Standpunten op alfabet

Standpunten op alfabet

  • Economie

    Laatst gewijzigd op: 05-01-2014

    Om de economie weer ‘vooruit te helpen’ stimuleert de gemeente het bedrijfsleven om zich samen met het (beroeps)onderwijs actief in te zetten voor een goede aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, op zowel de korte en middellange termijn. Goed voorbeeld daarvan is de Techniek Academie. Ook dient er vanuit de gemeente een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor ondernemers gerealiseerd te worden, (startende) ondernemers moeten zich welkom voelen in Harderwijk. Alleen dan kan (ook) de werkgelegenheid worden bevorderd.

    Voormelde aantrekkelijkheid bestaat er onder meer in dat er voor de ondernemers één (digitaal) loket wordt geopend, waar men met alle (aan)vragen terecht kan. Daarbij is er minstens één ambtenaar beschikbaar om met het bedrijfsleven mee te denken en als aanspreekpunt te functioneren.

    Door middel van duurzaamheidsleningen, waardoor particuliere huiseigenaren, verenigingen en stichtingen tegen gunstige voorwaarden kunnen lenen om te investeren in het energiezuiniger maken van gebouwen en woningen, wordt de lokale werkgelegenheid gestimuleerd én wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. De besparingen die voortvloeien uit duurzaamheidsinveste-ringen kunnen weer worden teruggestort in het fonds voor nieuwe investeringen.

    De wijkwinkelcentra worden (waar nodig) opgewaardeerd en voorzien de wijk van een voldoende winkelaanbod.

  • Eigen verantwoordelijkheid

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    De ChristenUnie zet in op de eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid van burgers. De realiteit gebiedt te zeggen dat niet alles door eigen inzet en met behulp van vrijwilligers kan worden opgelost. De gemeente Harderwijk stimuleert daarom vooral het versterken van de eigen kracht van mensen en hun sociale netwerk (familie, vrienden, buren etc.). Naast de taak van regisseur zal de gemeente zich ook een schild voor de zwakkeren moeten blijven tonen.

    Vóór alles is inzet op preventie van groot belang - voorkomen is beter dan genezen. Dit voorkomt niet alleen hoge kosten maar zeker ook onnodig leed voor alle betrokkenen. Elk mens is door God geschapen en te kostbaar om aan zijn of haar lot overgelaten te worden.

    We moeten ook eerlijk onder ogen zien dat onze samenleving niet altijd zo samenhangend en zorgzaam is als beleidsmakers graag zouden willen. Decennia van individualisering hebben de sociale cohesie in heel veel wijken en verbanden uitgehold. Bij Wmo en jeugdzorg kan niet zomaar uitgegaan worden van de eigen kracht en/of zorgzaamheid van de buurt of de familie. Het vraagt om een extra inspanning, extra opleiding en een andere houding van gemeenten en professionals om die kracht aan te boren en de regie uit handen te geven. We moeten niet vergeten dat de samenleving heel ingewikkeld is geworden. Er mag geen tweedeling ontstaan tussen mensen die wel en die niet kunnen meekomen. Toegang tot zaken als administratieve ondersteuning, schuldhulpverlening, voedselbank en rechtsbijstand moet voor een ieder die dat nodig heeft binnen bereik blijven.

  • Energie- en milieu-educatie

    Laatst gewijzigd op: 05-01-2014

    Educatie en voorlichting aan kinderen (en hun ouders) over het belang van natuur en landbouw is belangrijk. Er wordt dan ook gewerkt aan bewustwording van milieugedrag bij inwoners en ondernemers.

    Bij het geven van voorlichting op basis- en middelbare scholen kunnen vrijwilligers worden ingezet, waarbij ook ‘De Hortus’ een rol speelt. Ook speciale activiteiten, zoals de Nationale Boomfeestdag, kunnen in samenwerking met bijvoorbeeld scholen worden georganiseerd.

    Inwoners ontvangen subsidie om bij reconstructies van tuinen infiltratiekratten in de grond te plaatsen. Hiermee wordt het hemelwater, daar waar het valt, vastgehouden en langzaam in de bodem opgenomen.

  • Energiebesparing

    Laatst gewijzigd op: 05-01-2014

    De eigen gemeentelijke organisatie wordt doorgelicht op energiezuinigheid. Bij het afsluiten van leveringscontracten met energiebedrijven wordt uitgegaan van 100% duurzame energie.

    In de komende raadsperiode wordt het gemeentelijke inkoopbeleid 100% duurzaam en zijn bij offerteaanvragen duurzaamheidcriteria opgenomen, volgens de geldende normen. Het lokaal inkopen dient op basis van het reguliere inkoopbeleid te worden bevorderd.

    Mogelijkheden om het stroomverbruik lokaal op te wekken, worden gebruikt. Er zijn steeds meer en betere elektrische auto’s. De gemeente geeft het goede voorbeeld door ook zelf gebruik te maken van elektrische - en groen gas auto’s.

    Bij verlichting in de openbare ruimte worden moderne technieken toegepast (o.a. LED-verlichting). Door het gebruik van LED-verlichting kan er 30 tot 40% energie bespaard worden.

    Goede regels vragen om goede handhaving, zoals bijvoorbeeld de milieuregels. De gemeente zoekt daarbij stevige samenwerking en afstemming met provincie, waterschap en justitie.

     

  • Energieke stad

    Laatst gewijzigd op: 09-11-2013

    Het wordt steeds eenvoudiger om zelf energie op te wekken. Als steeds meer mensen zonne-energie gaan opwekken, neemt het gebruik van fossiele brandstof af. De gemeente stimuleert mensen om zelf zonnecellen te plaatsen.

    De gemeente doet alles om zelf zo min mogelijk energie te gebruiken en zoveel mogelijk energie op te wekken. Denk aan duurzame straatverlichting, elektrische auto’s, zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen etc.

    Het model energieke stad uit de routekaart naar een klimaat neutrale gemeente Harderwijk is leidend bij beleidsvorming en uitvoering. Het opwekken van windenergie kan eveneens tot de mogelijkheden behoren.