Onze standpunten
Standpunten op alfabet
Standpunten op alfabet
-
Bedrijventerreinen
Laatst gewijzigd op: 05-01-2014
De gemeente Harderwijk kent een grootschalig bedrijventerrein (Lorentz), dat bijzondere aandacht verdient: de gevestigde bedrijven moeten zoveel als mogelijk behouden blijven voor de werkgelegenheid, en voor nieuwe bedrijven moet een aantrekkelijk vestigingsbeleid van kracht zijn.
Ook voor de kleinere bedrijventerreinen geldt dat ondernemers in staat moeten worden gesteld om hun onderneming te kunnen exploiteren. Overbodige regelgeving wordt afgeschaft.
Voor verouderde bedrijventerreinen wordt gekeken naar verantwoorde revitalisering en herstructurering. De ruimte moet efficiënt worden benut en samenwerking met andere gemeenten in de regio is op dit punt noodzakelijk. Het belang van de regionale economie staat centraal en niet de concurrentie tussen naburige gemeenten. Bedrijfsleven en burgers worden betrokken bij het (tijdelijke) alternatieve gebruik van braakliggende gronden (volkstuinen, inzaaien met bijenvriendelijk bloemenmengsel).
De ChristenUnie wil de mogelijkheid (laten) onderzoeken om Lorentz III deels in te richten als ‘web-valley’. Dit houdt in dat er ruimte moet komen voor webwinkels, die ook een showroom willen inrichten. Hiermee combineer je de ‘clicks’ met de ‘bricks’, met als bijkomend voordeel dat dit de werkgelegenheid ten goede komt.
De ChristenUnie zet zich in voor de samenwerking tussen ondernemers op een bedrijventerrein, bijvoorbeeld door het instellen van een ondernemersfonds en/of parkmanagement om het gebied up-to-date te houden en om verduurzaming te stimuleren.
Bedrijventerreinen dienen optimaal ontsloten te zijn voor het openbaar vervoer en het fietsverkeer.
Bedrijventerreinen, zoals het te revitaliseren bedrijventerrein ‘De Sypel’, worden in het vervolg duurzaam ingericht, bij voorkeur functioneren zij klimaatneutraal.
De ChristenUnie pleit voor behoud en versterking van het Bouw- en Infrapark.
De economie is in toenemende mate een economie van MKB-bedrijven, maar ook van eenmansbedrijven en ZZP'ers. Deze groep heeft vaak geen behoefte aan bedrijventerreinen maar aan mogelijkheden om zich te vestigen in woonwijken, tijdelijke huisvesting, zeer goedkope huisvesting, korte huurtermijnen etc. Ook kan er behoefte zijn aan bedrijfsverzamelgebouwen met gezamenlijke faciliteiten, zoals receptie, telefooncentrale, internet, kopieerfaciliteiten etc. Waar mogelijk faciliteert de gemeente dit.
-
Bezuinigingen
Laatst gewijzigd op: 09-11-2013
Het begint allemaal met het inzichtelijk maken in de begroting en jaarrekening welke prestaties voor de beschikbare financiën worden uitgevoerd en zijn gerealiseerd. De gemeente dient hierin transparant te zijn naar haar inwoners en organisaties.
De ChristenUnie werkt mee aan bezuinigingen die noodzakelijk zijn, maar stelt wel een paar grenzen:
- Die posten die rechtstreeks te maken hebben met de ‘zwakkeren in de samenleving’ moeten zoveel mogelijk buiten schot blijven.
- Als het gaat om kerntaken van de overheid, zoals veiligheid en brandweerzorg, is terughoudendheid bij het terugbrengen van het budget op zijn plaats.
Het spreekt voor ons vanzelf dat met name bespaard kan worden op projecten die voor de samenleving niet van direct belang zijn of waarvoor de overheid geen primaire verantwoordelijkheid heeft. Organisaties en activiteiten die ook met privaat geld kunnen worden bekostigd, krijgen in beginsel geen gemeentelijke subsidie (meer). Externe adviesbureaus, projectmanagers e.d. worden alleen dan ingehuurd wanneer dit niet leidt tot een kostenverhoging.
Bij alle gemeentelijke projecten moet kritisch bekeken worden of en hoe zij kunnen worden versoberd.
De ambtelijke organisatie van de gemeente blijft na de al doorgevoerde bezuinigingen op een zodanige sterkte dat zij haar taken efficiënt kan blijven uitvoeren.
-
Bibliotheek
Laatst gewijzigd op: 10-03-2018
De bibliotheek is van belang voor het leesonderwijs aan onze kinderen, het bestrijden van laaggeletterdheid en biedt alle inwoners leesplezier en toegang tot informatie (ook digitaal). Gelet hierop moeten de bibliotheekvoorzieningen behouden worden, waarbij de subsidierelatie met de gemeente blijvende aandacht verdient. Samenwerking met scholen dient zoveel mogelijk gestimuleerd te worden.
-
Binnenstad
Laatst gewijzigd op: 09-11-2013
Er wordt tijdig ingespeeld op de krimpende detailhandel. Langdurige leegstand wordt niet afgewacht. Er dienen nieuwe beleidsregels opgesteld te worden om flexibeler in te kunnen spelen op wensen om grotere winkels achter meerdere gevels te kunnen realiseren. Onder leiding van het Centrummanagement wordt gezamenlijk met alle betrokken partijen getracht het winkelcentrum van de binnenstad nog aantrekkelijker te maken
Het wonen in leegstaande woningen boven winkels wordt gestimuleerd en waar nodig en mogelijk worden winkelbestemmingen gewijzigd in woonbestemmingen. Dit geldt met name voor de randen van het winkelgebied, zoals de Smeepoortstraat en de Hoogstraat.
Door een (gezamenlijke) aanpak van winkelcriminaliteit en een goed winkellocatiebeleid wordt de positie van (kleine) winkeliers verbeterd.
Een bloeiende binnenstad betekent overigens niet dat de winkels zeven dagen per week open moeten zijn. De ChristenUnie wil dus geen koopzondag in Harderwijk.