Meerjarenbegroting 2008-2011

maandag 12 november 2007

Algemeen bekend mag worden verondersteld dat regeren vooruitzien is – en dat gaan we vanavond ook doen. Was het echter niet Churchill die zei dat een volk dat zijn geschiedenis niet kent, ook niet weet waarheen het gaat?

Daarom eerst een paar korte aanhalingen uit het verleden: waar e.e.a. is vermeld is hier minder belangrijk. Gesteld is dat we geen, althans zeer beperkt nieuw beleid moeten gaan voeren, omdat er nog veel op stapel staat en de menskracht beperkt is. Verder is ook eerder al aangegeven dat het nu eerst tijd is om de gemaakte plannen te gaan uitvoeren en om daarna pas nieuwe plannen te gaan bedenken. Daar ligt wat ons betreft een hoge prioriteit.

Ook in het recente verleden, namelijk bij de behandeling van de Kadernota 2007, is een belangrijke beslissing genomen, te weten het doorschuiven - verschuiven zo u wilt - van een aantal omvangrijke èn kostbare projecten naar de GIW. Ik kom hier op terug.

Voordat wij op een aantal punten de vinger willen leggen, twee wat algemenere opmerkingen, die onzes inziens gemaakt moeten worden:
1. Wat ons betreft is de Kadernota op hoofdlijnen goed uitgewerkt in deze MJB. Daarvoor, en voor de gegeven toelichting, willen wij de opstellers ervan bedanken, te meer nu het elke keer weer een beste kluif is waarop wij mogen knagen. In dit kader (!) is het tevens prettig om te zien dat de negatieve prognose voor de jaarschijf 2007 (- € 541.000,-) is omgebogen in + € 501.000,-;
2. Toch heeft onze fractie het idee dat deze MJB wat minder ‘smart’ - u weet wel: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden, en dan met name minder meetbaar - is geformuleerd dan die van vorig jaar. Vorig jaar werd bijvoorbeeld gesteld dat het aantal valse brandmeldingen met 10% zal afnemen (p.22). Nu vinden we daar niets van terug. Een ander voorbeeld: hoe meetbaar is een “vitaal bedrijfsleven” (p. 25)? Een en ander lijkt wat minder concreet te zijn geformuleerd. Het gaat te ver om op die grond geen instemming te geven, maar we zien graag dat dit volgend jaar weer wat ‘smarter’ is. Ter herinnering …

De fractie van de ChristenUnie wil de vinger leggen bij de volgende aspecten.

Onder programma 3 wordt bij de brandweer gesteld dat er geen aandacht meer kan worden besteed aan het verlenen en controleren van gebruiksvergunningen. De ChristenUnie vindt dat geen goede zaak. In de vorige MJB is dienaangaande gesteld dat het aantal afgegeven (gebruiks)vergunningen zal stijgen tot 68%, waardoor de brandveiligheid in Harderwijk toeneemt. Verder is er vorig jaar gesproken over de verhoging van de veiligheid. Onze vraag hierbij is of hier sprake is van een wettelijke taak / juridische verplichting. Wij wachten het antwoord op deze vraag af alvorens hier verder conclusies aan te verbinden. Ook het gegeven dat er geen vorderingen zijn geboekt op het onderwerp bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen baart ons enige zorgen.

Bij programma 4 wil de fractie van de ChristenUnie het volgende opmerken. Een Hanzestad hoort een volwaardige weekmarkt te hebben – en niet een verdund aanbod wat door een andere opstelling ‘nog wat lijkt’. Verder achten wij van belang dat de markt naast een economische functie (‘op de markt is je euro een ‘euro-daalder’ waard) ook een sociale functie heeft. Ook hier een vraag voordat wij een standpunt kunnen innemen: heeft het college een idee wat de reden is voor deze afnemende belangstelling? Nemen de kosten voor de kooplieden toe wanneer er minder standplaatsen worden verhuurd? Is er een verband tussen de prijs van een standplaats en de afname van het aantal verhuurde standplaatsen?

Programma 6. Het onderwijs.Gesteld wordt dat er in 2008 een IHP voor het voortgezet onderwijs zal worden opgesteld. Onze fractie is daar een groot voorstander van, met dien verstande dat wij ervan uitgaan dat de totstandkoming anders zal zijn dan die van het IHP voor het basisonderwijs, waarover – zo u weet – ons de nodige klachten hebben bereikt. Wat ons betreft wordt hier al vroegtijdig overleg gezocht met de desbetreffende scholen, waarbij zeer nadrukkelijk ook de doordecentralisatie aan de orde dient te komen.

Bij het programma 7 (cultuur) verwijst de ChristenUnie naar zijn bijdrage van vorig jaar, waar onder andere de 1%-regeling aan de orde kwam. Voor diegenen die niet precies meer weten wat wij toen hebben aangevoerd, het volgende: “de ChristenUnie geeft door het vaststellen van de MJB op dit moment geen akkoord aan een dergelijke regeling”. Wij realiseren ons terdege dat kunst in de openbare ruimte een functie heeft, maar het zonder meer per definitie bestemmen van 1% van elke aanneemsom gaat ons te ver. Dit heeft wat ons betreft geen prioriteit.

Programma 8. Uit de inhoud van deze paragraaf lijkt haast te volgen dat dit programma enkel ziet op de sport – en dat, terwijl in de Kadernota 2007 (p. 5 van de Bestuursrappor-tage) staat vermeld dat voor 2007 e.v. de “Uitvoering projecten beleidsvisie recreatie en toerisme” is gepland. Verder wordt daar het opstellen van een nota evenementenbeleid genoemd. Daarover vinden wij niets terug in deze MJB. Wat is hiervan de reden?

In programma 9 is onder meer gesteld dat de daling van het aantal bijstandsgerechtigden in 2007 achter blijft bij de verwachting. De stelling dat dit een punt van extra aandacht is bij de IGSD heeft onze instemming, zij het dat dit binnen de beschikbare financiële kaders dient te blijven.

In programma 10 wordt onder meer het nog op te richten Centrum voor Jeugd en Gezin genoemd. Het hoeft geen betoog dat wij daar warme belangstelling voor hebben (…) en dit wordt nog duidelijker wanneer er wordt aangegeven dat onze regio een koploperspositie inneemt. Dit CJG moet ontwikkeld worden. Anderzijds bereiken ons signalen dat de zorgbakens niet optimaal functioneren. In hoeverre is het mogelijk om hier een combinatie aan te brengen, die dubbele vruchten afwerpt: het CJG kan gebruik maken van de expertise van het zorgbaken en het zorgbaken kan beter tot z’n recht komen.

Tot slot: binnenkort voeren wij de inmiddels beroemde, of afhankelijk van de uitkomst wellicht beruchte, GIW-discussie. Het lijkt ons een goed plan om de eerdergenoemde halve ton, met inachtneming van de definitieve uitkomst van de ook nog te voeren discussie over de belastingverordeningen, niet nu te besteden, maar om dit vooralsnog achter de hand te houden en eerst de uitkomst van de GIW-discussie af te wachten.

Voor nu wensen wij u, voorzitter, als ook het college en de ambtenaren Gods zegen toe bij de uitvoering van deze MJB

« Terug

Reacties op 'Meerjarenbegroting 2008-2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.