Onze standpunten
Standpunten op alfabet
Standpunten op alfabet
-
Theater
Laatst gewijzigd op: 08-11-2013
Wat betreft het theater is de ChristenUnie van mening dat er in het Waterfront ruimte moet worden gevonden voor een multifunctioneel gebouw met een theaterfunctie. De bestaande randvoorwaarden wat betreft de bouwkosten en de jaarlijkse bijdrage in de exploitatie van het huidige theater zijn hierbij uitgangspunt. In de laatste paar jaren is in voldoende mate aangetoond dat een zelfstandig theater in een eigen gebouw geen haalbare kaart (meer) is.
-
Toerisme
Laatst gewijzigd op: 08-11-2013
Samen met recreatie- en toeristische ondernemers wordt een plan opgesteld waarin verblijfsrecreatie in onze gemeente vanwege het gunstige effect op de middenstand wordt gestimuleerd. Het project ‘Vitale Vakantieparken’ krijgt hierbij een belangrijke plaats in de gemeentelijke agenda.
Aan de randen van de stad komt voldoende uitloopgebied met een recreatieve functie, waardoor stad en land elkaar kunnen versterken. De ChristenUnie denkt hier met name aan het overgangsgebied de Groene Zoom en aan de Ceintuurbaan. In de uitwerking van de Zuidelijke stadsrand mag het gebied van de Boekhorstlaan verkleuren naar een leisuregebied.
Harderwijk zoekt als Hanzestad nadrukkelijk andere Hanzesteden op om de recreatie en het toerisme te bevorderen en geeft hier lokaal ook de nodige aandacht aan.
Het aantal parkeer- en overnachtingsplekken voor campers wordt uitgebreid.
Naast de ontsluiting van toeristische trekpleisters wordt ingezet op de aanleg van een fietspadennetwerk, evenals de aanleg van (onverharde) wandelpaden.
Er is een goede balans in de promotie van Harderwijk en de omliggende gemeenten, waartoe nadrukkelijk ook de samenwerking wordt gezocht.
-
Transisities
Laatst gewijzigd op: 09-11-2013
Op het gebied van zorg en welzijn verandert er de komende jaren erg veel, zowel voor de gemeente als ook voor burgers en organisaties. Veel zorgtaken die voorheen via het Rijk of de provincie werden geregeld, komen nu onder verantwoordelijkheid van de gemeente, meestal gecombineerd met een fikse bezuiniging vanuit het Rijk op de bijbehorende budgetten. Burgers worden geconfronteerd met het feit dat zij niet meer automatisch recht hebben op voorzieningen, maar dat vooral gekeken wordt naar wat men zelf kan, al dan niet met behulp van het eigen netwerk.
De ChristenUnie wil graag meewerken aan deze decentralisaties van taken naar gemeenten en aan de transformatie van overheidszorg naar meer zelfredzaamheid en samen-redzaamheid, maar niet zonder kritisch te zijn op de manier waarop dit plaatsvindt en met als uitgangspunt dat niemand tussen de wal en het schip terecht komt.
Wij ondersteunen de gedachte dat niet alles door de overheid geregeld kan en moet worden. Er waren sowieso wijzigingen nodig in de manier waarop wij de zorg in Nederland geregeld hebben. Zorg moet dichter bij de mensen, informeler, integraler en met meer maatwerk.
De ChristenUnie ondersteunt de ontwikkeling dat de gemeente Harderwijk meer verantwoordelijk wordt voor het organiseren van goede zorg. De lokale overheid kan het beste zorgvragen samenbrengen met andere voorzieningen, zoals thuiszorg, vervoer, onderwijs of woonzorgcomplexen en levensloopbestendige woningen. De kwaliteit van de zorg mag niet lijden onder de bezuinigingen.
Het is belangrijk om deze decentralisaties in samenhang te zien. Vaak hebben mensen meerdere problemen. Dit is des te meer reden om maatwerk te leveren, uitgaande van de persoon en zijn/haar situatie en omgeving. Doel is dat iedereen naar vermogen kan meedoen in de samenleving. Daarbij zal de gemeente Harderwijk vooral een stimulerende en faciliterende rol spelen en een vangnet bieden voor hen die het zelf niet redden.