Onze standpunten
Standpunten op alfabet
Standpunten op alfabet
-
Kindermishandeling
Laatst gewijzigd op: 10-03-2018
Kinderen hebben het recht om veilig te zijn, om beschermd te worden tegen kindermishandeling. De gevolgen van mishandeling zijn groot. Daarom is het belangrijk dat er extra wordt ingezet op het voorkomen, signaleren en stoppen van kindermishandeling.
Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, moet laagdrempelig bereikbaar zijn en bekend bij alle inwoners van Harderwijk. Voor slachtoffers van huiselijk geweld moet er passende hulp en/of een veilige opvang zijn. Opvang het liefst op een plek waar alle hulp onder een dak geboden kan worden. De registratie bij Veilig Thuis en bij de politie moet zo zijn dat het duidelijk is welke vorm van huiselijk geweld er speelt. Zo kan er snel passende handhaving en zorg ingezet worden.Concreet
- De ChristenUnie zet zich in voor een aanpak kindermishandeling waarin aandacht is voor preventie en voor het versterken van de interactie tussen kind, verloskunde, onderwijs, wijkteam en Veilig Thuis.
- Consultatiebureaus (CJG/JGZ) bieden begeleiding in het omgaan met huilgedrag van baby’s.
-
Kinderopvang
Laatst gewijzigd op: 08-11-2013
De ChristenUnie zet zich in voor goed toezicht op kinderopvanginstellingen door de GGD. De overheid wil ook ruimte blijven bieden aan en hindernissen wegnemen voor identiteitsgebonden kinderopvang, zodat ouders opvang kunnen kiezen in het verlengde van de opvoeding thuis.
-
Klimaat en energie
Laatst gewijzigd op: 05-01-2014
We zetten in op een energietransitie: van fossiele naar duurzame brandstoffen, zoals zonne-energie en windenergie. Duurzaamheid pakt de ChristenUnie integraal aan: het onderwerp wordt in ieder beleidsstuk waar het relevant is, meegenomen. Harderwijk werkt hierbij voortvarend aan de uitwerking en implementatie van de routekaart naar een klimaat-neutrale gemeente. Burgers, bedrijven, instellingen en gemeente werken hierbij samen en hebben aandacht voor innovatieve ontwikkelingen.
In de verkeers- en vervoersplannen wordt CO2-emissiereductie integraal opgenomen. Daarbij wordt aandacht besteed aan alternatieven voor de auto, het stimuleren van gebruik van openbaar vervoer en fietsverkeer.
De ChristenUnie stimuleert initiatieven van woningeigenaren, bedrijven en woningcorporaties ten aanzien van de aanschaf van energiebesparende producten. Hierbij valt te denken aan zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, isolatie, windenergie of groene daken. Er is sprake van uniforme en actuele energievoorschriften in de te verstrekken milieuvergunningen en een adequaat handhavingsbeleid. Duurzaamheidscorporaties van inwoners en/of bedrijven worden aangemoedigd.
Energiebesparing door winkels en bedrijven wordt gestimuleerd (bijvoorbeeld gesloten toegangsdeuren). Energiebesparingsmaatregelen met een terugverdientijd van tenminste vijf jaar worden opgenomen in de af te geven omgevingsvergunningen.
Bij de (her-)ontwikkeling van wijken en straten wordt zoveel als mogelijk voorkomen dat de afvoer van regenwater via het riool gaat. Zo mogelijk wordt een gescheiden systeem aangelegd. Voldoende ruimte voor het bergen van water bij hevige neerslag is van groot belang om wateroverlast te voorkomen. Het leggen van een koppeling van rioolrechten aan het waterverbruik is een instrument in de heffingssystematiek.
-
Koopzondag
Laatst gewijzigd op: 10-03-2018
Elke gemeente mag volgens de wet zelf bepalen hoeveel koopzondagen er zijn. Wij zien de koopzondagen als een ongewenste stap richting een 24-uurs economie. Zo'n economie heeft tot gevolg dat er te weinig sprake is van een gezamenlijk rustmoment. Een collectieve rustdag komt de samenleving ten goede. Vanuit onze christelijke levensovertuiging is de zondag de daarvoor aangewezen dag. Door koopzondagen wordt het voor kleine zelfstandigen nóg moeilijker om het hoofd boven water te houden. De ChristenUnie gunt ook hen en hun gezinnen een rustmoment in de week.
De ChristenUnie blijft daarom opkomen voor de waarde van die rustdag. De ChristenUnie is dan ook geen voorstander van invoering van een koopzondag in de gemeente Harderwijk.
Concreet
- De ChristenUnie is geen voorstander van invoering van een koopzondag in de gemeente Harderwijk.
- Indien de koopzondag toch in Harderwijk wordt ingevoerd, mag er geen sprake zijn van een contractuele verplichting voor ondernemers om hun winkel te openen.
- Indien de koopzondag toch in Harderwijk wordt ingevoerd, moet hierbij rekening worden gehouden met de kerkgang.
- Indien de koopzondag toch in Harderwijk wordt ingevoerd, geldt dit voor een beperkt aantal zondagen.