Algemene Beschouwingen 2002

maandag 11 februari 2002

Algemene Beschouwingen ChristenUnie MJS 2002t/m2006

De afgelopen vier jaar kenmerkten zich door een goed economisch klimaat waarin ook onze gemeente kon floreren. Maar hoe ziet de ChristenUnie de komende 4 jaar?

Algemene Beschouwingen ChristenUnie MJS 2002 t/m 2006



Voorzitter, de afgelopen vier jaar kenmerkten zich door een goed economisch klimaat waarin ook onze gemeente kon floreren. Heel veel nieuwe zaken werden in gang gezet. De voorbereidingen voor het waterfront vorderen gestaag. De definitieve verkeersontsluiting van Drielanden ligt binnen handbereik. Rotondes werden aangelegd, de Wittenhagen werd gerenoveerd en het onderwijs is veel beter gehuisvest dan vier jaar geleden. Ook voor dit MJS kon een bedrag van 2,5 miljoen euro structureel worden vrijgemaakt voor nieuw beleid. Een multifunctioneel centrum en sporthal in Drielanden, verbetering van de veiligheid in de Binnenstad en een nieuw schoolgebouw voor de Drempel om maar eens wat te noemen. Als we dat allemaal overzien dan is er zonder meer reden voor dankbaarheid. Er is veel goeds tot stand gekomen de afgelopen vier jaar.

Verhalen dat het allemaal anders zou moeten in Harderwijk worden door onze fractie dan ook met de nodige scepsis bekeken. Ze zijn leuk voor de krant maar wat voor de burger belangrijk is, zijn de resultaten. Ondanks de OZB-verhoging van vorig jaar behoren we nog steeds tot de goedkoopste gemeenten van ons land. Daarnaast blijkt uit een recent onderzoek dat we met ons minimabeleid behoren bij de beste 4 gemeenten van Nederland. Als we dan het totale voorzieningenniveau van Harderwijk overzien, het groen en wegenonderhoud, de sportaccomodaties, het functioneren van het ambtelijk apparaat dan valt toch met geen mogelijkheid vol te houden dat “ze er maar een potje van maken daar aan de Havendam”.

Het gevoerde beleid had de afgelopen raadsperiode regelmatig een eensgezinde raad tot gevolg. Maar is dat nu zo negatief? Wij denken van niet, sterker nog wij zijn er vast van overtuigd dat een raad die op constructieve wijze meedenkt haar burgers een grotere dienst bewijst dan een raad die voor iedere vergadering de messen slijpt en voortdurend loert op misstappen. Wat de gevolgen van een dergelijk politiek klimaat kunnen zijn is de afgelopen jaren zichtbaar geweest in een aantal gemeenten in de regio. In Harderwijk hebben we gewoon een raadsperiode lang hard gewerkt aan de stad. We hebben onze tijd niet verdaan met onderling gekissebis en mede daardoor is er veel tot stand gekomen. Het ging ons als raad vooral om de zaak en niet om de poppetjes.

Aan de hand van het Plan van Aanpak wil ik nu namens de ChristenUnie bij een aantal zaken uit de afgelopen Collegeperiode een korte kanttekening plaatsen:

Aan het onderwerp raadsinformatiesysteem is te zien hoe snel de ontwikkelingen de afgelopen periode op ict-gebied zijn gegaan. Het moet toch vreemd gaan of alle raadsinformatie is over vier jaar met één klik op de muis voor iedere burger beschikbaar. Dit kan een enorme versterking van de democratie betekenen als we er tenminste in slagen om de papierstroom te beteugelen. Ambtelijke adviezen moeten in de toekomst korter, helderder en overzichtelijker. Niet alleen omdat de raad op hoofdlijnen moet gaan besturen maar vooral om burgers gelegenheid te geven om volop mee te praten over de voorstellen. Naar ons idee ligt hier één van de grootste uitdagingen voor de nieuwe raadsperiode. Hoe betrekken we de burgers meer bij het werk van de gemeenteraad. Heldere beknopte en leesbare stukken zijn een basisvoorwaarde.

Het onderwerp politieke vernieuwing zal ons als raad het komende jaar nog heel wat tijd kosten. Doel is om te komen tot een verbetering van het lokale bestuur. Op 7 maart treedt de wet dualisering in werking. Door middel van een heel scala aan voorstellen zal het komend jaar getracht worden om de positie van raad en college te ontvlechten. Deze ontvlechting van functies houdt in dat de raad zich gaat concentreren op vertegenwoordiging, kaderstelling en controle, terwijl het college het bestuur voor zijn rekening neemt. De raad krijgt verder een aantal nieuwe instrumenten om zijn controlerende rol waar te kunnen maken. De raad krijgt ondersteuning van een griffier en het regelement van orde moet op tal van punten worden aangepast. In vergelijking met andere gemeenten lijkt het er op dat Harderwijk zich qua organisatie in ieder geval snel aan de nieuwe wetgeving zal kunnen aanpassen.

De werkelijke dualisering tussen raad en college zal aanzienlijk meer tijd vergen. Het monistische stelsel werd en wordt in Harderwijk zeer consequent uitgevoerd. Er is duidelijk sprake van een gezamenlijk beleid. Wat dat betreft moet de knop na 7 maart toch behoorlijk om. Op zich zijn wij als fractie gedurende de voorbereiding steeds meer gaan geloven in het dualiseringsproces. Wij hopen echter dat het niet ten koste zal gaan van het openbare karakter van de besluitvorming en van de goede en respectvolle verhoudingen tussen raad en college zoals die hier in Harderwijk al jaren gelden. Daartoe lijkt het ons verstandig om op korte termijn gedragscodes op te stellen voor raad, college en burgemeester. Hoewel op dit onderdeel van het wetsvoorstel een jaar uitstel mogelijk is pleiten wij voor snelle invoering. Zeker gezien de nieuwe verhoudingen is het goed om zaken betreffende de integriteit met elkaar te bespreken en een heldere gedragscode op te stellen.

Voorzitter, we zijn blij te constateren dat u nu eindelijk de eerste aanzetten heeft gegeven om te komen tot een nieuw fietspadenplan. Mogen wij er vanuit gaan dat dit plan nog dit jaar kan worden vastgesteld? Waar we minder enthousiast over zijn is dat er nu staat dat er gekeken wordt naar een mogelijk bewaakte fietsenstalling in de Houtwalgarage. De Houtwalgarage is voor onze fractie niet de meest ideale plek dat is de locatie Hortus die ligt veel centraler. Maar wat erger is wij menen toch echt de harde toezegging van de vorige wethouder Stadsbeheer te hebben ontvangen dat het hier wel om een bewaakte fietsenstalling zou gaan. Dat de afspraak dat er in ieder geval één bewaakte fietsenstalling zou komen voor het winkelend publiek duidelijk was. De voorstellen om de bestaande fietsenstallingen te verbeteren zien wij graag op korte termijn tegemoet. Het voorjaar komt eraan en het aantal fietsklemmen is op dit moment in en rond de Binnenstad absoluut ontoereikend.

Tot onze tevredenheid mochten we lezen dat de 3e fase van het bedrijventerrein Lorentz binnenkort kan worden uitgegeven. Minder tevreden waren we met het feit dat uw college er kennelijk nog steeds van uit gaat dat op het bedrijventerrein Lorentz nog ruimte gereserveerd zou moeten worden voor milieubelastende bedrijven. Voor dit soort bedrijven zou naar de mening van de ChristenUnie helemaal geen bouwkavels meer moeten worden uitgegeven. Ons grondgebied is daarvoor te beperkt. Milieubelastende bedrijven horen thuis op speciaal daarvoor bedoelde bedrijventerreinen. In Harderwijk is voor nieuwe milieubelastende bedrijven geen ruimte meer. Na Lorentz-oost is het in ieder geval afgelopen, dan is Harderwijk vol. Die laatste hectares zullen moeten worden uitgegeven volgens een zorgvuldig afgewogen uitgiftebeleid om verspilling van ruimte tegen te gaan.

Het realiseren van sportvoorzieningen in de randzone wil nog niet erg vlotten. Wij vinden het positief dat er samen met Ermelo wordt nagedacht over de functie die FC Horst voor Drielanden zou kunnen vervullen. Het neemt niet weg dat het goed zou zijn als er verder wordt nagedacht over de gezamenlijke invulling met sportfaciliteiten van de randzone. Zeker nu de bouwstroom in Drielanden wordt hervat en er de komende jaren een grote toestroom van kinderen valt te verwachten.

Voorzitter, het onderwerp herhuisvesting van de muziekschool en CVK ’t Klooster is een onderwerp waarvan wij het idee hebben dat het heel handig door het College over de verkiezingen heen wordt getild. In de toelichting bij dit MJS staat dat bureau DSP een onderzoek heeft uitgevoerd en dat het advies nog deze raadsperiode in de commissie zal komen. Echter op de agenda voor de laatste commissievergadering volgende week staat nog niets vermeld. De ChristenUnie is van mening dat het allemaal veel te lang duurt. Het is de hoogste tijd dat er voor de instellingen een eind komt aan de lange periode van onzekerheid. Wij vinden het dan ook niet correct om dit politiek gevoelige onderwerp over de verkiezingen heen te tillen.

Het project waarbij Marokkaanse vaders ‘s avonds in het uitgaansweekend met de politie meegaan de stad in om jongeren aan te spreken c.q. de zaken te volgen krijgt mogelijk geen vervolg. De redenen waarom voortzetting van dit experiment geen vervolg zou krijgen staan niet vermeld Kunt u ons daarover ook nadere mededelingen doen. De resultaten in met name Amsterdam van een soortgelijk project waren toch zeer veelbelovend.

De ChristenUnie maakt zich ernstig zorgen over de voortgang van de woningbouw in Harderwijk. Door allerlei oorzaken zijn er de afgelopen jaren 600 woningen minder gereed gekomen dan gepland. De komende collegeperiode zal er naar ons idee dan ook een inhaalslag moeten worden gemaakt, waardoor er in plaats van 350 woningen per jaar gemiddeld 500 woningen per jaar worden gebouwd. Kan het college aangeven of een dergelijke planning de komende raadsperiode gehaald kan worden?
Bijzondere aandacht zal er de komende jaren moeten zijn om de woningnood in de sociale sector op te lossen. De herstructureringsplannen voor Stadsdennen zorgen op dit moment voor een enorme druk op de woningmarkt die er toe leidt dat er rond de urgente gevallen op dit moment toch hele schrijnende situaties ontstaan. Met uw voornemen om de grondprijzen voor sociale huurwoningen zo laag mogelijk te houden, kunnen wij dan ook van harte instemmen.

Voorzitter, de sector middelen is volop in beweging. Het POM-project dat eind 1999 is op gestart heeft geresulteerd in een aantal verbetervoorstellen. De eerste fase richt zich met name op de financiële cyclus. Terecht omdat op korte termijn een nieuwe raad en een nieuw College zullen aantreden. Mede gelet op de nieuwe gedualiseerde verhoudingen is het zaak om de voorstellen op tijd aan te bieden. Wat ons betreft is dat inderdaad voordat de nieuwe raad aantreedt maar voorzitter dat is over drie weken, onze vraag is dan ook redt u dat nog?

Ten aanzien van de wijze van rapportering en de volgorde van verslaglegging hebben wij reeds eerder aangegeven er voorstander van te zijn, dat begroot wordt op basis van door de sectoren ingediende jaarplannen. Wij constateren dat ook hieraan hard gewerkt wordt. Terecht schrijft u dat als aan dit alles verder vorm gegeven kan worden de bestuurlijke planning- en controlcyclus pas echt gestalte krijgt. Onze fractie wacht met belangstelling de verdere voorstellen af.

Dan wil ik nu overgaan tot het financiële deel van dit MJS.
Na de decembervergadering zijn er voor onze fractie niet veel echt pijnpunten overgebleven. Eén punt is voor uw College echter kaarsrecht overeind gebleven en dat is de korting op de zalmsnip. De ChristenUnie vindt het eigenlijk niet te verkopen aan onze burgers om hier F75,- van te maken. Dit gaat ook in tegen toezeggingen vorig jaar dat verdere lastenverzwaringen zouden worden voorkomen. Anderzijds hebben wij begrip voor de argumentatie van uw College ten aanzien van het door ons en het CDA ingediende dekkingsvoorstel met betrekking tot de onderwijsafschrijvingen. Naar ons idee is er echter een andere situatie ontstaan doordat we nu zekerheid hebben ten aanzien van de verkoop van de aandelen van het Waterbedrijf Gelderland. In een artikel in het Veluws Dagblad liet de portefeuillehouder Middelen direct weten dat dit geld terug moest naar de burger. Hoewel wij van mening zijn dat met deze 3,7 miljoen euro uiterst zorgvuldig moet worden omgesprongen vinden we wel dat er in dit geval een uitzondering moet worden gemaakt voor de korting op de zalmsnip. Die snip is een toezegging van de minister aan alle burgers daar kunnen wij geen F75,- van maken. Ten aanzien van de dekking voor het ontstane financiële tekort van 183.000,- willen wij de dekking dan ook zoeken in deze inmiddels zekergestelde verkoopopbrengst. Eventueel in samenhang met het dekkingsvoorstel van het CDA.

Het voorstel van de Stadspartij om van de 3,7 miljoen euro maar gelijk 3,4 miljoen te reserveren voor een nieuw theater vinden wij volstrekt onverantwoord. Die 3,7 miljoen moet meegenomen worden in een zorgvuldig afwegingsproces. Het nieuw vast te stellen raadsprogramma alsmede het volgende MJS zijn wat dat betreft gelegenheden die bij uitstek geschikt zijn voor een brede afweging.

Tot slot voorzitter, we stellen vanavond naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een sluitend MJS vast met opnieuw een recordbedrag voor nieuw beleid. Wij mogen dankbaar zijn dat de stad deze mogelijkheden heeft. We leven in een stad waarin volop aandacht is voor zaken als: veiligheid, jeugd, ouderen, zorg op maat, onderwijs, cultuur en sport. Er staat erg veel op de rol. Wij zijn dan ook van mening dat er in de komende jaren voorrang moet worden gegeven aan de uitvoering van alle plannen. Wij hopen dat u zich daarbij blijft realiseren dat mensen plannen moeten en mogen maken. Maar ook dat uitvoering en implementatie slechts kan plaats vinden in afhankelijkheid van onze Hemelse Vader. Wij wensen allen die in de voor ons liggende jaren hieraan mee mogen werken dan ook van harte Gods Zegen toe.

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwingen 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.