Berichten over vuurwerk

  1. vuurwerk.jpg

    ChristenUnie vraagt college hoe Oud & Nieuw veiliger kan

    De Nederlandse ‘vuurwerktraditie’ staat ter discussie. Ondanks allerlei maatregelen om de overlast, schade en letsel als gevolg van vuurwerk binnen de perken te houden, blijft het vuurwerk aanleiding geven tot veel klachten. De jaarwisseling moet een veilig feest zijn voor iedereen. Ook is het van belang dat de openbare orde en veiligheid gehandhaafd moet kunnen worden met oud en nieuw.

    Een alternatief voor de huidige viering van oud en nieuw is om gebruik van vuurwerk door consumenten niet meer toe te staan, maar het afsteken van vuurwerk voor te behouden aan lokale vuurwerkclubs. Deze verenigingen kunnen, na toestemming van de gemeente, voor en met de buurt, wijk of dorp het nieuwe jaar inluiden op een daarvoor aangewezen plek. Met de invoering van een vergunningensysteem voor het afsteken van vuurwerk behouden we de vuurwerktraditie op een veilige manier. Een vuurwerkclub zorgt niet alleen voor meer veiligheid en sociale controle, maar ook voor sociale cohesie.

    Lees meer over "ChristenUnie vraagt college hoe Oud & Nieuw veiliger kan"
  2. Vuurwerkvrije buurt.jpg

    Oud en Nieuw ... een feest voor iedereen!

    Op initiatief van de ChristenUnie is er deze jaarwisseling een proef met vuurwerkvrije zones gehouden, waarbij bewoners zelf een belangrijke rol spelen in de handhaving. Deze zones zijn bedoeld om de vuurwerkoverlast overlast terug te dringen of om onveilige situaties te voorkomen.

    Er is één aanvraag gedaan voor een vuurwerkvrije zone, bij een hondenlosloopterrein. De aanvrager vertelde mij dat er rond de jaarwisseling veel gebruik gemaakt is van het vuurwerkvrije veldje. Ook door hondenbezitters van buiten de wijk! Een vuurwerkvrije zone voorziet dus duidelijk in een behoefte.

    Lees meer over "Oud en Nieuw ... een feest voor iedereen!"
  3. Vuurwerkvrije buurt.jpg

    Harderwijk krijgt vuurwerkvrije zones op initiatief van de ChristenUnie

    Op initiatief van de ChristenUnie gaat de gemeente Harderwijk een proef met vuurwerkvrije zones uitvoeren. Deze zal tijdens de komende jaarwisseling voor het eerst gehouden worden. "Er komt een vrijwillige vuurwerkvrije zone, waarbij bewoners zelf een belangrijke rol spelen in de handhaving", aldus de gemeente. "Ook gaat de gemeente op verzoek van eigenaren van publieksgebouwen verplichte vrije zones aanwijzen."

    Lees meer over "Harderwijk krijgt vuurwerkvrije zones op initiatief van de ChristenUnie"
  4. Vuurwerkvrije buurt.jpg

    Vuurwerkoverlast beperken houdt Oud en Nieuw leuk voor iedereen

    Vuurwerk is emotie: inwoners zijn fel tegenstander of vinden het een traditie waar je niet aan mag komen. Toch zien we dat de traditie van zelf vuurwerk afsteken rondom Oud en Nieuw aan het veranderen is. Een steeds groter wordende groep mensen ervaart overlast van vuurwerk.

    Om de schade en overlast van consumentenvuurwerk te beperken dienen we donderdag tijdens de raadsvergadering een motie in waarin we vragen om vuurwerkoverlast aan te pakken. We vragen het college op om te starten met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Ook vragen we om een onderzoek of het organiseren van een centrale vuurwerkshow bijdraagt aan het terugdringen van de overlast.

    Lees meer over "Vuurwerkoverlast beperken houdt Oud en Nieuw leuk voor iedereen"
  5. vuurwerk.jpg

    Vuurwerk, lust of last? | Wat vindt u?

    Vuurwerk. Mooie traditie of overlast?

    Hoe we vuurwerk ook ervaren; de ChristenUnie wil samen goede afspraken maken zodat Oud en Nieuw een mooi feest kan zijn voor iedereen. 

    Het nieuwe jaar is begonnen en wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met betrekking tot het gebruik van vuurwerk in uw buurt. Ook horen we graag uw ideeën en wensen over het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

    Geef het door via een reactie op dit bericht, via pb of met een mail naar: fractiesecretaris@harderwijk.christenunie.nl

    Lees meer over "Vuurwerk, lust of last? | Wat vindt u?"