Geef de mantelzorger een gezicht | Dag van de Mantelzorg 2020

Dag van de mantelzorg 2020 (1).jpeg

Geef de mantelzorger een gezicht | Dag van de Mantelzorg 2020

Vandaag is de Dag van de Mantelzorg. Maar wie is de mantelzorger nu eigenlijk? Je kunt er heel formeel naar kijken en dan luidt de definitie: iemand die minstens 8 uur per week, drie maanden lang, zorgt voor iemand in familie, huishouden of anderszins sociale netwerken. Maar om echt te weten wat het betekent om mantelzorger te zijn, kun je beter gaan praten met iemand die voor een ander zorgt. Jacqueline is zo iemand.

Raadleden Fenneke Fredrikze en Mirjam Driest gingen bij Jacqueline op bezoek en namen natuurlijk een bloemetje mee.

Jacqueline is al jaren mantelzorger voor haar invalide moederJacqueline was 16 toen haar moeder een hersenbloeding kreeg en zij vier jaar voor het gezin gezorgd heeft. Nu is ze 56 en zorgt ze alweer 12 jaar samen met haar broer en schoonzus voor haar moeder, een invalide vrouw van 81. Hun moeder moet met alles geholpen worden: verzorging, medicatie, maaltijden, boodschappen, begeleiding en natuurlijk heel veel regelzaken.

Jacqueline: "Je begint eraan en je weet niet waar en hoe het eindigt". Broer en zus ontvangen een kleine vergoeding via een PGB, maar dit staat niet in verhouding voor de hulp die ze 24 uur per dag en 7 dagen per week aan hulp moeten geven. "Maar we doen het met liefde en willen ook niet anders, maar zwaar is het wel".

Al pratend begreep ik wel dat het ook impact heeft op haar eigen gezin en dat het haar ook echt wat kost, want de vergoeding via het PGB is bij lange niet toereikend om te compenseren dat zij er geen werk naast kan hebben.

Ik vroeg haar: "wat kost je nu de meeste energie?" Haar antwoord was duidelijk: "de regeltaken en de bureaucratie". Wel, daar ligt dan voor ons politici dan nog een mooie taak!

Jacqueline, wat een powervrouw! Zij verdient het om vandaag op de Dag van de Mantelzorg even bijzonder in het spotlight te staan. Daarom kreeg zij (en haar broer ook) een bloemetje. 

Schenk vandaag eens even aandacht aan de mantelzorgers in jouw omgeving.

Fenneke Fredrikze
raadslid ChristenUnie Harderwijk

 

Labels: , , , , , , ,