Elektrische havenboot op initiatief van de ChristenUnie

haven

Elektrische havenboot op initiatief van de ChristenUnie

De gemeente Harderwijk wil het gastheerschap voor de havens uitbreiden door extra havenmeesters aan te stellen. Ook stelt het college voor om voor het vervoer in en tussen de havens een havenboot aan te schaffen. Vanavond heeft de Raad in de raadsvergadering hier voor gestemd.

Jos Aikema heeft namens de ChristenUnie voorgesteld om uit het oogpunt van duurzaamheid te kiezen voor een elektrische havenboot. Op één stem na heeft de hele raad het voorstel aangenomen.

De motie van de ChristenUnie sluit aan bij de ambitie van de gemeente om de CO2-productie in Harderwijk te verminderen en hierin voorop te willen gaan door ‘zelf het goede voorbeeld’ te geven. Een elektrische havenboot gebruikt geen fossiele brandstof en veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Ook veroorzaakt een elektrische boot geen trillingen en nauwelijks geluid.

Esther Maas en Jos Aikema schreven in hun motie o.a.: "Wij zijn erg blij dat Harderwijk een grote ambitie heeft als het gaat om klimaatbestendig en duurzaam beleid. De ChristenUnie ziet duurzaamheid in de komende raadsperiode graag integraal terugkomen op de agenda. Ambitie hebben is prachtig, maar ‘doen’ is nog beter! Dus wat ons betreft vaart er straks in de havens van Harderwijk een elektrische boot als ‘boegbeeld’ voor Harderwijk als Energieke Stad!"

Esther Maas: "Goed voorbeeld doet goed volgen. Natuurlijk hopen wij dat met de komst van een elektrische havenboot van de gemeente, bedrijven en particulieren aangemoedigd worden om ook te kiezen voor elektrisch varen en rijden. Daarom heb ik van harte bijgedragen aan het tot stand komen van deze motie."

Bijlagen

Deel dit bericht

Labels: , , , , , , , , , ,