Op bezoek bij Vluchtelingenwerk

vluchtelingenwerk impressie

Op bezoek bij Vluchtelingenwerk

De fractie in actie

Recent was de fractie van de ChristenUnie op werkbezoek bij Stichting Vluchtelingenwerk Harderwijk. 

Raadslid Ilonka Donker-Jak schreef een korte impressie.

We werden hartelijk ontvangen door Anneke Boontje, teamleider, en Suzan Numan, maatschappelijk begeleider, van Vluchtelingenwerk Harderwijk.

Onder het genot van een goede kop koffie hebben we van hart tot hart gesproken met Masa, Ahmina en Achmede die korter of langer geleden hun huis en hun vaderland hebben moeten achterlaten om te vluchten naar een ander, vreemd land. Zij zijn via veel omzwervingen langs  asielzoekerscentra door heel Nederland in Harderwijk terechtgekomen. Nu niet meer als asielzoeker die maar moet afwachten of hij of zij mag blijven of weer terug moet, maar nu als statushouder die een nieuw leven in Nederland, in Harderwijk moet gaan opbouwen.

Gelukkig zijn er dan de betrokken medewerkers en vrijwilligers van Stichting Vluchtelingenwerk. Zij doen dat in nauwe samenwerking met de gespecialiseerde casemanagers van de gemeente. De vluchtelingen worden praktisch begeleidt bij hun start in ons mooie Harderwijk. En er komt nogal wat op het af: het zoeken van woonruimte, volgen van taal- en inburgeringscursussen of oriëntatietrajecten en stages, het zoeken van werk of passende studie komen om de hoek kijken. Ook het opbouwen van een netwerk is lastig, terwijl dat zo belangrijk is om te leren hoe het hier werkt, om je Nederlands te kunnen oefenen. En dan hebben we het nog niet over menselijk contact en praktische hulp om bijvoorbeeld je weg te kunnen vinden in de Nederlandse burocratie.

Ahmina, die nu 4 jaar in Nederland is, waarvan 3 jaar in Harderwijk, vertelde dat ze in Syrië verpleegkundige was, en dat ze heel graag hier aan de slag wil. En dan denk je dat met het grote aantal vacatures in de zorg gemakkelijk zou moeten zijn, maar een Syrisch diploma is nog geen Nederlands diploma.

Vluchtelingen willen niets liever dan snel aan het werk gaan, mar dan moeten zij wél een kans krijgen.
En als u nog een ervaren boekhouder zoekt, Achmed zoekt al een hele tijd...

De fractie heeft goede informatie gekregen over wat goed gaat en wat de aandachtspunten zijn. We hebben afgesproken om met elkaar in contact te blijven en zeker ieder jaar een kop koffie te komen drinken.

Ilonka Donker

Labels: , , , , , , ,