Onze standpunten
Standpunten op alfabet
Standpunten op alfabet
-
Decentralisaties
Laatst gewijzigd op: 09-11-2013
De komende jaren wordt een flink aantal taken van de rijksoverheid en de provincie overgebracht (gedecentraliseerd) naar de gemeente Harderwijk: onderdelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten gaan naar de Wmo, de jeugdzorg gaat van de provincies naar de gemeenten en met de Participatiewet komt onder andere de sociale werkvoorziening bij de gemeente. Ook bij het passend onderwijs vindt een stelselwijziging plaats waardoor de gemeente Harderwijk een grotere rol krijgt in de ondersteuning van leerlingen met extra zorgbehoeften. Deze ingezette decentralisaties en transformaties van allerlei vormen van zorg vereisen een zorgvuldige aanpak, waarbij er gelet moet worden op de geleverde kwaliteit en waarbij er ruimte moet zijn voor maatwerk. Hoewel het decentraliseren van taken naar gemeenten past bij de visie van de ChristenUnie, wordt het uitvoeren van de op handen zijnde decentralisaties een zware opgave. De zorg voor de zwakke blijft daarbij voor ons voorop staan. Zorgvuldigheid en zorgzaamheid zijn cruciaal.
Het gaat om grote operaties, die gepaard gaan met forse bezuinigingen. Het is belangrijk om de (financiële) effecten van de stapeling van decentralisaties voor mensen die hier mee te maken hebben goed in beeld te hebben én aandacht te houden voor de financiële posities van de gemeente. Ook het tempo waarin veranderingen worden doorgevoerd, is een punt van aandacht.
-
Decentralisaties
Laatst gewijzigd op: 09-11-2013
Op het gebied van zorg en welzijn verandert er de komende jaren erg veel, zowel voor de gemeente als ook voor burgers en organisaties. Veel zorgtaken die voorheen via het Rijk of de provincie werden geregeld, komen nu onder verantwoordelijkheid van de gemeente, meestal gecombineerd met een fikse bezuiniging vanuit het Rijk op de bijbehorende budgetten. Burgers worden geconfronteerd met het feit dat zij niet meer automatisch recht hebben op voorzieningen, maar dat vooral gekeken wordt naar wat men zelf kan, al dan niet met behulp van het eigen netwerk.
De ChristenUnie wil graag meewerken aan deze decentralisaties van taken naar gemeenten en aan de transformatie van overheidszorg naar meer zelfredzaamheid en samenredzaamheid, maar niet zonder kritisch te zijn op de manier waarop dit plaatsvindt en met als uitgangspunt dat niemand tussen de wal en het schip terecht komt.
Wij ondersteunen de gedachte dat niet alles door de overheid geregeld kan en moet worden. Er waren sowieso wijzigingen nodig in de manier waarop wij de zorg in Nederland geregeld hebben. Zorg moet dichter bij de mensen, informeler, integraler en met meer maatwerk.
De ChristenUnie ondersteunt de ontwikkeling dat de gemeente Harderwijk meer verantwoordelijk wordt voor het organiseren van goede zorg. De lokale overheid kan het beste zorgvragen samenbrengen met andere voorzieningen, zoals thuiszorg, vervoer, onderwijs of woonzorgcomplexen en levensloopbestendige woningen. De kwaliteit van de zorg mag niet lijden onder de bezuinigingen.
Het is belangrijk om deze decentralisaties in samenhang te zien. Vaak hebben mensen meerdere problemen. Dit is des te meer reden om maatwerk te leveren, uitgaande van de persoon en zijn/haar situatie en omgeving. Doel is dat iedereen naar vermogen kan meedoen in de samenleving. Daarbij zal de gemeente Harderwijk vooral een stimulerende en faciliterende rol spelen en een vangnet bieden voor hen die het zelf niet redden.
-
Detailhandel
Laatst gewijzigd op: 08-11-2013
De ChristenUnie heeft hart voor de detailhandel. Het betreft hier hardwerkende ondernemers die een bepalende factor zijn in de lokale samenleving. De ChristenUnie wil in nauw overleg met de ondernemers bezien hoe we bestaande winkelgebieden kunnen versterken, ook wanneer dat betekent dat bepaalde straten of gebieden ‘uit de markt’ worden gehaald.
De vastgestelde detailhandelsstructuurvisie is hierbij leidend en het Centrummanagement heeft hierbij een belangrijke ondersteunende rol.
-
Drugs
Laatst gewijzigd op: 02-03-2018
Mensen zijn geschapen door God. Zij zijn te waardevol om in drugs, drank en/of gokken zichzelf, hun vrijheid en hun waardigheid kwijt te raken.
De ChristenUnie is geen voorstander van coffeeshops, maar realiseert zich dat de aanwezigheid van een coffeeshop tot minder overlast leidt dan wanneer er geen coffeeshop is. Hierbij is het recentelijk ingevoerde ‘stichtingsmodel’ , waarbij er aandacht is voor preventie en waarbij de opbrengst ten goede komt aan de samenleving, een beter alternatief dan een commerciële coffeeshop. In geval van overlast moet er streng worden opgetreden. Signalen uit de buurt moeten hierbij zwaar wegen. Hierbij dient voorts het afstandscriterium (minimaal 250 meter tot scholen) aangehouden te worden.
Tegen illegale hennepkwekerijen wordt hard opgetreden en growshops zijn verboden.
De gemeente moet meer doen tegen het toenemende gebruik en de groeiende acceptatie van synthetische drugs. Het dumpen van drugsafval levert enorme milieuschade op en gaat gepaard met illegaliteit en criminaliteit. De ChristenUnie wil dat de gemeente zich in de regio/provincie sterk maakt voor een taskforce drugs om druggerelateerde criminaliteit en overlast aan te pakken.Concreet
- De ChristenUnie is vanwege de maatschappelijke ellende die dit met zich meebrengt voor een krachtige aanpak van drugsverslaving.
- De jaarlijkse voorlichtingsavond over de risico’s van alcohol en drugs voor ouders wordt gehandhaafd.
- De gemeente maakt zich in de regio/provincie sterk voor een taskforce drugs om druggerelateerde criminaliteit en overlast aan te pakken.