsen met stichting Voorkom, met de GGD en de CAD, in wisselende samenstelling wordt samengewerkt in het verzorgen van voorlichting op met name basisscholen, maar dat dit in Harderwijk niet gebeurd.

In het geval de voorlichting in de ketenaanpak ontbreekt, Zo ja, welke toezegging kan de wethouder hieromtrent doen.

2. Ik constateerde dat mijn vraag: “Of er al een plan of voorstel op de planken lag om, vooruitlopende op de startnotie gezondheidsbeleid, het alcoholmisbruik onder jongeren aan te pakken?” in het voorliggende programma bevestigend wordt beantwoord (blz 17). Is er op dit punt al voortgang geboekt en/of is er iets te zeggen over de planning hiervan?

3. Tot slot, voorzitter. In veel programma’s ligt het primaat van de regie bij de afdeling Welzijn&Onderwijs. Een afdeling die in het verleden vaak te kampen had met capaciteitsproblemen. Mogen we aannemen dat voor deze afdeling in de planning en personele capaciteit voldoende rekening is gehouden met een adequate uitvoering van dit veiligheidsprogramma?

Samengevat, de Christenunie is het eens met de voorgestelde lokale politieprioriteiten, de uitwerking daarvan in het integrale Veiligheidsprogramma en de financiële consequenties die dit alles heeft. Voor wat betreft de voorlichting over alcohol en drugsmisbruik, maken we nog een voorbehoud, en wachten we de beantwoording hierover van de wethouder af.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

J.C.Odinot

« Terug

Reacties op 'Integraal veiligheidsplan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.