Marcel Heldoorn
Bijdragen van Marcel
-
Pak knelpunten rond het Crescentpark samen met de buurt aan!
Lees meer over "Pak knelpunten rond het Crescentpark samen met de buurt aan!"Heel Harderwijk geniet van het mooie Crescentpark. Het park voorziet duidelijk in een behoefte. En toch is niet iedereen alleen maar positief. Afgelopen zomer heeft de ChristenUnie-fractie een aantal signalen ontvangen uit de buurt en ook zelf geconstateerd dat er een aantal knelpunten liggen die opgelost moeten worden om het Crescentpark mooi en toegankelijk te houden voor iedereen.
Annerieke Kisjes stelde daarom een aantal vragen aan het college. Lees hieronder meer.
-
Een goed gesprek met woonwagenbewoners
Lees meer over "Een goed gesprek met woonwagenbewoners"Vorige week waren raadsleden Mirjam Driest, Fenneke Fredrikze en Marcel Heldoorn uitgenodigd door de Vereniging voor behoud van de woonwagencultuur Harderwijk voor een kennismakingsgesprek. Marcel schreef een stukje over het bezoek aan het woonwagenkamp aan de Deventerweg.
Lees hieronder waar het over ging en wat hij er van vond.
-
Gemeenteraad neemt alle verbetervoorstellen van de ChristenUnie in afvaldebat aan
Lees meer over "Gemeenteraad neemt alle verbetervoorstellen van de ChristenUnie in afvaldebat aan"De gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe afvalinzamelsysteem VANG (Van afval naar grondstof). Onze vier verbetervoorstellen zijn met grote meerderheid aangenomen. Daarmee worden inwoners echt geholpen om werk te maken van een schonere afvalstroom door betere afvalscheiding en een kleinere afvalstroom door minder plastic.
Raadslid Marcel Heldoorn legt hieronder uit hoe het zit.
-
“Help inwoners om extra kosten door nieuwe manier van afvalinzameling te voorkomen”
Lees meer over "“Help inwoners om extra kosten door nieuwe manier van afvalinzameling te voorkomen”"Vanavond besluit de gemeenteraad over een nieuwe manier van afvalinzameling in Harderwijk. Veel blijft hetzelfde, maar er wordt van inwoners verwacht dat zij hun afval beter gaan scheiden. Daarom wordt voorgesteld om te gaan betalen per keer dat de grijze container geleegd wordt. De ChristenUnie doet vier concrete voorstellen om de inwoners van Harderwijk daarbij te helpen. Als het aan de ChristenUnie ligt worden mensen daarbij geholpen en krijgen ze de gelegenheid om te wennen. Ook moeten mensen die om gezondheidsredenen of door (mantel)zorg voor een gezinslid hun afval niet kunnen beperken, ontzien worden.
Raadslid Marcel Heldoorn vertelt hieronder meer over de vier voorstellen van de ChristenUnie.
-
Afval zelf scheiden of dat achteraf laten doen?
Lees meer over "Afval zelf scheiden of dat achteraf laten doen?"Als het gaat over afvalscheiding zijn er twee verschillende aanpakken: bronscheiding en nascheiding.
Bij bronscheiding wordt afval door inwoners zelf gescheiden worden in aparte containers. Dat doen we in Harderwijk met GFT, papier, glas, textiel, enz. Nascheiding kennen we van de grijze container. Bij de afvalverwerker wordt het afval gesorteerd en worden waardevolle stoffen er uit gehaald: metaal, plastic, enz.
Hieronder een filmpje om te laten zien hoe nascheiding werkt.
-
Een nieuwe manier van afvalinzameling op komst. Wat wil de ChristenUnie?
Lees meer over "Een nieuwe manier van afvalinzameling op komst. Wat wil de ChristenUnie?"A.s. donderdag besluit de gemeenteraad over een nieuwe manier van afvalinzameling. Volgens het voorstel gaan inwoners betalen voor het aantal keren dat zij de grijze container bij de weg zetten.
De ChristenUnie wil:1) een doelgericht invoeringsprogramma gericht op duurzame gedragsverandering van inwoners om hen te ondersteunen
2) een proefperiode van een half jaar
3) een samenwerking met supermarkten om de hoeveelheid plastic te verminderen
4) een regeling voor mensen die veel plastic of restafval hebben vanwege gezondheid of (mantel)zorg voor gezinsledenRaadslid Marcel Heldoorn voerde in het debat daarover het woord. Hieronder zijn bijdrage.
-
Onze keus voor de invulling van de oude bieb, Academiestraat 5
Lees meer over "Onze keus voor de invulling van de oude bieb, Academiestraat 5"Donderdag kiest de gemeenteraad wat er gaat gebeuren op de plek van de oude bibliotheek aan de Academiestraat. De ChristenUnie zal kiezen voor het plan van Stadsbouwmeesters dat het beste beoordeeld werd door de beoordelingscommissie.
Hieronder legt raadslid Marcel Heldoorn uit hoe de ChristenUnie haar mening heeft gevormd en hoe zij tot haar besluit gekomen is.
-
Kansen van jongeren en spoedzoekers op huurwoning in Harderwijk helaas gehalveerd
Lees meer over "Kansen van jongeren en spoedzoekers op huurwoning in Harderwijk helaas gehalveerd"Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
Helaas is een voorstel van de PvdA en Gemeentebelang om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10% aangenomen. Daarmee worden de toch al kleine kansen van starters dus gehalveerd.
Raadslid Marcel Heldoorn legt het hieronder uit.
-
Loting geeft jongeren hoop en perspectief op een woning. Halveer hun kans niet!
Lees meer over "Loting geeft jongeren hoop en perspectief op een woning. Halveer hun kans niet!"Donderdagavond ging het in de gemeenteraad over de verdeling van sociale huurwoningen. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de woningen verloot. Bij een verloting maken ook starters (jongeren en andere spoedzoekers) een kans. Bij verdeling op basis van inschrijfduur niet, omdat ze dan minstens 8 jaar ingeschreven moeten staan.
In de raad dreigt er een meerderheid te zijn voor een voorstel van de PvdA om het aantal woningen waarvoor geloot mag worden te beperken tot maximaal 10%. Daarmee worden de kansen van starters dus gehalveerd.
Aan het begin van de vergadering werd ingesproken door mevrouw Marijke van Prooijen van Huurdersraad Woonwijs, de belangenbehartiger van de huurders van Uwoon. Zij pleitte er voor om het systeem van loting te houden zoals het nu is. "In het begin was er best koudwatervrees", maar de praktijkervaringen zijn goed en er komen geen klachten binnen.
De stelling voor het debat luidde: " Loting is geen effectief instrument voor het verdelen van woningen". Marcel Heldoorn voerde het woord namens de ChristenUnie. Hieronder zijn bijdrage.